Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

greece : Μαχητικό τέταρτης γενιάς

Οι "αερομαχίες" κυβερνήσεων και εταιρειών για το νέο μαχητικό αεροσκάφος. Μέσα στο 2010 θα αποφασιστεί ποιο αεροπλάνο θα αγοράσουμε.

Μια φράση του  Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν αρκετή για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα:

"Μέχρι το τέλος  του 2010 θα λάβουμε αποφάσεις για  το νέο μαχητικό".

Ειπώθηκε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη και  η είδηση πέρασε, αναλογικά με τη βαρύτητά της, σχετικά απαρατήρητη. Καθόλου όμως για τους εμπόρους όπλων και τις κυβερνήσεις που προωθούν τα συμφέροντά τους.

Η Ελλάδα ουσιαστικά ξεπαγώνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα  όλων των εποχών, το νέο πρόγραμμα  του αιώνα: το αεροσκάφος 4ης γενιάς, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έχει κόστος-μαμούθ, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Εάν παραγγελθούν 40 μαχητικά το κόστος, μαζί με τα όπλα τους θα φτάσει τα 4 - 4, 5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ αν παραγγελθούν 60 αεροπλάνα ενδέχεται θα φτάσει τα 6,5 – 7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ήδη από το 2000 το ΚΥΣΕΑ είχε ανακοινώσει την προμήθεια 60 αεροσκαφών, όμως το πρόγραμμα, για λόγους …Ολυμπιακών Αγώνων, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.


Όσο και αν ακούγεται  παράδοξο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας αποτελεί ίσως την καλύτερη ευκαιρία να δοθούν ανταλλάγματα στους επίδοξους προστάτες της χώρας και να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Όμως υπάρχει  και άλλος λόγος, σαφώς πιο ουσιαστικός: η Τουρκία από το 2015 θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα αμερικανικά μαχητικά τύπου JSF και θα είναι η πρώτη χώρα στη γειτονιά μας που θα αποκτήσει έναν πανίσχυρο στόλο αεροσκαφών 4ης γενιάς. Με συμμετοχή στην παραγωγή του, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλαμβάνουν 12 JSF το χρόνο με απώτατο σκοπό να αποκτηθούν 120 αεροσκάφη!

Εκ των πραγμάτων  η Ελλάδα, για τη διατήρηση των  ισορροπιών, δεν μπορεί να μείνει παθητικός θεατής. Η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να εξοπλιστεί το ίδιο καλά. 

Τα υποψήφια αεροσκάφη

"Ποτέ στην Ελλάδα δεν έγιναν αγορές μαχητικών αεροσκαφών με βάση πραγματικά επιχειρησιακά κριτήρια"  υπογραμμίζει με νόημα έμπειρος πιλότος  της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι άλλωστε  κοινό μυστικό: όποιος ασκεί την  ισχυρότερη πολιτική πίεση συνήθως  κερδίζει τους διαγωνισμούς. Και όσο μεγαλύτερος ο βαθμός εξάρτησης της χώρας τόσο αυτή ευκολότερα ενδίδει στις πιέσεις.

Στην παρούσα  συγκυρία, η Ελλάδα μοιάζει με δορυφόρο και όχι με ισότιμο εταίρο της Ευρωπαικής Ένωσης: με το πιστόλι της επιτήρησης στον κρόταφο, είναι έτοιμη να πει το ναι σε πολυτελή προιόντα.

Άρα τι; Άρα Eurofighter, απαντά η κοινή λογική. Υπάρχει και το πάτημα της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, το 1999 επί Σημίτη, για προμήθεια του συγκεκριμένου τύπου, αν και ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε από τη χώρα μας η μονογραφείσα σύμβαση για την αγορά 60 αεροσκαφών.

"Μια πόρσε σε επαρχιακό δρόμο"


To Eurofighter είναι το πρώτο κοινό ευρωπαικό μαχητικό, το "καμάρι" της ευρωπαικής αεροπορικής τεχνολογίας. Κατασκευάζεται από κονσόρτσιουμ εταιρειών από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το μεγάλο πλεονέκτημά  του είναι ότι έχει δοκιμαστεί αρκούντως, καθώς πάνω από 700 αεροσκάφη  του τύπου πετάνε με τα χρώματα των μεγαλύτερων πολεμικών αεροποριών του κόσμου. Το μειονέκτημα του η τιμή: είναι στην κυριολεξία πανάκριβο, "είναι σα να βάζεις μια Πόρσε σε επαρχιακό δρόμο"όπως επισημαίνει ειδικός σε θέματα αεροσκαφών.

Και οι Πόρσε, ως γνωστόν, καταπίνουν τα καύσιμα. Μια ώρα πτήσης με Eurofighter κοστίζει τουλάχιστον 20 χιλιάδες ευρώ. 

Μια άλλη Πόρσε, και ίσως το αντίπαλον δέος στο ευρωμαχητικό, είναι το αμερικανικό μαχητικό JSF, γνωστό και ως F-35, που έχει χαρακτηριστεί ως το μαχητικό του μέλλοντος. Μάλιστα οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι είναι τόσο προηγμένο που άνετα χαρακτηρίζεται ως αεροσκάφος 5ης γενιάς –άλλωστε οι Ρώσοι κατασκεύασαν πρόσφατα το 5ης γενιάς PAK-FA για να ανταγωνιστούν το JSF.

Στα πλεονέκτηματά του εγγράφονται ο τρομερά δυνατός κινητήρας, τα επαρκή stealth στοιχεία και ότι μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με τα υπάρχοντα F-16 του ελληνικού οπλοστασίου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, στη σύγκριση με τα άλλα μαχητικά είναι αποτελεσματικότερο κατά 6 φορές εναντίον στόχων αέρος και κατά 9 φορές εναντίον κινητών στόχων. Ωστόσο, στα μειονεκτήματά του, εκτός από την υψηλή τιμή, προστίθεται το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα ξεπέρασε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις διαμορφώσεις του και συνεπώς έχει πολύ μικρή θητεία στον αέρα.

Οι ΗΠΑ και οι άλλοι

Οι Αμερικανοί, που σε αυτή τη συγκυρία φαντάζουν outsider, έχουν προτείνει στην Ελλάδα άλλα δύο αεροσκάφη, εξίσου outsider.

Ο λόγος για  το F-18 Super Hornet και για το F-16 BLOCK 60. Το μεν πρώτο διακρίνεται για την «ευστοχία» του καθώς διαθέτει ένα κορυφαίο ραντάρ, το APG-79, το οποίο εμπλέκει πολλαπλούς εναέριους στόχους από μεγάλη απόσταση. Από την άλλη πλευρά το νέο F-16 αποτελεί πάντοτε μια αξιόπιστη λύση και αποτρέπει τα προβλήματα της πολυτυπίας στην ελληνική πολεμική αεροπορία. Ωστόσο, με δεδομένη τη φιλοτουρκική πολιτική των ΗΠΑ και τη χαμηλή επιρροή τους στο ελληνικό γίγνεσθαι, τη συγκεκριμένη περίοδο, μοιάζουν να χάνουν έδαφος στον ανταγωνισμό.


Για τους ίδιους λόγους outsider πρέπει να θεωρείται και το σουηδικό μαχητικό Gripen. Οι απροκάλυπτες φιλοτουρκικές θέσεις του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έμειναν απαρατήρητες στο ελληνικό πεντάγωνο.

Μολονότι, για το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίο, το Gripen θεωρείται ιδανικό αεροσκάφος ενώ είναι και το πιο φθηνό, σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. "Τι είναι προτιμότερο; Να έχεις 60 Πόρσε, που θα σκέφτεσαι πως θα τις κινήσεις –βλέπε αναχαιτίσεις- ή να  έχεις 100 Γκολφ και να βρίσκεσαι παντού και να κάνεις τη δουλειά σου;"αναρωτιέται με συνειρμούς ο καταρτισμένος συνομιλητής μας.


Αφήσαμε προς το τέλος, το γαλλικό Rafale, όχι γιατί υστερεί τεχνολογικά από τους αντιπάλους του. Ίσα-ίσα που κατά την τελευταία διεθνή αεροπορική έκθεση στο Μπουρζέ, έξω από το Παρίσι, είχε κλέψει την παράσταση, κατά τη διάρκεια των πτητικών επιδείξεων, με την απίστευτη ευελιξία του.

Επιπλέον θα μπορούσε να αποτελέσει τον καλύτερο διάδοχο των Mirage-2000 που διακρίθηκαν και διακρίνονται στο Αιγαίο και που πάντοτε αποτελούν φόβητρο για τους Τούρκους, καθώς δεν διαθέτουν γαλλικά αεροσκάφη και δεν γνωρίζουν τη γαλλική τεχνολογία.

Όμως η χώρα μας ήδη συμφώνησε να προμηθευτεί 6 γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού. "Αποκλείεται να ψωνίσουμε τα πάντα από τη Γαλλία" αναφέρει, σε κατ’ιδίαν συζήτηση μαζί μας, έλληνας πιλότος.

Κάπως έτσι έχουν  τα πράγματα και με τη ρωσική επιλογή. Με δεδομένο ότι έχουμε τα περισσότερα ρωσικά όπλα, από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, είναι μάλλον απίθανο να επιλεγεί το ρωσικό μαχητικό Sukhoi-35. Το αεροσκάφος είναι γνωστό σε όλους τους λάτρεις του αεροπλάνου για τον περίφημο ελιγμό "Κόμπρα", δηλαδή κατακόρυφη άνοδος και φρενάρισμα στον αέρα! Ωστόσο οι Ρώσοι θα ικανοποιηθούν με τη διαφαινόμενη επιβεβαίωση της συμφωνίας για την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-3.

sport24.gr

Αντεπίθεση στη Google : Εγκρίθηκε σε ΗΠΑ και ΕΕ η συνεργασία Yahoo - Microsoft

Το Bing, η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, θα χρησιμοποιείται και στο Yahoo

Το Bing, η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, θα χρησιμοποιείται και στο Yahoo

Βρυξέλλες: Πράσινοφως από τις αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ έλαβε η συμφωνία που προβλέπει ότι η μηχανή αναζήτησης και η διαφημιστική πλατφόρμα της Microsoft θα χρησιμοποιούνται και από τη Yahoo -η συνεργασία γιγάντων θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία της Google.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η συμφωνία τους εγκρίθηκε χωρίς περιορισμούς τόσο από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σταδιακή εφαρμογή της αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2010 και να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012.
Το σχέδιο έχει δεκαετή ισχύ και προβλέπει ότι η Yahoo θα εγκαταλείψει τη δική της μηχανή αναζήτησης για να χρησιμοποιήσει το Bing και την υπηρεσία της Microsoft που προβάλλει διαφημίσεις δίπλα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Η Yahoo θα εισπράττει το 88% των εσόδων από τις καταχωρίσεις αυτές.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε [...] την προτεινόμενη εξαγορά των επιχειρήσεων διαδικτυακής αναζήτησης και διαφημίσεων αναζήτησης της Yahoo! Ιnc. από τη Microsoft» αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συμφωνία, που είχε ανακοινωθεί πέρυσι τονΙούλιο,δεν αναμένεται να βλάψει τον ανταγωνισμό, επισημαίνει η Επιτροπή.
Στην απόφασή της, ηΚομισιόν έλαβε υπόψη την ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια κυριαρχία της Google στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης και διαφήμισης.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων StatCounter για το Νοέμβριο, η Google κατέχει το 90% της παγκόσμιας αγοράς αναζήτησης, ενώ η Microsoftκαι η Yahoo από κοινού περιορίζονται στο 7,4%, αναφέρει το Reuters.
Η αγορά εκτιμά ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό «επιτρέποντας στη Microsoft να γίνει ισχυρότερος ανταγωνιστής της Google», αναφέρει η Επιτροπή.
Αρχικά η Yahoo σκόπευε να συνεργαστεί με τη Google, αναγκάστηκε όμως να στραφεί στη Microsoft όταν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αντέδρασε στο σχέδιο.
H Microsoft είχε εξάλλου προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να αγοράσει ολόκληρη τη Yahoo.

pathfinder.gr

Επενδύσεις για την «πράσινη ανάπτυξη» (green)



Πρόγραμμα επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη  και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών περιοχών (500 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία «πράσινων» ΒΙΠΕ, στις οποίες θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη επιχειρηματικότητα (440 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία δέκα Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων σε ισάριθμα νησιά (560 εκατ. ευρώ). Σε αυτά τα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος η Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι από τις 200.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, μόνο 2.500 είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ. Αιτίες είναι οι δυσκολίες στην εξεύρεση γης, η έλλειψη υποδομών (οδικά δίκτυα, ύδρευση, κλπ.), οι δυσκολίες στη μετεγκατάσταση. Η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες και θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο από 35 σε 1 ημέρα και τα απαιτούμενα βήματα από 15 σε 2. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το Μάιο. Η κα Κατσέλη είπε ακόμη ότι από τα 900 εκατ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πριν 2 εβδομάδες πληρώθηκαν 250 εκατ. και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν μέχρι το Μάιο.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο με βασικό μοχλό το περιβάλλον, ενώ αναφερόμενη ειδικά στη δράση για τα νησιά τόνισε ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι να σταματήσει η μεταφορά νερού για την κάλυψη των αναγκών και η αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών για ενέργεια, νερό και τρόφιμα που δημιουργούνται το καλοκαίρι, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας, το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» θα οδηγήσει σε δημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 532.000 τόνους το χρόνο και εξοικονόμηση 2.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα. Σύμφωνα με τις μελέτες της τράπεζας, ως το 2014 θα γίνουν στη χώρα μας περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία, ο κ.Σάλλας τόνισε ότι είναι καιρός η κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα, «να ανοίξουμε πανιά, να επενδύσουμε στον τόπο μας, να πάρουμε κινδύνους και ρίσκα γιατί πάνω απ' όλα είναι το συμφέρον του τόπου».
Για το νομοσχέδιο για ΑΠΕ και για τα φωτοβολταϊκά
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δήλωσε η Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως είπε, η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και είναι θέμα εβδομάδων να γίνει νόμος του κράτους.
Απαντώντας στις αιτιάσεις που έχουν διατυπώσει επιχειρηματίες του χώρου των φωτοβολταϊκών για το νέο τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και ότι η κατεύθυνση του υπουργείου παραμένει υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω του τιμολογίου αγοράς της παραγόμενης ενέργειας.
Νωρίτερα, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών έκανε λόγο σε ανακοίνωση για αναξιοπιστία και υπαναχωρήσεις του ΥΠΕΚΑ που απειλούν την αγορά φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η δραματική μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά ακυρώνει στην πράξη τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Η υπαναχώρηση του ΥΠΕΚΑ από τις προτάσεις που το ίδιο κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο και οι οποίες μιλούσαν ρητά για μη αλλαγή των όρων τιμολόγησης των φωτοβολταϊκών, θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα χιλιάδων επενδύσεων», αναφέρει ο ΣΕΦ.

pathfinder.gr

Οι Μινωίτες πρόλαβαν τον Κολόμβο


 
Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και να πατήσουν το πόδι τους στην Αμερική, 3.700 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει στο υπό έκδοση βιβλίο του ο Βρετανός συγγραφέας και πρώην αντιπλοίαρχος υποβρυχίου του βασιλικού ναυτικού, Gavin Menzies.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγγραφέας αμφισβητεί τα πρωτεία του Χριστόφορου Κολόμβου: στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «1421: η χρονιά που η Κίνα ανακάλυψε την Αμερική» διατεινόταν ότι ένας Κινέζος ευνούχος είχε οδηγήσει ένα στόλο ιστιοφόρων στην Αμερική 71 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Το βιβλίο αυτό, μάλιστα, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύρια αντίτυπα σε 130 χώρες.
Τα επιχειρήματα του συγγραφέα
Πρώτον ότι οι Μινωίτες θαλασσοπόροι είχαν την δυνατότητα και την τεχνογνωσία να πραγματοποιήσουν ένα τόσο μακρινό ταξίδι. Μελετώντας τις απεικονίσεις πλοίων σε μινωικές τοιχογραφίες και τα ελάχιστα υπολείμματα του ναυαγίου του Uluburun που ανακαλύφθηκε το 1982 στη Μικρά Ασία και χρονολογείται με ακρίβεια στο 1305 π.Χ. ο Menzies υποστηρίζει ότι «τα σκάφη θα μπορούσαν να πλεύσουν με τον αέρα καθώς και με χαμηλότερο πανί σε περίπτωση θύελλας.»
Το δεύτερο επιχείρημα αφορά στη μεταφορά ενός σπάνιου γονιδίου DNA από τους Μινωίτες σε συγκεκριμένους πληθυσμούς γηγενών Αμερικανών. Επιπλέον, στις περιοχές όπου ζούσαν οι πληθυσμοί αυτοί, δηλαδή γύρω από τη λίμνη Superior, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, εντοπίστηκαν πλούσια κοιτάσματα χαλκού και χάλκινα εργαλεία μοναδικής καθαρότητας. O Menzies, λοιπόν, επικαλείται επιστημονικές έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο χαλκός αυτός ταιριάζει με αυτόν που βρέθηκε στο μινωικό ναυάγιο του Uluburun. Άρα, υποστηρίζει, δεν μένει αμφιβολία ότι οι Κρήτες μετέφεραν το χαλκό αυτόν στην Αμερική.
Τρίτον, η μεταφορά ενδημικών φυτών της Αμερικής σε άλλους πολιτισμούς μπορεί να έγινε μόνο με την μεσολάβηση των Μινωιτών, οι οποίοι και είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το ταξίδι. Για παράδειγμα, η ύπαρξη ιχνών νικοτίνης και καλαμποκιού στην αρχαία Αίγυπτο, φυτών αγνώστων στην περιοχή, μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσω της μεταφοράς τους από τη μακρινή Αμερική. Και εφόσον οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ήταν ικανοί ναυτικοί, αλλά διατηρούσαν στενές εμπορικές σχέσεις με τους ικανότερους Μινωίτες, το συμπέρασμα είναι αυτονόητο: οι Μινωίτες ήταν αυτοί που μετέφεραν τα φυτά από την Αμερική στην Αίγυπτο.
Αμφισβήτηση από την επιστημονική κοινότητα
Όπως είναι αναμενόμενο, την ίδια στιγμή που ο ατζέντης του συγγραφέα δηλώνει ενθουσιασμένος, λέγοντας ότι «η ιστορία που αναθεωρεί τα μέχρι τώρα δεδομένα πουλάει εξαιρετικά,» πληθώρα επιστημόνων αμφισβητεί τα επιχειρήματα και τα συμπεράσματα του Menzies.
«Θεωρητικά είναι πιθανό οι Μινωίτες να έφτασαν στην Αμερική», λέει ο ειδικός στη μινωική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, John Bennet. «Τα πλοία τους όμως ήταν πολύ μικρά για να μεταφέρουν ικανές προμήθειες και φορτίο για ένα τόσο μακρινό ταξίδι».
Παρομοίως, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας που ηγήθηκε των ανασκαφών του Uluburum, Cemal Pulak, αμφισβητεί τη δυνατότητα των πλοίων των Mινωιτών να αντέξουν ένα τόσο φιλόδοξο ταξίδι. Εξάλλου, ο χαλκός από το ναυάγιο του Uluburum προέρχεται από την Κύπρο, προσθέτει.
Επιπλέον, ειδικοί δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της λίμνης Superior από άλλους πέρα από τους γηγενείς Αμερικανούς.
Την αμφισβήτησή του για τις θεωρίες αυτές εξέφρασε και ο ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Κορρές, ο οποίος δήλωσε στα ΝΕΑ ότι «οι Αιγύπτιοι είχαν κάνει υπερπόντια ταξίδια προς Νότον. Δεύτερον, πώς ήταν δυνατόν να διαπλέουν τόσο μικρά πλοιάρια τη νύχτα τον Ατλαντικό; Μπορεί να έκαναν μεγάλα ταξίδια, αλλά η προώθηση γινόταν σταδιακά, καθώς τη νύχτα τα πλοιάρια σταματούσαν σε όρμους, νησάκια και ακρωτήρια με τα οποία είναι διάσπαρτο το Αιγαίο. Και τέλος, πώς μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι Αιγύπτιοι να εντόπισαν καπνό και καλαμπόκι στους λαούς που ζούσαν προς Νότον ή στους λαούς της Εγγύς Ανατολής;».
Υπάρχουν, βέβαια, και οι ειδικοί οι οποίοι υποστηρίζουν τα επιχειρήματα του Menzies. «Πεπεισμένος πως οι Μινωίτες δεν ήταν ούτε οι πρώτοι ούτε οι μόνοι που κατάφεραν να διαπλεύσουν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του 

Oregon Carl Johannessen.
tvxs.gr

Η ΣΕΛΗΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΜΟΡΦΗ ΜΑΖΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Σαρξ εκ της σαρκός της Γης

Η Σελήνη δεν δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση του πλανήτη Θεία, που είχε το μέγεθος του Αρη, στη Γη -η γνωστή θεωρία της γιγάντιας σύγκρουσης- αλλά από άμορφη μάζα που αποκολλήθηκε από τη Γη, έπειτα από έκρηξη στον εσωτερικό φλοιό της.
Δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση του πλανήτη Θεία ή από έκρηξη στον εσωτερικό φλοιό της Γης; Στο ερώτημα αναμένεται να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» οι επιστήμονες (φωτ. Ass. Press)  
Δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση του πλανήτη Θεία ή από έκρηξη στον εσωτερικό φλοιό της Γης; Στο ερώτημα αναμένεται να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» οι επιστήμονες (φωτ. Ass. Press) 

Μια θεωρία που είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν, επαναφέρουν δύο ειδικοί επιστήμονες, επιχειρώντας να «κλείσουν» τα επιστημονικά κενά. Ο Ρομπ ντε Μέιγερ του Πανεπιστημίου του Δυτικού Κέιπ Τάουν και ο Βιμ φαν Βεστρένεν του Πανεπιστημίου Vu του Αμστερνταμ, βασίζουν την ανάλυσή τους στα νέα ευρήματα περί τη σύσταση του εδάφους της Σελήνης. Αν η Σελήνη είχε αποκολληθεί από τη Γη έπειτα από σύγκρουση κάποιου σώματος, στη χημική σύστασή του το Φεγγάρι θα είχε στοιχεία και από τη Γη (20%) και από το εξωτερικό σώμα (80%). Τα δείγματα, όμως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χημική σύνθεση της Σελήνης είναι πανομοιότυπη με εκείνη της Γης.
Πώς λοιπόν δημιουργήθηκε η Σελήνη κατά Μέγιερ και Βεστρένεν; Από τεράστια πυρηνική έκρηξη που προκάλεσε την αποκόλληση, τον διαχωρισμό μέρους της μάζας της Γης, το οποίο εκτοξεύτηκε και μπήκε σε τροχιά. «Είναι δύσκολο να επαληθευθεί αυτή η θεωρία, αλλά ξέρουμε ότι οι πυρηνικοί γεωαντιδραστήρες υφίσταντο, αφήνοντας την κληρονομιά τους στο ουράνιο που εξορύσσουμε σήμερα από τη Γη», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Earth Moon and Planets International Journal of Solar System Science. Η ύπαρξη γεωαντιδραστήρων τεκμηριώθηκε το 1970, όταν εντοπίστηκε ένας που ήταν ενεργός πριν από 1,5-2 δισεκατομμύρια χρόνια, στο Οκλο της Γκαμπόν. Πάντως, η πρώτη αντίδραση άλλων επιστημόνων στη θεωρία των Μέιγερ και Βεστρένεν ήταν μάλλον επιφυλακτική.

Πάρτι συνοικεσίων από το Twitter

Για τους χρήστες του διαδικτύου, που είναι άτυχοι στην αγάπη ή απλώς ντροπαλοί και αναζητούν νέους τρόπους για να γνωρίσουν ανθρώπους, το Flitter ίσως να είναι η απάντηση.

 
Εκατοντάδες ελεύθεροι παρακολούθησαν το πρώτο Flitter πάρτι, που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Καναδά, μια κοινωνική εκδήλωση, που συνδυάζει τη διαδικτυακή με την άμεση επικοινωνία.
Η λέξη flitter είναι ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει τη λέξη twitter με τη λέξη φλερτ.
Κάθε προσκεκλημένος του πάρτι είχε κολλήσει στη μπλούζα του ένα λευκό αυτοκόλλητο, που έφερε έναν αριθμό.
Κοιτάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο και επιλέγοντας το άτομο που του άρεσε περισσότερο, μπορούσε να πληκτρολογήσει στο Twitter το μήνυμα που ήθελε να στείλει, μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
Όλοι όμως στο τέλος του μηνύματος θα πρέπει να γράφουν "Φλέρταρέ με".
"#129, είσαι τόσο ωραίος, αλλά #152, είσαι τόσο ελκυστικός. Τί θα κάνει άραγε ο #72;", πληκτρολόγησε ένας από τους προσκεκλημένους, ενώ ταυτόχρονα όλα τα σχόλια εμφανίζονταν σε μία γιγαντο-οθόνη.
Τα πάρτι αυτά ήταν μία ιδέα του Τζάστιν Πάρφιτ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Fastlife, εταιρίας εξεύρεσης συντρόφου, με έδρα τον Καναδά.
Ξεκίνησαν από την Αυστραλία, στη συνέχεια η μόδα πήγε στη Βόρεια Αμερική και μετά σε ολόκληρο τον Καναδά, με πάρτι σε Τορόντο, Βανκούβερ, Οτάβα και Μόντρεαλ.

enet.gr

Στην ψηφιακή εποχή η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων



Πρόσβαση στην ιστορία της Ελλάδας, με μία μόνο κίνηση στον υπολογιστή τους, από το σπίτι ή το γραφείο τους, αποκτούν όλοι οι πολίτες μέσω της νέας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής, που περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έντυπου υλικού στη χώρα μας, εκσυγχρονίζεται και υιοθετεί τη σύγχρονη τεχνολογία.
Μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση , οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απλές και συνδυαστικές αναζητήσεις στις συλλογές εντύπων και μικροταινιών, να εντοπίσουν τη βιβλιογραφία που χρειάζονται και να ενημερωθούν για την κυκλοφορία των νέων ελληνικών τίτλων και των ξενόγλωσσων εκδόσεων που διαθέτει η Βουλή των Ελλήνων.
Στην παρούσα φάση, έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού το περιεχόμενο 3.000 τίτλων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να διαβάσουν σελίδες εντύπων που εκδίδονταν έως το 1940. Πρόκειται για εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και εφημερίδες τοπικές, μικρότερης εμβέλειας, που αποτυπώνουν, όμως, όψεις των κοινωνιών της Ελλάδας και της ομογένειας.
Στο ψηφιακό υλικό από το 1940 και μετά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, προς το παρόν, να έχουν πρόσβαση επισκεπτόμενοι τον χώρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

ΑΝΤ1

Οι πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISΕ της NASA

Ο κομήτης Siding Spring απαθανατίστηκε με φόντο ένα μακρινό, γαλάζιο άστρο
Ο κομήτης Siding Spring απαθανατίστηκε με φόντο ένα μακρινό, γαλάζιο άστρο

Πασαντίνα, Καλιφόρνια: Ένας λαμπερός κομήτης· ένα μαιευτήριο άστρων· και ένα νέο πορτρέτο του γαλαξία της Ανδρομέδας. Η NASA δημοσιοποίησε τις πρώτες εικόνες από το WISE, ένα ευρυγώνιο διαστημικό τηλεσκόπιο που βλέπει το Σύμπαν στο υπέρυθρο φως.
To WISE (Ευρυγώνιος Εξερευνητής Υπέρυθρης Χαρτογράφησης) εκτοξεύτηκε το Δεκέμβριο και έχει ήδη μεταδώσει πάνω από 250.000 μη επεξεργασμένες εικόνες. Ορισμένες από αυτές δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο δικτυακό τόπο της NASA ως επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου οργάνου.
Το τροχιακό τηλεσκόπιο καταγράφει την υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία γενικά αντιστοιχεί στην εκπομπή θερμότητας.  Μπορεί έτσι να ανιχνεύσει σώματα που είναι πολύ ψυχρά, πολύ μακρινά, ή καλυμμένα από σύννεφα σκόνης, και δεν διακρίνονται στα μήκη κύματος του ορατού φωτός.
Τέτοια αντικείμενα είναι για παράδειγμα οι αστεροειδείς και κομήτες που πλησιάζουν τη Γη. Μια από τις νέες φωτογραφίες απεικονίζει τον κομήτη Siding Spring, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2007 και προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό σύννεφο κομητών που περιβάλλει ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.
Η ουρά, ή κόμη του, μήκους 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σχηματίζεται καθώς ο ηλιακός άνεμος παρασύρει σκόνη και πάγους από την επιφάνεια του κομήτη.
Μια δεύτερη εικόνα (ένθετη αριστερά) δείχνει το γαλαξία της Ανδρομέδας, τον πλησιέστερο γείτονα του δικού μας Γαλαξία, σε ένα πανοραμικό πορτρέτο που καλύπτει ένα τμήμα του ουρανού με φαινόμενη έκταση 100 φορές μεγαλύτερη της πανσελήνου.
Το WISE είδε επίσης μια περιοχή έντονης αστρογένεσης μέσα στον Γαλαξία μας, καθώς και ένα πυκνό γαλαξιακό σμήνος στον αστερισμό της Καμίνου, σε απόσταση 60 εκατ. ετών φωτός.
Η αποστολή θα χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό μιάμιση φορά μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται να εξαντληθεί το ψυκτικό υγρό που απαιτείται για τη λειτουργία του οργάνου.

pathfinder.gr

PleaseRobMe : Ολλανδοί προγραμματιστές αποκαλύπτουν τη σύνδεση των social networks με τις ...ληστείες


 
Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας, ωστόσο αυτό έχει και τις αρνητικές του προεκτάσεις. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που αποκαλύπτουν στα διάφορα δίκτυα πότε θα φύγουν για διακοπές, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένες τις περιουσίες τους. Δύο Ολλανδοί developers αποφάσισαν να δείξουν στην πράξη πόσο επικίνδυνη είναι η ανάρτηση τέτοιων πληροφοριών στο Internet.
Οι δύο φίλοι παρατήρησαν ότι αρκετοί άνθρωποι δημοσιοποιούν στο Twitter, μέσα από την υπηρεσία Foursquare, πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και συνεπώς πότε φεύγουν από το σπίτι τους. Έτσι, δημιούργησαν μια ιστοσελίδα, η οποία κάνει αναζητήσεις στο Twitter κι εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο διευθύνσεις σπιτιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων απουσιάζουν. Θέλοντας, μάλιστα, να δώσουν έμφαση στον κίνδυνο που συνεπάγεται η δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών, ονόμασαν την ιστοσελίδα τους PleaseRobMe [ΠαρακαλώΛηστέψτεΜε].
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο δημιουργός της σελίδας Boy Van Amstel δήλωσε ότι "είναι βασικά ένα Twitter search, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Οποισδήποτε ξέρει λίγα πράγματα από HTML και JavaScript είναι σε θέση να φτιάξει ένα τέτοιο site. Είναι πραγματικά για γέλια". Ο Van Amstel συνέχισε λέγοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δημοσιοποιεί κανείς στο Internet τέτοιες πληροφορίες. "Ποτέ δε θα βάζατε έξω από το σπίτι σας μια ταμπέλα που να λέει Αυτή Τη Στιγμή Απουσιάζω. Γιατί, λοιπόν, να το κάνετε online;"

Πηγή: Pc Magazine κ pathfinder.gr

cartoon : Ο γέρος και το μανούλι


stef000.blogspot.com

Μέτρησαν άμεσα τη μάζα ατόμου βαρύτερου από το ουράνιο

Σημαντικό βήμα για την ανακάλυψη νέων σταθερών σούπερ-βαρέων στοιχείων

Ευρωπαίοι ερευνητές έκαναν μια πολύ σημαντική πρόοδο στο πεδίο της πυρηνικής φυσικής. Πέτυχαν, χάρη σε μια νέα τεχνική, την πρώτη άμεση μέτρηση της μάζας ενός στοιχείου βαρύτερου από το ουράνιο. Το επίτευγμα βοηθά σημαντικά στην κατανόηση των υπερ-βαρέων στοιχείων. Και τούτο διότι για να μελετηθούν οι ιδιότητες των εν λόγω στοιχείων, που στο μέλλον μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμα πυρηνικά καύσιμα, πρέπει να είναι γνωστή η μάζα τους. 

 

Η ανακάλυψη φέρνει πιο κοντά τη λεγόμενη "νήσο σταθερότητας", μια - θεωρητική μέχρι σήμερα - ομάδα υπερ-βαρέων στοιχείων που έχουν πολύ μεγαλύτερη ημι-ζωή από το ουράνιο και βρίσκονται πέρα από το σημερινό γνωστό Περιοδικό Πίνακα των στοιχείων.

Το ουράνιο, με 92 πρωτόνια, είναι το βαρύτερο στοιχείο που είναι γνωστό ότι υπάρχει στη φύση. Οι επιστήμονες όμως έχουν μόνοι τους συνθέσει διάφορα άλλα στοιχεία πολύ πιο βαριά, που περιέχουν μέχρι 118 πρωτόνια, αλλά συνήθως αυτά "ζουν" μόλις ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου από τη στιγμή που δημιουργούνται σε κάποιο ερευνητικό εργαστήριο.

Το στοιχείο που μετρήθηκε άμεσα για πρώτη φορά, είναι το τεχνητό ραδιενεργό μέταλλο νομπέλιο (Νο), το οποίο πήρε το όνομά του προς τιμήν του Άλφρεντ Νόμπελ και διαθέτει 102 πρωτόνια (δέκα περισσότερα από το ουράνιο). Το νομπέλιο παρήχθη με "βομβαρδισμό" ενός στόχου μολύβδου από ισότοπα ασβεστίου. Αυτή η διαδικασία παράγει κάθε δευτερόλεπτο ένα ισότοπο είτε Νο252, είτε Νο253, είτε Νο254.

Οι ερευνητές, υπό τον γερμανό Μίκαελ Μπλοκ του ερευνητικού εργαστηρίου Κέντρου Βαρέων Ιόντων GSI Χέλμχολτς στο Ντάρμστατ, μπόρεσαν να βρουν ένα τρόπο, για πρώτη φορά, να επιβραδύνουν τα άκρως ενεργητικά νεαρά ιόντα νομπελίου, ώστε να τα θέσουν υπό τον έλεγχό τους, προκειμένου να μετρήσουν το βάρος τους. Το πέτυχαν καθοδηγώντας τα ιόντα να διέλθουν από ένα νέφος ατόμων αερίου ηλίου, πράγμα που ανάγκασε τα ιόντα νομπελίου να χάσουν ένα σημαντικό μέρος της ενέργειάς τους μέσα από διαδοχικές συγκρούσεις.

Η ίδια η μέτρηση της μάζας των ισοτόπων του νομπελίου επιτεύχθηκε, όταν αυτά οδηγήθηκαν σε ένα θάλαμο κενού περιβεβλημένο με ισχυρά ηλεκτρο-μαγνητικά πεδία, ονομαζόμενο "παγίδα Πένιγνκ". Αφού βρέθηκαν μέσα στην "παγίδα", τα φορτισμένα ισότοπα νομπελίου "συνελήφθησαν" από το μαγνητικό πεδίο και οι μάζες τους καθορίστηκαν από τη συχνότητα κυκλοφορίας τους μέσα στο θάλαμο.

Οι πρώτες αυτές άμεσες μετρήσεις επιβεβαίωσαν προηγούμενες έμμεσες μετρήσεις. Μέχρι τώρα, ο μόνος (έμμεσος) τρόπος να μετρηθεί η μάζα ενός στοιχείου βαρύτερου από το ουράνιο, ήταν να μελετηθούν τα προϊόντα αποσύνθεσής του και να γίνουν "ανάστροφοι" υπολογισμοί μέχρι το μητρικό ισότοπο.

Η μελέτη και η μέτρηση στοιχείων βαρύτερων από το ουράνιο αποτελεί μείζονα πρόκληση για τους φυσικούς, επειδή τα ισότοπα αυτά παράγονται πολύ δύσκολα και έχουν πολύ σύντομες ημι-ζωές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεγάλος αριθμός πρωτονίων και νετρονίων που συμπιέζονται στον πυρήνα τους, τα καθιστά άκρως ασταθή και επιρρεπή για σχάση.

Οι επιστήμονες όμως προσδοκούν ότι κάποια μέρα θα φτάσουν τελικά σε μια ομάδα υπερ-βαρέων στοιχείων, με τον "κατάλληλο" αριθμό πρωτονίων και νετρονίων στον πυρήνα τους, τα οποία θα είναι πολύ πιο σταθερά και θα "ζουν" για δεκαετίες ή και περισσότερο. Τέτοια στοιχεία, αν και όταν βρεθούν, θα είναι πολύτιμα ως πυρηνικά καύσιμα, π.χ. για μελλοντικές μακρινές διαστημικές αποστολές.

Οι φυσικοί προβλέπουν ότι καθώς βαρύτερα στοιχεία ανακαλύπτονται, θα φτάσουν τελικά στην αποκαλούμενη "νήσο σταθερότητας". Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά που θα βρίσκεται αυτή - αν όντως υπάρχει. Μερικοί επιστήμονες λένε ότι θα αφορά στοιχεία με αριθμό περίπου 120 (ή 126) πρωτονίων και 184 νετρονίων, ενώ άλλοι την τοποθετούν σε άτομα με 114 πρωτόνια. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την θεωρία αυτή, υπάρχουν μερικοί "μαγικοί αριθμοί" που οδηγούν σε ισχυρότερους πυρηνικούς δεσμούς ανάμεσα στα πρωτόνια και τα νετρόνια, καθιστώντας αυτά τα στοιχεία σταθερά.

"Απέχουμε ακόμα πολύ από τη νήσο της σταθερότητας, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε μια λεπτομερή εικόνα για τα ραδιενεργά στοιχεία μέχρι να φτάσουμε εκεί", δήλωσε ο Μπλοκ, σύμφωνα με το Physics World και το New Scientist.

enet.gr

Τον Μάρτιο και στην Ελλάδα η e-Skills Week 2010

Πρώτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων

Από την 1η έως τις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ΕΕ η 1η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων. Η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενημερώσει τους φοιτητές, τους νέους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετικά με το ευρύ φάσμα των ευκαιριών που σχετίζονται με τις θέσεις εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Στην «e-Skills Week 2010» αναμένεται να συμμετάσχουν 300.000 άτομα σε περισσότερες από 100 δραστηριότητες.
 
Εκπαιδευτικά ιδρύματα και μαθητές θα συμμετάσχουν σε εκατοντάδες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και πολλά άλλα.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη με περισσότερες από 20 συμμετέχουσες χώρες. Η εκστρατεία ενημέρωσης κορυφώνεται στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ηλεκτρονικών δεξιοτήτων την 1η έως 5η Μαρτίου 2010.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Σεπτέμβριο του 2007, έχει παρουσιάσει μια μακροπρόθεσμη και φιλόδοξη ατζέντα για τις ηλεκτρονικές δεξιότητες στην Ευρώπη, με στόχο την ανάπτυξη του πνεύματος καινοτομίας στους Ευρωπαίους πολίτες και τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν ακόμα δύο δραστηριότητες, στις 27 Φεβρουαρίου και στις 5 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://eskills-week.ec.europa.eu.

enet.gr

Συνεχίζεται η ξέφρενη πορεία του Facebook



Ο ιδρυτής της Facebook, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η υπηρεσία διαθέτει πλέον πάνω από 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Η δημοτικότητά του έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, με τον πάλαι ποτέ μεγάλο του αντίπαλο MySpace να έχει συμβιβαστεί εδώ και καιρό με την ιδέα της επικράτησης του Facebook.
Έχοντας καθιερωθεί ως ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο των social networks, το Facebook αρχίζει να υποσκελίζει υπηρεσίες με πολύ ευρύτερο ακροατήριο. Σύμφωνα με τα δεδομένα για το μήνα Ιανουάριο, το Facebook είχε πάνω από 133 εκατομμύρια μοναδικούς [unique] επισκέπτες στις ΗΠΑ, κατακτώντας έτσι τη δεύτερη θέση στην τεράστια αυτή αγορά. Ο μέχρι πρότινος δευτεραθλητής Yahoo! είχε 132 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες, με την τάση των τελευταίων μηνών να ευνοεί το Facebook. Φυσικά, η πρώτη θέση ανήκει στη Google, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για την πρωτοκαθεδρία της.
Το πλέον εντυπωσιακό στην περίπτωση του Facebook είναι ότι η προσέλκυση νέων χρηστών δε δείχνει σημάδια κάμψης και το όριο των 500 εκατομμυρίων μελών αναμένεται να σπάσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: Pc Magazine

Επιστήμονες πάγωσαν νερό με ζέστη



Φανταστείτε το νερό να μετατρέπεται σε πάγο ακόμα και αν ζεσταίνεται! Αυτά τα περίεργα κόλπα του νερού ανακαλύπτουν τώρα οι επιστήμονες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό παγώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου. Προς έκπληξή μας, όμως, εάν το νερό βρίσκεται μέσα σε ένα λείο μπουκάλι και δεν έχει κανένα ίχνος σκόνης, μπορεί να διατηρήσει την υγρή του μορφή μέχρι τους -40 βαθμούς Κελσίου. Αυτή τη μορφή νερού οι επιστήμονες την ονομάζουν «υπερψυγμένη».
Η σκόνη και οι ανώμαλες επιφάνειες, με τις οποίες έρχεται συνήθως σε επαφή το νερό στη φύση, λειτουργούν ως πυρήνες, γύρω από τους οποίους σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου.
Ο ερευνητής Igor Lubomirsky, από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Weizmann, στο Ισραήλ, μαζί με τους συνεργάτες του, ανακάλυψαν έναν άλλο τρόπο για να ελέγξουν το σημείο ψύξης του νερού -μέσω των λεγόμενων οιονεί άμορφων πυροηλεκτρικών λεπτών υμένων. Οι επιφάνειες αυτές αλλάζουν το ηλεκτρικό τους φορτίο, αναλόγως της θερμοκρασίας τους.
Όταν οι πυροηλεκτρικές επιφάνειες είναι θετικά φορτισμένες, το νερό παγώνει ευκολότερα, ενώ όταν είναι αρνητικά φορτισμένες, το νερό παγώνει δυσκολότερα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως το υπερψυγμένο νερό μπορούσε να παγώσει ενώ ζεσταινόταν, εφόσον όμως η θερμοκρασία άλλαζε και το φορτίο της επιφάνειας. Για παράδειγμα, όταν το υπερψυγμένο νερό βρίσκεται πάνω σε μία αρνητικά φορτισμένη επιφάνεια τανταλικού λιθίου, μετατρέπεται αμέσως σε πάγο μόλις η επιφάνεια ανεβάσει θερμοκρασία στους -8 βαθμούς Κελσίου και το φορτίο της μετατραπεί σε θετικό.
Περιέργως, οι θετικά φορτισμένες επιφάνειες κάνουν το υπερψυγμένο νερό να παγώσει πρώτα από πάνω, ενώ οι αρνητικά φορτισμένες επιφάνειες παγώνουν το νερό πρώτα από κάτω. Αυτό ενδεχομένως να έχει σχέση με το πώς προσανατολίζονται τα μόρια του νερού -τα αρνητικά φορτισμένα άτομα οξυγόνου στα μόρια του νερού εκ φύσεως τείνουν προς τις θετικά φορτισμένες επιφάνειες, ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τα άτομα υδρογόνου.
«Η διαφορά μεταξύ του αρνητικού και του θετικού φορτίου ήταν απρόσμενη,» υποστήριξε ο Lubomirsky.
Η δυνατότητα που έχουν οι επιστήμονες να ελέγχουν καλύτερα τις θερμοκρασίες ψύξεως του υπερψυγμένου νερού αποδεικνύεται σημαντική σε πολλές εφαρμογές. Μία από αυτές είναι η επιβίωση των ψυχρόαιμων ζώων, η κρυο-συντήρηση των κυττάρων και του ιστού, η προστασία των καλλιεργειών από τον πάγο και ο τρόπος με τον οποίο θα κατανοήσουν και θα προκαλέσουν το σχηματισμό ενός νέφους.

Live Science κ pathfinder.gr

Κέικ από τυρόγαλα κατέκτησε την παγκόσμια αγορά ( cake )



Από την Αμερική μέχρι τη Σιγκαπούρη, την Ινδία και την Κίνα έγινε γνωστό το κέικ από τυρόγαλα που εφηύρε ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας.

Μάλιστα ο ίδιος… τρέχει και δεν φτάνει, προκειμένου να κλείνει συμφωνίες, μιας και το «πράσινο» κέικ έχει γίνει περιζήτητο.

Το περίφημο κέικ με γεύση βανίλιας ή σοκολάτας, προέκυψε μετά από ειδική επεξεργασία των αποβλήτων του τυρογάλακτος, τα οποία είναι ρυπογόνα.

Μετά από πολλά πειράματα και προσπάθειες η ερευνητική ομάδα κατάφερε να παρασκευάσει από την πρωτεΐνη που απομονώνεται από το τυρόγαλα ένα κέικ με εκπληκτικές ιδιότητες.

Μετά λοιπόν από τον αμερικανικό στρατό που γεύεται το κέικ από τυρόγαλα στο πρωινό του, ο κ. Κουρέτας, ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν το κέικ, δέχεται συνεχώς προτάσεις για συνεργασία από ολόκληρο τον κόσμο.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με δύο γραφεία προκειμένου να προμηθεύουμε το κέικ σε εμπορικά πλοία στη Σιγκαπούρη. Είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει πολλά σημαντικά συστατικά και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, πράγμα που το κάνει περισσότερο ελκυστικό», σχολίασε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Επιπλέον, ο κ. Κουρέτας με τους συνεργάτες του βρίσκεται σε συζητήσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκειμένου να σταλεί το κέικ από τυρόγαλα ως επισιτιστική βοήθεια στην Αφρική, καθώς αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

«Προσπαθούμε να πείσουμε και το Υπουργείο Εξωτερικών να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής του κέικ στην Αφρική, μία κίνηση που εντάσσεται στη βοήθεια προς τις χώρες με επισιτιστικά προβλήματα», σημείωσε ο Καθηγητής.

Ωστόσο οι προτάσεις δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την Κίνα για να εισάγουν το κέικ, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με το τελωνιακό τους σύστημα.

Αυτή τη στιγμή όμως, η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε συνομιλίες για το κέικ ακόμη και με την Ινδία! «Διαιτολογικά κέντρα στην Ινδία έμαθαν από το διαδίκτυο για το κέικ και επικοινώνησαν μαζί μας, ζητώντας μας συνεργασία.

Ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να πιστέψουμε την ανταπόκριση που έχει η εφεύρεσή μας. Έχει γίνει πλέον ένα περιζήτητο προϊόν. Είναι μια καινοτομία που έχει τρομερό ενδιαφέρον», υποστήριξε ο κ. Κουρέτας.

Βέβαια οι προτάσεις για το κέικ είναι πολλές, μιας και διάσημες ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου από την Ιταλία και την Ισπανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εντάξουν το κέικ στην καθημερινή διατροφή των αθλητών τους.

Όμως ο κ. Κουρέτας δεν θέλησε να αποκαλύψει τα ονόματα των ομάδων, σημείωσε όμως πως εάν κλειστεί η συμφωνία θα γίνει πάταγος, μια και οι εν λόγω ομάδες είναι γνωστές διεθνώς.

Εκτός όμως από τη διεθνή αγορά, το κέικ από τυρόγαλα θα βρίσκεται και στα ελληνικά ράφια των σούπερ μάρκετ από τα τέλη του μήνα.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Related Posts with Thumbnails