Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

House , Grey's Anatomy : Μην εφαρμόζετε ό,τι βλέπετε στα "ιατρικά" σίριαλ!

house series Pictures, Images and Photos

Μία ομάδα ιατρών από το Dalhousie University του Halifax των ΗΠΑ μελέτησε τα πιο δημοφιλή σήριαλ τα οποία έχουν ως κεντρικό θέμα την ζωή μέσα σε νοσοκομεία και τις σχέσεις των γιατρών μεταξύ τους!
Πρόκειται για το "House" , το "Grey's Anatomy", τις "Ιατρικές Υποθέσεις", και το "Στην Εντατική". Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο βοηθούν τους τηλεθεατές στο να εκπαιδευθούν στην παροχή πρώτων βοηθειών και ειδικά στις περιπτώσεις  επιληπτικών κρίσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

  Οι ερευνητές παρακολούθησαν 327 επεισόδια των τεσάρων σειρών. Σε αυτά κατέγαρψαν 59 περιστατικά επιληπτικών κρίσεων, εκ των οποίων τα 50 συνέβησαν μέσα στο νοσοκομείο. Άρα - σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις- οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από νοσηλευτές ή γιατρούς.
Kι όμως , στα 25 από τα 59 περιστατικά, προβλήθηκαν εντελώς λανθασμένες πρακτικές για την αντιμετώπιση της επιληπτικής κρίσης! Η παροχή των πρώτων βοηθειών ήταν σωστή σε 17 μόνο περιστατικά.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Andrew Moeller που συμμετείχε στην έρευνα, τα λάθη που γίνονται στις τηλεοπτικές αυτές σειρές , μερικές φορές είναι οφθαλμοφανέστατα! Είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται πάντα να ξαπλώνεις τον ασθενή στο πάτωμα και να τον σφίγγεις για να εμποδίσεις τις ακούσιες κινήσεις του! Επίσης δεν χρειάζεται να βάλεις αντικείμενα στο στόμα του για να του τραβήξεις τη γλώσσα και να τον βοηθήσεις να αναπνεύσει!
Εντελώς ανώφελο είναι και το να ξεκουμπώνει ο γιατρός τα ρούχα στην περιοχή του λαιμού και να κρατάει το χέρι του ασθενή μέχρι να περάσει η κρίση. Αν η κρίση κρατήσει πάνω από 5 λεπτα, το κράτημα του χεριού δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτα και καλό είναι να παρασχεθούν ιατρικές βοήθειες!

Γιατί έγινε η έρευνα αυτή.

 Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο αποφάσισαν οι γιατροί να κάνουν την πρωτότυπη αυτή έρευνα, ακούστε την απάντηση δια στόματος Andrew Moeller: " Oι τηλεοπτικές σειρές αποτελούν ενδεχομένως μια πολύ ισχυρή μέθοδο εκπαίδευσης του κοινού στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.Έτσι, το εύρημα ότι τις μισές φορές παρουσιάζουν λανθασμένες πρακτικές δημιουργεί ανησυχία. Οι σύλλογοι ασθενών με επιληψία θα πρέπει να πιέσουν τα τηλεοπτικά κανάλια να φροντίζουν να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων".

hbnews.gr

Πρώτη εμφάνιση για τους 12πύρηνους Opteron της AMD


 

Απέχουμε ακόμη λίγες εβδομάδες μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις της AMD για τους νέους 12πύρηνους επεξεργαστές Opteron, φαίνεται όμως ότι η αγορά δε μπορεί να περιμένει. Εδώ και λίγες ώρες έχει κάνει την εμφάνισή του στο eBay ένα σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον AMD Opteron 6174. Ο επεξεργαστής αυτός είναι ο πρώτος της AMD που βγαίνει στο εμπόριο και βασίζεται στην αρχιτεκτονική Magny Cours.

Ο συγκεκριμένος Opteron διαθέτει 12 πυρήνες, καθένας εκ των οποίων είναι χρονισμένος στα 2.2GHz. Το σύστημα που κυκλοφορεί στο eBay διαθέτει mobo Tyan με 4 sockets, οπότε μιλάμε για υπολογιστή με 48 πυρήνες. Το πακέτο συμπληρώνεται από 64GB μνήμης DDR3-1333 και το κόστος του ανέρχεται στα 20.000 δολάρια [περίπου 15.000 ευρώ].

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Internet, οι 12πύρηνοι Opteron θα κυκλοφορήσουν στις συχνότητες των 1.7, 1.9, 2.1, 2.2 και 2.3 GHz και θα εντάσσονται στις κατηγορίες των EE, SE και HE. Όσο για την κατανάλωσή τους, φαίνεται ότι θα έχουν μέγιστη τιμή TDP στα 140 watts.

Πηγή: computerbase.de     κ   e-pcmag.gr

5 by Peugeot: Προπομπός του 508

"5 by Peugeot"
peugeot_5_1.jpg Ένα νέο πρωτότυπο, με την ονομασία "5 by Peugeot", θα παρουσιάσει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου η γαλλική εταιρεία. Το πρωτότυπο αποτελεί τον προπομπό του νέου μεσαίου οικογενειακού της Peugeot, που θα αντικαταστήσει το 407 και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ονομάζεται 508. Tο 5 by Peugeot είναι το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική "γλώσσα" της εταιρείας, μία πρώτη γεύση της οποίας πήραμε με το πρωτότυπο SR1.

peugeot_5_2.jpg To πρωτότυπο έχει μήκος 4.860 mm, πλάτος 1.880 mm και ύψος 1.420 mm, ενώ το μεταξόνιό του φτάνει τα 2.815 mm, κάτι που υπόσχεται άνετους εσωτερικούς χώρους. Το 5 by Peugeot διαθέτει το υβριδικό σύστημα κίνησης Hybrid4, που πρωτοείδαμε στο αντίστοιχο 3008 (το οποίο αναμένεται το 2011). Το σύστημα αυτό αποτελείται από έναν 2λιτρο τουρμποντίζελ 163 ίππων, που κινεί τους εμπρός τροχούς, και έναν ηλεκτροκινητήρα 37 ίππων που κινεί τους πίσω. Η μέγιστη συνδυασμένη ισχύς φτάνει τους 200 ίππους, υπάρχει η δυνατότητα κίνησης μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 99 gr/km.

drive.gr

Μορατόριουμ ενός μηνός από τα TEI

Πίστωση χρόνου ενός μηνός ζήτησε και πήρε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος από τους προέδρους των ΤΕΙ, προκειμένου να βρεθεί «χρυσή τομή» για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων 26 ειδικοτήτων. 

«Ο κ. Πανάρετος ζήτησε να υπάρξει σύμπνοια σε αυτή τη φάση και σε ένδειξη καλής πίστης συμφωνήσαμε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μερικών εβδομάδων για να μελετηθεί καλύτερα το θέμα», ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο έχει μπροστά του δύο ημερομηνίες αναφοράς για να βρει και να προτείνει κοινά αποδεκτή λύση. Μία είναι η 25η Φεβρουαρίου, οπότε θα υπάρξει νέα συνάντηση Πανάρετου με τους προέδρους των ΤΕΙ, και δεύτερη η 10η Μαρτίου, για την οποία έχει προγραμματιστεί η σύνοδος των προέδρων στη Λαμία. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραστεί η ίδια η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. 

Η «μάχη» αναμένεται να δοθεί για την κατάταξη των αποφοίτων διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων στην οκτάβαθμη κλίμακα επαγγελματικών προσόντων. Οι καθηγητές των ΤΕΙ θεωρούν «αιτία πολέμου» τη μη ένταξη των αποφοίτων τους στο επίπεδο έξι, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων. 

Σύμφωνα με την κλίμακα του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων, με την οποία εναρμονίζεται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το βασικό πτυχίο βρίσκεται στο έξι (τετραετής φοίτηση), το μεταπτυχιακό (μάστερ) στο επτά και το διδακτορικό στο οκτώ. 

«Εμείς ζητάμε να μπούμε στο επίπεδο έξι», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, «κάτι που θεωρούμε απολύτως απαραίτητο, ώστε να υπάρξει μια για πάντα δίκαιη τακτοποίηση του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων». 

enet.gr

Η Γαλλία εξέθεσε σκόπιμα τους στρατιώτες της σε πυρηνικές εκρήξεις ..... ως πειραματόζωα !!

«Τους χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα»

φωτογραφία αρχείου
Η Γαλλία εξέθεσε σκόπιμα τους στρατιώτες της σε πυρηνικές εκρήξεις στην Αλγερία κατά τη δεκαετία του 1960, για να μελετήσει τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο. Αυτό γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενη εμπιστευτικά έγγραφα.

Η γαλλική κυβέρνηση  δεσμεύτηκε πέρυσι να αποζημιώσει τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στην Αλγερία κατά το διάστημα 1960-1966, αναγνωρίζοντας ότι συνδέονται ασθένειες βετεράνων, όπως ο καρκίνος, με τις πυρηνικές δοκιμές.

Αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με ασφάλεια-όσο ήταν αυτό δυνατό- η εφημερίδα, επικαλείται επίσημο έγγραφο του υπουργείου Άμυνας εκείνης της περιόδου και επισημαίνει ότι ο στρατός σκόπιμα έστειλε τους στρατιώτες σε επικίνδυνες αποστολές στις 25 Απριλίου του 1961.

Ένας από τους στόχους ήταν «να μελετηθούν οι επιπτώσεις, σωματικές και ψυχολογικές των ατομικών όπλων στον άνθρωπο με σκοπό να αποκτηθούν τα αναγκαία στοιχεία για τη φυσική προετοιμασία και την ψυχική εκπαίδευση του σύγχρονου μαχητή», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ερβέ Μορίν, δήλωσε πως δεν έχει γνώση του εγγράφου. «Οι δόσεις της ραδιενεργού ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων ήταν περιορισμένες», τόνισε.

Βετεράνοι που πήραν μέρος στα «πειράματα» στη  Αλγερία και στις ακόλουθες δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία, είπαν πως είχαν εντολές να πέσουν κάτω και να καλύψουν τα μάτια τους, κατά τη διάρκεια των εκρήξεων κι ενώ φορούσαν μόνο μπλούζες και κοντά παντελόνια.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, περίπου 300 στρατιώτες συμμετείχαν στην άσκηση του 1961. Κατά τη διάρκειά της, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «περίπολος στρατιωτικών οχημάτων παντός εδάφους διατάχθηκε να πραγματοποιήσει επιδρομή στο σημείο μηδέν για να μελετηθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί επίθεση σε μολυσμένη περιοχή».

Η Γαλλία πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία κατά το διάστημα 1966-1996.


tanea.gr

 

Παράξενα : Βιαστής απαλλάχθηκε λόγω... υπνοβασίας!


Ένας 29χρονος άνδρας, που έκανε σεξ με μία γυναίκα ενώ αυτή κοιμόταν, αθωώθηκε από τους ενόρκους του δικαστηρίου, όταν ομολόγησε ότι ήταν υπνοβάτης και δεν είχε συναίσθηση του τι ακριβώς έκανε.

Πρόκειται για τον Τρεντ Πόμπαρ, από τη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, ο οποίος ομολόγησε στους ενόρκους την πράξη του, προσθέτοντας όμως ότι είναι υπνοβάτης με προϊστορία και δεν έχει συνείδηση του τι κάνει όταν κοιμάται.

Το περιστατικό συνέβη πέρυσι τον Ιανουάριο. Ο κατηγορούμενος μαζί με φίλους του είχε καταναλώσει δύο ντουζίνες κουτάκια μπύρας, ρούμι και κόκκινο κρασί!

Συνολικά, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, είχε πιει πάνω από 55 ποτά, και στη συνέχεια μαζί με τρεις άλλους φίλους του πέρασε έξω από το σπίτι της γυναίκας που κατηγορείτο ότι βίασε.

Αναφερόμενος στο περιστατικό του βιασμού, ο 29χρονος είπε ότι δεν θυμάται απολύτως τίποτα, μέχρι που ο σύντροφος της γυναίκας τον έπιασε από τα πόδια και, στην κυριολεξία, τον έσυρε έξω από το σπίτι.

Η «βιασθείσα» από την πλευρά της είπε στο δικαστήριο ότι έπεσε στο κρεβάτι να κοιμηθεί γυμνή και όταν ξύπνησε βρήκε τον κατηγορούμενο να κάνει έρωτα μαζί της.

Καθοριστική ήταν και η μαρτυρία της γυναίκας του 29χρονου, η οποία είπε ότι θυμάται περιπτώσεις που ο άνδρας της σηκώνονταν τη νύχτα από το κρεβάτι και ουρούσε στο συρτάρι ενός κομοδίνου ή έκανε μπάνιο, χωρίς την επόμενη μέρα να θυμάται τίποτα.

Τελικά, ο Δημόσιος Κατήγορος υποστήριξε ότι η απώλεια μνήμης του κατηγορουμένου δεν οφείλεται στην υπνοβασία, αλλά στο γεγονός ότι πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

zougla.gr

DOUNAVIS : Συμφωνία για την προστασία του Δούναβη ανακοίνωσαν 14 χώρες

Η Γέφυρα της Ευρώπης ενώνει τη Βούδα (κάτω) με την Πέστη στην Ουγγαρία
Η Γέφυρα της Ευρώπης ενώνει τη Βούδα (κάτω) με την Πέστη στην Ουγγαρία

Ο «Αμαζόνιος της Ευρώπης»


Βιέννη: Οι κυβερνήσεις 14 χωρών που βρέχονται από τα νερά του Δούναβη υιοθέτησαν την Τρίτη συμφωνία για την απορρύπανση και την προστασία του ποταμού, τον οποίο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «Αμαζόνιο της Ευρώπης».
Το Σχέδιο Διαχείρισης της Λεκάνης του Δούναβη αποσκοπεί «στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του Δούναβη και των παραποτάμων του», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βιέννη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο.
Το σχέδιο απαιτεί τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των ανθρώπινων παρεμβάσεων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Προβλέπει επίσης την αποκατάσταση υγροτόπων, τη δημιουργία φυσικών αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, τη βελτίωση υφιστάμενων τάφρων και τη βελτίωση των συστημάτων πρόβλεψης και ενημέρωσης.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF και η BUND, το γερμανικό σκέλος των Φίλων της Γης, χαιρέτισαν μεν το σχέδιο, ζήτησαν όμως και αναστολή των σχεδίων για τη δημιουργία νέων υδροηλεκτρικών έργων στο ευρωπαϊκό ποτάμι.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της BUND Χούμπερτ Βάιγκερ, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρίνουν το σχέδιο για τα έργα εκτροπής που προγραμματίζονται στην περιοχή του Ανω Δούναβη, ανάμεσα στο Στράουμπινγκ και το Βιλσχόφεν της Γερμανίας.
Οι περιβαλλοντιστές ζήτησαν επίσης αναστολή κάθε επέμβασης στο ποτάμι για τη διευκόλυνση της ποταμοπλοΐας. «Θα έπρεπε να προσαρμόζουμε τα πλοία στο ποτάμι, όχι το ποτάμι στα πλοία» σχολίασε ο Βάιγκερ.
Η συνάντηση στη Βιέννη οργανώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία του Δούναβη (ICDPR), με τη συμμετοχή 14 χωρών όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Δούναβης είναι το δεύτερο μακρύτερο ποτάμι της Ευρώπης μετά τον Βόλγα, με μήκος 2.860 χλμ. Πηγάζει στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας και εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα στις ακτές της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.

pathfinder.gr

Η αιωνόβια fan των AC/DC


Πάνω από 600.000 Αυστραλοί αναμένεται να παρακολουθήσουν το σύνολο των συναυλιών του αυστραλιανού συγκροτήματος AC/DC στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το συγκεκριμένο συγκρότημα μαγνητίζει όλες τις ηλικίες. Η πιο μεγάλη σε ηλικία θαυμάστριά τους που παρακολούθησε τη συναυλία τους στη Μελβούρνη μαζί με άλλους 61.000 θεατές ήταν η Μαρί Σάντλερ, 102 ετών!
Η αιωνόβια κ. Σάντλερ υποστήριξε πως η συναυλία των AC/DC στο στάδιο Ετιχάντ της Μελβούρνης ήταν από τις εντυπωσιακότερες ροκ συναυλίες που δόθηκαν ποτέ.
Τα σόου του συγκροτήματος πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Black Ice Tour, της πρώτης τους περιοδείας από το 2001, στο πλαίσιο της οποίας, μάλιστα, επισκέφθηκαν και τη χώρα μας τον προηγούμενο Μάιο.
Οι AC/DC έχουν πουλήσει 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως στα 35 χρόνια της καριέρας τους.

pathfinder.gr

toutanxamon : Τα αίτια θανάτου του φαραώ Τουταγχαμών



Ο θρυλικός φαραώ Τουταγχαμών, του οποίου η αιτία θανάτου παρέμενε μυστήριο, φαίνεται ότι πέθανε από ένα συνδυασμό ελονοσίας και μιας ασθένειας των οστών, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται την Τρίτη στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Ο Τουταγχαμών πέθανε το 1324 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών, ύστερα από εννιά έτη στο θρόνο. Προκειμένου να ανακαλύψουν τα αίτια του θανάτου του, οι ερευνητές ανέλυσαν 16 μούμιες, οι 11 από τις οποίες (περιλαμβανομένης εκείνης του Τουταγχαμών) ανήκαν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αιγύπτου.
Επικεφαλής των ερευνητών ήταν ο Ζάχι Χαουάς, υπεύθυνος αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο μουσείο του Καΐρου. Οι έρευνες, που διεξήχθησαν από το 2007 ως το 2009, έδειξαν ότι πατέρας του Τουταγχαμών ήταν ο φαραώ Ακενατόν, σύζυγος της θρυλικής βασίλισσας Νεφερτίτης. Μητέρα του ήταν η μούμια, που το όνομά της παραμένει άγνωστο.
«Οι έρευνες δείχνουν ότι η πιθανότερη αιτία του θανάτου του Τουταγχαμών είναι η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς των οστών, σε συνδυασμό με την ελονοσία», γράφει ο Χαουάς.
Η διάγνωση αυτή έγινε χάρις σε γενετικά τεστ που αποκάλυψαν μια σειρά δυσπλασιών στην οικογένεια του Τουταγχαμών, όπως η νόσος του Kohler που καταστρέφει τα κύτταρα των οστών.

pathfinder.gr

Πείραμα SUN : Επιστήμονες νίκησαν τον ήλιο

Βήμα για την κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος

 http://z.about.com/d/space/1/5/Y/Q/sun_tour.jpg

Σε ένα υπόγειο εργαστήριο κατάφεραν το ακατόρθωτο, να δημιουργήσουν τις  πιο "καυτές" θερμοκρασίες που έχουν ποτέ μετρηθεί στο σύμπαν, 4 τρισεκατομμύρια βαθμοί Κελσίου!

Το μεγαλειώδες  αυτό  επιστημονικό επίτευγμα έγινε στο  Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον πυρηνικό φυσικό Στίβεν Βίγκντορ.

Οι Αμερικανοί φυσικοί χρησιμοποίησαν έναν κυκλικό επιταχυντή βαρέων ιόντων (Relativistic Heavy Ion Collider - RHI), μήκους περίπου 4 χλμ., που βρίσκεται σε βάθος 4 μέτρων στο Άπτον της Νέας Υόρκης. Επιτάχυναν σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός και προκάλεσαν από αντίθετες κατευθύνσεις δισεκατομμύρια συγκρούσεις ιόντων χρυσού, σε θερμοκρασίες που έφτασαν τα 4 τρις. βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία που επιτεύχθηκε, είναι περίπου 250.000 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτήν που επικρατεί στην "καρδιά" του ήλιου μας. "Πρόκειται για την πιο καυτή ύλη που έχει ποτέ δημιουργηθεί σε εργαστήριο", σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το επίτευγμα πραγματοποιήθηκε, και το αποτέλεσμά του παρουσιάστηκε σε συνέντευξη στην αμερικανική Φυσική Εταιρία. Αν και το πείραμα κράτησε πολύ λίγο (λιγότερο από ένα δισεκατομμυριοστό ενός τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου), δημιούργησε μεγάλη έξαψη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, που θα το μελετά για χρόνια, ώστε να κατανοήσει καλύτερα πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν.

Η θερμοκρασία ήταν τόσο μεγάλη που έλιωσαν τα πρωτόνια και τα νετρόνια, δημιουργώντας μια "σούπα" από υποατομικά σωματίδια.

Οι επιστήμονες αναζητούν ανεπαίσθητες ανωμαλίες, που μπορεί να εξηγήσουν πώς και γιατί ξεπήδησε η αρχική ύλη μέσα από αυτή την πρωτογενή καυτή "σούπα" σωματιδίων. Παράλληλα, η έρευνά τους μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές σε νέους τομείς όπως η "σπιντρονική", που στοχεύει στην κατασκευή μικρότερων, ταχύτερων και ισχυρότερων υπολογιστών.

Η ομάδα του Βίγκντορ πιστεύει ότι πέτυχε να αναπαράγει τη στιγμή ακριβώς πριν η "σούπα" κουάρκ-γλουονίων συμπυκνωθεί σε αδρόνια, τα σωματίδια της ύλης που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος. Κάτι συνέβη σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το "Μπινγκ Μπανγκ" (πριν από 13,7 δισ. χρόνια) και υπήρξε μια ανισορροπία, η οποία ευνόησε την ύλη σε σχέση με την αντι-ύλη. Αν δεν είχε υπάρξει αυτή η "ανωμαλία", η ύλη και η αντι-ύλη θα είχαν αλληλεπιδράσει μεταξύ τους και θα είχαν σχηματίσει ένα σύμπαν από καθαρή ενέργεια και μόνο-χωρίς ύλη. Αντίθετα, σταδιακά η ύλη ψυχράνθηκε και σχημάτισε πρωτόνια και νετρόνια, για να δημιουργήσει τον κόσμο γύρω μας.

sport24.gr

Starz TV : Η Ζήνα επιστρέφει ολόγυμνη!


Η Ζήνα επιστρέφει ολόγυμνη!Η Ζήνα επιστρέφει ολόγυμνη!
Η «βασιλική» τηλεοπτική περσόνα της Ζήνα δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί, αφού τα μεγάλα καταπράσινα μάτια της, οι πλούσιες καμπύλες της και η σέξι δερμάτινη μίνι φορεσιά της, έχουν αφήσει για τα καλά το στίγμα τους στα μεσημέρια της δεκαετίας του ‘90.

Η ηθοποιός που την υποδύθηκε, η Λούσι Λόουλες, επιστρέφει τώρα στο τηλεοπτικό γυαλί σε μία αναλόγου ύφους σειρά της Starz TV, τον Σπάρτακο. Εκεί θα ενσαρκώσει τη Λουκρητία και το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει εκ... βαθέων τα σωματικά της κάλλη, καθώς η 42χρονη σήμερα ηθοποιός θα κάνει την πρώτη της ολόγυμνη τηλεοπτική εμφάνιση!
Μη σας προβληματίζει καθόλου η ηλικία της, η Λόουλες κρατιέται σε άριστη φόρμα, γεγονός που μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε!

Αναφορικά με τις τολμηρές αυτές σκηνές, η ηθοποιός δήλωσε «ήταν η πρώτη φορά που γύρισα ερωτική σκηνή. Προσπαθώ να θεωρώ τον εαυτό μου ως μοντέρνα γυναίκα, όμως ειλικρινά, όταν τελείωσε το γύρισμα, πήγα κατευθείαν στο κρεβάτι μου. Ήταν τρομερά αγχωτικό. Στη σκηνή υπάρχει και ένας ολόγυμνος άνδρας! Θα δείτε πολλά, πιστέψτε με? Με έχει σοκάρει κυριολεκτικά η εμπειρία».

v4.e-go.gr

SKI : Σκιέρ σώθηκε καίγοντας τα χρήματα του !!!



Ένας Γερμανός σκιέρ, ο οποίος παρέμεινε απομονωμένος σε τελεφερίκ για 6 ώρες, κατάφερε να σωθεί καίγοντας ότι είχε και δεν είχε πάνω του, ακόμη... και τα μετρητά του, για να τραβήξει την προσοχή μέσα στο παγωμένο σκοτάδι. Έκαιγε τα τελευταία 20 ευρώ του, όταν έγινε αντιληπτός.
Ο Dominik Podolsky, 22 χρονών, από το Μόναχο, είχε ανέβει στο τελεφερίκ για να πάει για σκι, όταν παγιδεύτηκε ολομόναχος περίπου 10 μέτρα πάνω από το έδαφος με θερμοκρασία -18 βαθμούς Κελσίου, καθώς το τελεφερίκ έκλεισε για τη μέρα.
Είχε ξεχάσει να πάρει το κινητό του τηλέφωνο και οι κραυγές του για βοήθεια, καταπνίγονταν από τη φασαρία των εκσκαφέων. « Σκέφτηκα να πηδήξω αλλά προφανώς θα έσπαγα και τα δύο μου πόδια και θα πέθαινα από το κρύο», είπε ο Podolsky στους δημοσιογράφους.

Τα 20 ευρώ που τον έσωσαν
Οι ώρες περνούσαν, σκοτείνιαζε και η παγωνιά αυξανόταν. Ο Podolsky, ο οποίος είχε εκπληρώσει την στρατιωτική θητεία, σε τάγμα στο βουνό, θυμήθηκε τι του είχαν μάθει οι εκπαιδευτές του, ώστε να καταπολεμήσει την υποθερμία. Κόλλησε τα χέρια του κάτω από τις μασχάλες του και τέντωσε τους μύες του, όμως τα άκρα του άρχιζαν σιγά σιγά να μουδιάζουν και συνέχισε να νιώθει υπνηλία.
Τότε ήταν που σκέφτηκε να κάψει τα χαρτομάντιλα του και το περιεχόμενο του πορτοφολιού του με έναν αναπτήρα. Ξεκίνησε με τις επαγγελματικές κάρτες και τους λογαριασμούς του και στη συνέχεια κατέληξε στα μετρητά. Τα 80 από τα συνολικά 100 ευρώ είχαν ήδη καεί όταν έβαλε φωτιά στα τελευταία χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Εκείνη τη στιγμή τον εντόπισε ένας οδηγός εκσκαφέα και σήμανε συναγερμό.
Ο Podolsky απελευθερώθηκε μισή ώρα αργότερα στις 10:30 το βράδυ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαγνώσθηκε υποθερμία. Μπόρεσε να πάρει το τραίνο για το σπίτι το ίδιο βράδυ. Ο ίδιος είπε ότι μπορεί να ασκήσει μήνυση κατά του διαχειριστή του τελεφερίκ, καθώς δεν ήλεγξε το τελεφερίκ προτού το κλείσει. Όμως ο αντιπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το μηχάνημα δεν είναι σχεδιασμένο για διαδρομές προς τα κάτω και ότι ο Podolsky, θα πρέπει να είχε αγνοήσει τα προειδοποιητικά σήματα και εμπόδια και να συνέχισε.

Πηγή: Spiegel  κ tvxs.gr

SEA : Το «μυστικό» της μεταβολής στη στάθμη των θαλασσών

Πραγματοποιήθηκε η βαθύτερη υποθαλάσσια γεώτρηση

Μια διεθνής επιστημονική αποστολή πραγματοποίησε την βαθύτερη μέχρι σήμερα διάνοιξη τρύπας στο βυθό ωκεανού, σε ένα και μόνο ταξίδι, πραγματοποιώντας γεώτρηση μέχρι τα 1.927 μέτρα, στα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας, στο πλαίσιο των μελετών για την μεταβολή της στάθμης των θαλασσών από τα πανάρχαια χρόνια. 

 
 
Επρόκειτο επίσης για ένα ακόμη ρεκόρ, το οποίο αφορά το βαθύτερο δείγμα που ελήφθη ποτέ από γεώτρηση για μικροβιολογική μελέτη.
Η έρευνα, που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, έγινε στην περιοχή της «Λεκάνης Καντέρμπουρι» από το επιστημονικό σκάφος “JOIDES Resolution”, ένα από τα κύρια ερευνητικά πλοία ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος, του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Γεώτρησης Ωκεανών, που κατά βάση αποτελεί αμερικανο-ιαπωνική συνεργασία. Επικεφαλής της πολυπληθούς αποστολής ήσαν ο Γκρεγκ Φέλθορπ από το πανεπιστήμιο του Τέξας και ο Κοίτσι Χογιανάγκι από το πανεπιστήμιο Σινσού.
  
Το ένα δέκατο του γήινου πληθυσμού ζει σήμερα μόλις δέκα μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Τα τωρινά κλιματικά μοντέλα προβλέπουν αύξηση της στάθμης της θάλασσας από μισό μέχρι πάνω από ένα μέτρο στα επόμενα 100 χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που συνιστά θανάσιμη απειλή για τους παράκτιους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.
  
Για να κατανοήσουν καλύτερα την όλη διαδικασία και το πώς είχε μεταβληθεί η στάθμη της θάλασσας στο παρελθόν, οι επιστήμονες κάνουν γεωτρήσεις στους βυθούς των θαλασσών, ώστε να αποκτήσουν μια εικόνα για τις αλλαγές που έχουν συμβεί κατά τις τελευταίες δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
  
Τα στοιχεία από όλες τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις που έχουν γίνει (έξω από την ακτή του Νιού Τζέρσι των ΗΠΑ, στις Μπαχάμες, την Ταϊτή, τη ΒΑ Αυστραλία και στα ανοιχτά της Ν.Ζηλανδίας μέχρι σήμερα) θα εξετασθούν από κοινού προκειμένου να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορική εξέλιξη του επιπέδου των θαλασσών του πλανήτη.
  
Οι δύο κυριότερες δυνάμεις που επηρεάζουν τη στάθμη των υδάτων, είναι το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και η κίνηση των τεκτονικών πλακών της γήινης λιθόσφαιρας. Σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, οι δυνάμεις αυτές δημιουργούν μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν είναι εύκολο να προσομοιωθεί στα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα με τη βοήθεια των υπολογιστών, γι’ αυτό είναι αναγκαία η λήψη δειγμάτων άμεσα από τα βάθη των ωκεανών.
  
Σπάζοντας τα προηγούμενα ρεκόρ υποθαλάσσιων γεωτρήσεων, η αποστολή στη «Λεκάνη Καντέρμπουρι» κατάφερε να πάρει γεωλογικά δείγματα μέχρι 35 εκατ. χρόνια στο παρελθόν, τα οποία θα βοηθήσουν να «διαβαστεί» το βιβλίο-αρχείο των κλιματικών αλλαγών και των συνακόλουθων μεταβολών στη στάθμη των θαλασσών.

enet.gr

SEX : Επιλέξτε προφυλακτικό στο σωστό μέγεθος !!!

Συμβουλεύουν ερευνητές για την καλύτερη σεξουαλική επαφή

Τα κακώς τοποθετημένα προφυλακτικά, όχι μόνο μειώνουν την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής για άνδρες και γυναίκες αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τους ερευνητές.  

 
Οι πιθανότητες να βγει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής είναι διπλάσιες όταν το μέγεθος δεν είναι σωστό, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 436 άνδρες ενός περιοδικού Σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
Επίσης όταν τα προφυλακτικά δεν εφαρμόζουν σωστά, οι πιθανότητες να σπάσουν ή να βγουν είναι υπερδιπλάσιες.  Οι Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνδρες θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα προφυλακτικά βγαίνουν σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.
Η χρήση προφυλακτικού ανταγωνίζεται το Χάπι ως το πιο δημοφιλές μέτρο αντισύλληψης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ωστόσο, τα ζευγάρια συχνά προτιμούν να μη χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό όταν αποτυγχάνει η άνετη και σωστή εφαρμογή του.

Περίπου 195 από τους 436 ερωτηθείς (45%) της έρευνας του Πανεπιστημίου του Κοντάκι, απάντησε ότι κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή τους, η τοποθέτηση του προφυλακτικού δεν ήταν επιτυχής.

Οι 120 εξ αυτών (62%) υποστήριξε ότι η αποτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη απόλαυση της σεξουαλικής τους επαφής και οι 57 ότι μείωσε την απόλαυση της συντρόφου τους. Επιπλέον, 34 απάντησαν ότι αφαίρεσαν το προφυλακτικό νωρίτερα, ενώ οι 18 δήλωσαν ότι το προφυλακτικό έσπασε κατά τη διάρκεια της επαφής.

Μία λύση, σύμφωνα με τους ερευνητές των ΗΠΑ, θα ήταν η μεγαλύτερη ενημέρωση των ανδρών ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή επιλογή προφυλακτικού.

Ο Σάιμον Μπλέικ, της συμβουλευτικής εταιρείας στα θέματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, Brook, υποστήριξε στο BBC ότι όταν η σωστή χρήση των προφυλακτικών, επιφέρει 98% αποτελεσματικότητα και προστατεύει από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο ίδιος δήλωσε: "Τα κανονικά προφυλακτικά λάτεξ, θα πρέπει να ταιριάζουν στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προφυλακτικών σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και η δοκιμή τους είναι σημαντική για την εύρεση του “σωστού”.

Η Νατίκα Χαλίλ, της, επίσης, φιλανθρωπικής εταιρείας, FPA, δήλωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες, χρειάζονται χρόνο για να μάθουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να τοποθετηθεί ένα προφυλακτικό σωστά.

"Η αυτοπεποίθηση και η ικανότητα της τοποθέτησής του, συμβάλλει επίσης στην σωστή χρήση του”, υποστηρίζει η ίδια και προσθέτει: "Οι άνδρες “βγαίνουν” σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Το ίδιο και τα προφυλακτικά. Όταν μιλάμε στη γραμμή βοήθειας του FPA, με άνδρες που έχουν προβλήματα με τη χρήση του προφυλακτικού, το πιο συχνό πρόβλημα αποτελεί κάτι τόσο απλό όσο η λάθος επιλογή μεγέθους". 

enet.gr

DNA : Θα μπορούσαν να ξαναζήσουν οι Νεάντερνταλ;

Οι ερευνητές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο πρώτο σχέδιο μίας πλήρους αλληλουχίας του γονιδιώματος μίας γυναίκας Νεάντερνταλ, που έζησε πριν από 30.000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως ίσως μία μέρα να είναι δυνατή η δημιουργία ενός ζωντανού ανθρώπου από αυτή την αλληλουχία του DNA.



Η γυναίκα Νεάντερνταλ πέθανε στη σπηλιά Vindija, που βρίσκεται στην Κροατία. Οι Νεάντερνταλ είναι οι πιο κοντινοί εξαφανισμένοι συγγενείς των σύγχρονων ανθρώπων. Ο Homo sapiens και οι Νεάντερνταλ συνυπήρξαν για 5.000-7.000 χρόνια, αλλά οι Νεάντερνταλ αναγκάστηκαν σταδιακά να μετακινηθούν προς τα εδάφη που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη.Τα κομμάτια DNA από τα οστά της γυναίκας συναρμολογήθηκαν με τη βοήθεια γονιδιωμάτων, που πήραν οι επιστήμονες από ανθρώπους και χιμπατζήδες. Ο ερευνητής Gerald Irzyk δήλωσε πως η τοποθέτηση των κομματιών στη σειρά είναι πολύ δύσκολη γιατί αρχικά φαίνεται ως μία τυχαία συναρμολόγηση των βάσεων νουκλεοτιδίων, αλλά υπάρχουν μοντέλα και σχηματισμοί που είναι συγκεκριμένα για κάποιες ομάδες οργανισμών.
Το εγχείρημα για τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος ξεκίνησε το 2005 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με επιστήμονες από το γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck της Λειψίας και την εταιρεία 454 Life Sciences, που εδρεύει στο Μπράνφορντ του Κονέκτικατ. Εάν δεν υπήρχαν οι σύγχρονοι δυνατοί υπολογιστές, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να μειώσουν δραστικά τον χρόνο και το κόστος, το έργο δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως η μόλυνση, η εξασθένιση και οι χημικές αλλαγές στο βιολογικό υλικό λόγω του χρόνου.
Όταν ένας οργανισμός πεθαίνει, τα ένζυμα σπάνε το DNA σε μικρά κομμάτια μόλις λίγων εκατοντάδων ζευγών βάσης. Και το DNA, όμως, αλλάζει χημικά με τον χρόνο και μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη ερμηνεία της αλληλουχίας. Και όχι μόνο αυτό αλλά πάνω από το 90% του DNA των δειγμάτων προήλθε από βακτήρια ή άλλους επιμολυντές και όχι από τα οστά.
Η δημιουργία τμημάτων του σώματος, οργάνων, ακόμα και ενός ολοκληρωμένου ζωντανού οργανισμού, μόλις ολοκληρωθεί η αλληλουχία του γονιδιώματος, θα είναι δύσκολη υπόθεση αλλά θεωρητικά είναι δυνατή. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει πιθανόν εκατομμύρια αλλαγές στο DNA, μέσα σε ένα ανθρώπινο βλαστοκύτταρο, ώστε να ταιριάζει με τη γενετική αλληλουχία του Νεάντερνταλ. Εντούτοις, υπάρχουν κάποια προβλήματα γιατί, ακόμα και αν τα γονίδια του Νεάντερνταλ αναδημιουργηθούν, δεν γνωρίζουμε πως εκφράζονταν. Εάν υποθέσουμε ότι δημιουργούνται, το βλαστοκύτταρο μαζί με το DNA του Νεάντερνταλ θα διαχωριστούν για να παραχθεί μία αποικία κυττάρων, που στη συνέχεια θα καθοδηγηθεί για να μεταμορφωθεί σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου του σώματος, θεωρητικά και ολόκληρου του οργανισμού.



Ο επιστημονικός διευθυντής της Advanced Cell Technology, Robert Lanza, δήλωσε στο περιοδικό Archaeology πως «κάποια είδη, όπως οι αγελάδες και οι κατσίκες, κλωνοποιούνται συνέχεια, με ελάχιστα προβλήματα,» και παρόλο που υπάρχουν πολλές περισσότερες προκλήσεις σε ότι αφορά στην κλωνοποίηση του Νεάντερνταλ, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί. Τα ηθικά ζητήματα που γεννιούνται από μία τέτοια πράξη σίγουρα θα προκαλέσουν πολλές διαμάχες και όχι μόνο στους κύκλους των παλαιοανθρωπολόγων.Ο συγγραφέας του άρθρου του Archaeology, Zach Zorich, που παρακολουθεί στενά την έρευνα του γονιδιώματος του Νεάντερνταλ, σημείωσε πως εάν τελικά οι επιστήμονες τα καταφέρουν, ο Νεάντερνταλ θα δικαιούται νομίμως τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με εμάς.
Ενδεχομένως να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηθικά ζητήματα που θα προκύψουν. Ο Stephan Schuster, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, εξήγησε πως το πρώτο σχέδιο του γονιδιώματος ίσως να έχει πολλά λάθη, εξαιτίας της ηλικίας του δείγματος και της μόλυνσης, ενώ υπολογίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αλληλουχία του DNA σε πέντε διαφορετικά δείγματα των οστών, και συνολικά θα πρέπει να υπάρξει 30 φορές αλληλουχία στο γονιδίωμα ώστε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακρίβειά του.
Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος θα επιτρέψει στους επιστήμονες να απαντήσουν ερωτήματα για τη σχέση των Νεάντερνταλ με τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως για παράδειγμα εάν προήλθαμε από ενδογαμική αναπαραγωγή και εάν είμαστε δύο διαφορετικά είδη. Τέλος, η χαρτογράφηση θα φανεί χρήσιμη και στην ιατρική έρευνα.

Physorg   

http://news.pathfinder.gr

New York Times : Ο υπέρμετρος δανεισμός η αιτία της κρίσης

Το ρόλο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στην τρέχουσα κρίση της ελληνικής οικονομίας, εξετάζει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των New York Times. Σε αυτό επισημαίνεται ότι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ διευκόλυναν την Ελλάδα και άλλες χώρες να δανειστούν πέρα από τις δυνατότητές τους, με απόλυτα νόμιμες συμφωνίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2001 η Goldman Sachs είχε δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις της Ευρωζώνης, σε μια συμφωνία που είχε προωθηθεί ως «νομισματική συναλλαγή» και όχι ως δάνειο.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε από δικαιώματα σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.
 
«Επενδυτικό εργαλείο» που θα μετέφερε το χρέος του ελληνικού συστήματος υγείας στα επόμενα χρόνια φαίνεται να πρότεινε η GS και τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία όμως απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση. 

Πάντως τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κοινοτικός επίτροπος Ο. Ρεν σχολίασαν ότι την εποχή εκείνη - όταν τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα ήταν ακόμη νόμιμα και συμβατά με τους κανόνες της Γιούροστατ - η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη μέλη έκαναν χρήση παρόμοιων εργαλείων.

imerisia.gr

Eurogroup : Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού θα κρίνει τα νέα μέτρα

Τον Μάρτιο κληρώνει για τα νέα μέτρα

«Στις 16 Μαρτίου η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για εξυγίανση των δημοσιονομικών της σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρχει ικανοποιητική υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

 

Πληροφορίες του enet αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης τάχθηκαν κατά της πρότασης της ΕΚΤ και της Γερμανίας για νέο πακέτο μέτρων άμεσα. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι 16 υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης υιοθετούν την στάση των αρχηγών κρατών που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί.
"Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στο έλεος των αγορών και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την περίπτωση αυτή", πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ. "Είναι λάθος των αγορών να επιτίθενται στην Ελλάδα, όμως αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να αποδείξει τη σοβαρότητα της μέσα στους επόμενους μήνες", τόνισε.
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η βοήθεια σε περίπτωση που η Ελλάδα τη ζητήσει ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας "ότι δεν είναι σωστό να μιλούμε δημόσια για το πώς θα δοθεί η βοήθεια αυτή και από ποια ευρωπαϊκά όργανα". Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υποστήριξε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας "είμαστε πεπεισμένοι ότι το ελληνικό σχέδιο θα πετύχει".
Η επόμενη αξιολόγηση για την Ελλάδα θα γίνει στα μέσα Μαρτίου και άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης τα νέα μέτρα θα πρέπει να είναι προς την πλευρά περικοπής δαπανών παρά στην αύξηση των φόρων. Από την πλευρά του ο νέος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν στην πρώτη του συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι "η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα νέα οικονομικά αναθεωρημένα στοιχεία - προβλέψεις στις 25 Φεβρουαρίου.
Είπε επίσης,  ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει και νέα όταν χρειαστεί.
Σήμερα στη συνεδρίαση του Εκοφίν αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η ένταξη της χώρας μας σε πιο σκληρή επιτήρηση, υπό το άρθρο 126 (9). Αναμένεται να επικυρωθεί επίσης το 3ετές Πρόγραμμα Σταθερότητας μας που θα συνοδεύεται με τις ανάλογες συστάσεις αλλά και η πρόταση της Κομισιόν για τοποθέτηση Ευρωπαίου τοποτηρητή στην ΕΣΗΕ και απευθείας ελέγχους από τη Eurostat στην ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η χώρα μας θα υπόκειται σε μηνιαίους ελέγχους από αξιωματούχους της Ε.Ε και τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2010. Επίσης, θα δίνεται πλέον το δικαίωμα στην Κομισιόν να συστήνει νέα μέτρα όποτε το θεωρεί απαραίτητο.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομίας στα συμπεράσματα του συμβουλίου θα υπάρχει και η προτροπή και για επιπλέον μέτρα (πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα) εάν υπάρχει εκτροχιασμός από τους στόχους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου. 

http://www.enet.gr
Related Posts with Thumbnails