Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Τεχνητή μύτη «μυρίζει» τους τρομοκράτες !


Γερμανοί επιστήμονες επινόησαν ένα σύστημα που μπορεί και μυρίζει τους τρομοκράτες, πιάνοντας τη μυρωδιά των εκρηκτικών.

Η τεχνητή μύτη υπόσχεται πως θα διευκολύνει κατά πολύ τον εντοπισμό του εκρηκτικού τριϋπεροξειδίου της τριακετόνης (ΤΑΤΡ).

Η συσκευή θα μπορεί να τοποθετηθεί στις πόρτες των λεωφορείων, των τρένων και των αεροδρομίων και μόλις περάσει κάποιος, που θα μεταφέρει το εκρηκτικό, θα ενεργοποιείται o συναγερμός.

Το εκρηκτικό μπορεί να δημιουργηθεί από συνηθισμένα χημικά που βρίσκουμε στα νοικοκυριά, ενώ η δύναμή του είναι ανάλογη αυτής του ΤΝΤ.

Παρόλα αυτά, ο Siegfried Waldvogel, οργανικός χημικός στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία, δήλωσε πως η υψηλή πίεση ατμού του ΤΑΤΡ σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος δύσκολα κρύβεται.
Ο ατμός διαπερνάει υλικά, όπως πλαστικές σακούλες, και διαχέεται στον περιβάλλοντα αέρα, αλλά οι τρέχουσες μέθοδοι εντοπισμού του είναι χρονοβόρες, καθώς θα πρέπει να σταλούν δείγματα αέρα για εξέταση στα εργαστήρια.

Τώρα, ο Waldvogel και οι συνεργάτες του, κατασκεύασαν έναν φθηνό ανιχνευτή, που εντοπίζει αμέσως το ΤΑΤΡ στην ατμόσφαιρα.


Στην καρδιά της συσκευής βρίσκονται 3 ράβδοι χαλαζία, μήκους 3 χιλιοστόμετρων και φάρδους 40 μικρών έκαστη, οι οποίες δονούνται με την εναλλασσόμενη τάση. Εάν το ΤΑΤΡ εντοπιστεί στην ατμόσφαιρα, παγιδεύεται στα χημικά που καλύπτουν τις ράβδους, αλλάζοντας τη συχνότητα συντονισμού τους.


Κάθε ράβδος είναι επικαλυμμένη με ένα διαφορετικό χημικό -δενδριμερές φαινυλενίου, κυκλοδεξτρίνη και άλας νατρίου- που αλλάζει τη συχνότητα συντονισμού της κάθε ράβδου με διαφορετικό τρόπο. Ο συνδυασμός των τριών αυτών αλλαγών αποκαλύπτει την ύπαρξη ΤΑΤΡ.

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η συσκευή μπόρεσε να ξεχωρίσει το εκρηκτικό από άλλα παρόμοια αέρια, σε επίπεδα που έφταναν το 1 μέρος ανά ένα εκατομμύριο.
http://news.pathfinder.gr
Related Posts with Thumbnails