Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Γκράφιτι σε λάθος μέρος

http://www.woostercollective.com/2007/03/07/graffitifun.gif
Ένας καταζητούμενος καλλιτέχνης του δρόμου, που ζωγράφιζε σε τοίχους δημόσιων κτιρίων στο Los Angeles, έκανε το μοιραίο λάθος.

Την περασμένη Παρασκευή, ο 22χρονος Joshua Vasquez, προσπάθησε να χρωματίσει μια γυάλινη πόρτα, η οποία, αν έκανε τον κόπο να ελέγξει, οδηγούσε σε μια αίθουσα σεμινάριων.

Οι μαθητές εκείνη την ημέρα δεν ήταν τυχαίοι. Επρόκειτο για 100 αστυνομικούς, που παρακολουθούσαν σεμινάρια και οι οποίοι παρακολουθούσαν έκπληκτοι τον 22χρονο να απλώνει το ταλέντο του.

Αυτός δεν μπορούσε να τους δει και όταν άνοιξε την πόρτα για να βάψει και από τη μέσα μεριά, δεκάδες αστυνομικοί έτρεξαν προς το μέρος του.

Ο νεαρός προσπάθησε να διαφύγει, αλλά όταν σε κυνηγούν 40 αστυνομικοί, κάποιος θα είναι πιο γρήγορος. Λίγα μέτρα από το κτίριο, σκόνταψε και οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.

sport24.gr

Λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας


 
Θερμά θαλάσσια ρεύματα που ρέουν μέσω των φιόρδ προκαλούν την τήξη των παράκτιων παγετώνων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και διαβρώνουν τους πάγους της Γροιλανδίας, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.

Η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας συμβάλλει σε αυξανόμενο βαθμό στην γενική άνοδο του επιπέδου των θαλασσών, η οποία από το 1,8 μιλιμέτρ ετησίως στη δεκαετία του '60 ξεπέρασε στα 3 μιλιμέτρ ετησίως σήμερα.

Εάν οι πάγοι της Γροιλανδίας έλιωναν ολοκληρωτικά, το επίπεδο των θαλασσών θα ανέβαινε κατά μέσο όρο κατά επτά μέτρα, «καταπίνοντας» τις περισσότερες παράκτιες πόλεις του πλανήτη.

Για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, μια ομάδα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης μέτρησε τη θερμοκρασία των νερών στο φιόρδ του Σέρμιλικ, που ενώνει τον παγετώνα Χελχάιμ της ανατολικής Γροιλανδίας με τον ωκεανό.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη θαλάσσιου ρεύματος που διεισδύει στο φιόρδ, με θερμοκρασίας 3 - 4 βαθμών Κελσίου, αρκετά θερμού για να διαβρώσει τους πάγους.

Σε άλλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε επί τεσσάρων παγετώνων στη δυτική πλευρά της Γροιλανδίας ο Ερικ Ρινιό του Jet Propulsion Laboratory της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του απέδειξαν επίσης ότι «τα ύδατα του ωκεανού ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την τήξη του φλοιού των παγετώνων, που διαλύεται δημιουργώντας παγόβουνα».

Κατά τη διάρκεια του θέρους, ανάλογα με την περιοχή, το 20% έως το 80% της τήξης των πάγων οφείλεται στα θαλάσσια ρεύματα, εκτιμά η ομάδα.

zougla.gr

what's up : 1500 λεπτά ομιλίας και video κλήσεων και 1500 SMS μόνο με 3€!


http://thevoyager.gr/wp-content/uploads/2009/01/cosmote-whats-up.jpg
Τη δυνατότητα να απολαμβάνουν 1.500 λεπτά ομιλίας & video κλήσεων αλλά και 1.500 SMS μόνο με 3€ προσφέρει αποκλειστικά η COSMOTE στον κόσμο του WHAT’S UP, με τη νέα υπηρεσία “Call Them All 1.500”.
Για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία, οι συνδρομητές της νεανικής καρτοκινητής της COSMOTE, με κάθε ενεργοποίηση της υπηρεσίας “Call Them All 1.500” κερδίζουν 1.500 λεπτά ομιλίας & video κλήσεων αλλά και 1.500 SMS για προορισμούς WHAT’S UP, με κόστος μόνο 3€ κάθε φορά. Η διάρκεια ισχύος των δωρεάν μονάδων είναι 30 ημέρες.
Οι συνδρομητές του WHAT’S UP μπορούν να ενεργοποιούν την υπηρεσία “Call Them All 1.500” μέχρι τις 31/12/2010.
Η εγγραφή και αγορά του πακέτου “Call Them All 1.500” ή μόνο η αγορά του πακέτου, αν ο συνδρομητής WHAT’S UP είναι ήδη εγγεγραμμένος στην υπηρεσία, γίνεται με την δωρεάν αποστολή του μηνύματος «1500» στο 1313.

akouseto.gr

Ξεδιάντροπες προτάσεις αναζήτησης από το Google !!!!

Η Google είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην οποία οι άνθρωποι της πειραματίζονται συνεχώς για να βοηθήσουν τους χρήστες να ψάξουν ακριβέστερα  αυτό που θέλουν να βρουν. Το Autocompletion είναι μια λειτουργία η οποία όταν είναι ενεργοποιημένη προτείνει λέξεις κλειδιά ανάλογα με το τι γράφεται από τον χρήστη στο κουτάκι αναζήτησης. Δείτε τι προτείνει όταν απλά γράφεται μόνο ένα γράμμα και συγκεκριμένα το “γ” το “μ” και το “π”!
 akouseto.gr

Google Γαμιεται η γυναικα μου

Google Μουνάρες



Google Πουτσες μεγάλες

Υπέρογκες χρεώσεις σε πενταψήφιους αριθμούς υπηρεσιών

SMS
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο έτος, μεγάλη έκταση έχει πάρει στην ελληνική αγορά το φαινόμενο της διαμαρτυρίας καταναλωτών για χρεώσεις σε πενταψήφιους κωδικούς αυξημένης χρέωσης, τους οποίους εντοπίζουν στους λογαριασμούς τους κινητής τηλεφωνίας. Στους σύντομους αυτούς κωδικούς παρέχονται υπηρεσίες περιεχομένου (π.χ. ringtones, games κλπ) οι οποίες λειτουργούν με συνδρομή και χρεώνονται με τη λήψη του SMS.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές μέσω διαδικτύου, κυρίως μέσω προωθητικών μηνυμάτων που αναρτώνται σε δημοφιλής ιστοδελίδες.

Η ΕΕΤΤ έχει λάβει σημαντικό αριθμό σχετικών καταγγελιών και με ευαισθησία στην προστασία του καταναλωτή, εξέδωσε τον Ιούλιο του 2009 (σε ισχύ από 29 Σεπτεμβρίου 2009) τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) και ειδικότερα για τις ΥΠΠ με συνδρομή.
Βάσει των νέων διατάξεων του Κώδικα:
- Οι εταιρείες οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές είναι υποχρεωμένες να αναρτούν στις προωθητικές ιστοσελίδες μέσω των οποίων οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τον όρο «Συνδρομητική Υπηρεσία», τους όρους χρέωσης της υπηρεσίας, το τηλέφωνο εξυπηρέτησης καταναλωτών και την επωνυμία της εταιρείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι ευδιάκριτες και άμεσα προσβάσιμες από τον καταναλωτή, χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος να τις αναζητήσει
- Όταν ο καταναλωτής εισάγει το τηλέφωνό του σε ιστοσελίδα η οποία προωθεί συνδρομητική υπηρεσία, λαμβάνει ένα μη χρεώσιμο sms το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον την ακόλουθη πληροφορία: του γνωστοποιεί ότι αφορά υπηρεσία με συνδρομή, τον ενημερώνει για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας και για την επωνυμία του Παρόχου ΥΠΠ. Στη συνέχεια, ο καταναλωτής, είτε με απάντηση στο sms αυτό, είτε με εισαγωγή κωδικού που θα λάβει μέσω του sms στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, θα δώσει τη συναίνεσή του και μόνο τότε πραγματοποιείται η εγγραφή του.
- Αμέσως μετά την εγγραφή του, ο καταναλωτής λαμβάνει μη χρέωσιμο sms το οποίο τον πληροφορεί για το γεγονός ότι έχει εγγραφεί σε υπηρεσία με συνδρομή, για το κόστος της υπηρεσίας, την επωνυμία του Παρόχου ΥΠΠ και τον αριθμό της γραμμής βοήθειας/παραπόνων, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο χρήστης να διαγραφεί.
- Μια φορά μηνιαίως, αποστέλλεται μη χρεώσιμο sms με την ανωτέρω ενημέρωση στους εγγεγραμμένους συνδρομητές.
Με τις ανωτέρω διατάξεις, την ενημέρωση σε τρία στάδια και την παροχή διπλής συναίνεσης από τον καταναλωτή (double opt-in) εξασφαλίζεται η συνειδητή επιλογή του, πριν την εγγραφή σε μία τέτοια υπηρεσία.
Επιπλέον, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας, η συμμετοχή ενός καταναλωτή σε διαγωνισμό/παιχνίδι/κουίζ δεν θα πρέπει να οδηγεί στην εγγραφή του σε συνδρομητική υπηρεσία η οποία είναι ανεξάρτητη από το διαγωνισμό/κουίζ/παιχνίδι. Με άλλα λόγια, κάθε αίτημα ενός καταναλωτή για να εγγραφεί σε υπηρεσία με συνδρομή πρέπει να αποτελεί ανεξάρτητη συναλλαγή, με στόχο αποκλειστικά την εγγραφή του.
Η ΕΕΤΤ εξετάζει τη συμμόρφωση των εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές με τις διατάξεις του ανωτέρω Κώδικα και της κείμενης νομοθεσίας και θα προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα από το ν.3431/2006 μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται παραβίαση του.
Ωστόσο, η ΕΕΤΤ θα ήθελε εκ νέου να απευθύνει σύσταση προς τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί κατά την εισαγωγή του αριθμού του κινητού τους τηλεφώνου σε ιστοσελίδες και να διαβάζουν πάντα σχολαστικά τους όρους που αναφέρονται στις ιστοσελίδες αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να λαμβάνει τις υπηρεσίες αυτές και να χρεώνεται χωρίς τη θέλησή του ή χωρίς τη συναίνεσή του. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές: στην ΕΕΤΤ, αν η ενημέρωση του ήταν ελλιπής, στην Αστυνομία αν θεωρεί ότι υπάρχει απάτη κατά την παροχή της υπηρεσίας, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αν λαμβάνει μη χρεώσιμα μηνύματα ή κλήσεις για τα οποία δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, στο Συνήγορο του Καταναλωτή για θέματα αμφισβήτησης χρεώσεων.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο καταναλωτής πρέπει να παρέχει στην αρμόδια αρχή όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν το έργο της (π.χ. αποστολέα των SMS, περιεχόμενο των SMS κλπ.). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ δεν έχει αρμοδιότητα για το περιεχόμενο των υπηρεσιών που παρέχονται στους αριθμούς αυτούς, ούτε και για τον τρόπο παροχής τους.

akouseto.gr

<< Αν δεν ληφθούν μέτρα θα ενωθεί οικοδομικά η Ομόνοια με την Ραφήνα >>



Κόκκινη γραμμή στην ανεξέλεγκτη επέκταση των οικισμών της Αττικής επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέσα σε μια 20ετία οι οικισμοί επεκτάθηκαν κατά 30% και αν αυτό συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η Ομόνοια θα... ενωθεί με τη Ραφήνα. Άρθρο του Προκόπη Γιογιακα που δημοσιεύτηκε στα «Νέα».
Όλη αυτή η κατάσταση όμως έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνονται δάση και αγροτική γη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια χάθηκαν από την Αττική 184.187 στρέμματα δάσους που απέκτησαν κυρίως οικιστικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Δασικές εκτάσεις έχουν γίνει πόλεις και παραθεριστικοί προορισμοί έχουν μετατραπεί σε περιοχές πρώτης κατοικίας.
Πλέον στο Λεκανοπέδιο έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, κυρίως από το γεγονός ότι το κράτος, όπως επισημαίνει η αρχιτέκτονας- πολεοδόμος κ. Φωτεινή Τούντα, από την Επιστημονική Γραμματεία του ΕΜΠ, «δεν τήρησε ξεκάθαρη στάση απέναντι στο ιδιοκτησιακό ζήτημα των δασών, αφού άλλοτε θεωρεί τα δασοκτήματα δημόσια και άλλοτε ιδιωτικά, με συνέπεια να εδραιωθεί ένα αμφιλεγόμενο καθεστώς».
Η ειρωνεία ωστόσο είναι ότι στα επίσημα... κιτάπια του κράτους τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει! Και το αντιφατικό είναι ότι αυτό δίνει χρήματα για έργα- ακόμη και στις αυθαιρετουπόλεις- την ίδια στιγμή που απαγορεύει την κατασκευή σχολείων...
Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την «ερμαφρόδιτη» κατάσταση. «Η άσκηση της δασικής πολιτικής δεν πρέπει να αφήνεται στην κρίση του κάθε Δασαρχείου και της κάθε Τοπικής Αυτοδιοίκησης», λέει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραΐτης. «Προωθούμε την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων ώστε η δόμηση να γίνεται σε οργανωμένους οικισμούς και όχι άναρχα».
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης, «λίγες πόλεις στον ανεπτυγμένο κόσμο σημείωσαν οικιστική επέκταση περίπου 30% σε μόλις 20 χρόνια. Οι ρυθμοί επέκτασης της πόλης είναι τέτοιοι που σε 15 χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα ενωθεί οικοδομικά η Ομόνοια με τη Ραφήνα».
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα- πολεοδόμο κ. Σπύρο Τσαγκαράτο, «μέσα στην πόλη έχουν δημιουργηθεί δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Γειτονιές που δεν ξέρεις πού τελειώνει η μία και πού αρχίζει η άλλη, όπου κάποια σπίτια έχουν ρεύμα και κάποια όχι. Αλληλοεμπλέκονται δασικές με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και παλιοί οικισμοί, όπου όλα είναι αδιευκρίνιστα και εναπόκειται στην κρίση του κάθε δασάρχη και τη διαπλοκή των ντόπιων συμφερόντων. Πρέπει πλέον να πάψει η υποκρισία και να αντιμετωπιστεί η κάθε περιοχή ως ενιαίο σύνολο. Η λύση είναι το σταμάτημα της επέκτασης των οικισμών και όλα τα έργα να γίνονται μέσα σε αυτούς».
Τροχοβίλες με φως, νερό, τηλέφωνο...
Ο αστικός ιστός ειναι πλέον διάχυτος σε όλα τα δάση. «Επί χούντας δόθηκαν άδειες για τροχοβίλες μέσα στα δάση. Σταδιακά αυτές έγιναν σπίτια και με διάφορα παραθυράκια του νόμου πήραν ρεύμα, νερό και τηλέφωνο», επισημαίνει ο δασολόγος- περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Χλύκας. «Σήμερα έχει δημιουργηθεί μια δύσκολη κατάσταση. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει, ούτε όμως και να κατεδαφίσεις τόσα σπίτια.
Ο προσφυγικός οικισμός είχε έκταση... 3.000 στρεμμάτων!
Το 1976 με νομαρχιακή απόφαση τα όρια του οικισμού του Αγίου Στεφανου αγγίζουν τα 3.000 στρέμματα, αφού οι οικισμοί προ του 1923 εκφεύγουν των περιορισμών της δασικής νομοθεσίας. Στη συνέχεια, άρχισαν να εκδίδονται οικοδομικες άδειες και το δάσος γύρω από τον οικισμό άρχισε να οικοδομείται. Το 1985 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του 1976 «στερείται κύρους». Από την Πολεοδομία όμως Καπανδριτιου εκδίδονταν κανονικά άδειες. Το 1999 με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη αμφισβήτησε τη νομιμότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών με τους όρους που ισχύουν για τους οικισμούς προ του 1923. Το σκεπτικό είναι ότι αποκλείεται ένας μικρός προσφυγικός οικισμός του 1923 να καταλάμβανε έκταση μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς προστατεύεται αυτός που έχτισε με άδεια της Πολεοδομίας, η οποία αργότερα κρίθηκε άκυρη; «Στην περιοχή υπάρχουν σαφή διακριτά όρια από το 1940, τα οποία επαναδιατυπώθηκαν με την απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής το 1976. Η κατάσταση είναι τραγελαφική», λέει ο δήμαρχος Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτης Βορριάς. «Το μεν ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν υπουργείο Περιβάλλοντος) αναγνωρίζει τα όρια, το δε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί όλη την περιοχή δασική».
Η νόμιμη... αυθαίρετη κοινότητα
Στην Ανθούσα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κοινοτάρχης κ. Τριαντάφυλλος Κουτσικούρης, «ακόμη και το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της κοινότητας είναι αυθαίρετο! Είμαστε μια αυθαίρετη περιοχή και το παράδοξο είναι πώς συμβιβάζεται να μας χρηματοδοτούν για έργα και να μας αναγνωρίσουν ως κοινότητα, αλλά να μην μπορώ να κάνω συγκεκριμένα έργα, όπως σχολεία και δίκτυο αποχέτευσης».
Στην περιοχή έχουν ενταχθεί στο σχέδιο 125 στρέμματα, από το 1999, και για 3.000 στρέμματα έχει γίνει η ανάρτηση της πολεοδομικής πρότασης, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η περιοχή και να αρχίσει ο συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός.
«Το 50% των σπιτιών της περιοχής είναι αυθαίρετα», λέει ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού. «Η εικόνα της πόλης αλλάζει και επειδή είναι αυθαίρετα δεν μπορούμε ούτε σχολεία να χτίσουμε ούτε υποδομές», επισημαίνει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Φώτης Μαγούλας. «Η ανάπτυξη της Αττικής Οδού μετέτρεψε τα τελευτά 10 χρόνια τις άλλοτε παραθεριστικές κατοικίες σε περιοχές πρώτης κατοικίας», συμπληρώνει.
Η χούντα έδωσε τη χαριστική βολή
Όπως αναφέρει ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος κ. Αντώνης Καπετάνιος «στα τέλη του 19ου αιώνα τα πευκοδάση κάλυπταν περίπου το 60% της Αττικής. Στον Μεσοπόλεμο το ποσοστό κατέβηκε στο 29,50%, ενώ το 1992 τα πευκοδάση στην Αττική καλύπτουν μια έκταση 23,40%». Σύμφωνα με τον ίδιο «η οικοπεδοποίηση των δασών πραγματοποιήθηκε σταδιακά κατά τον Μεσοπόλεμο. Συνεχίστηκε όμως και μεταπολεμικά- με μικρότερους ρυθμούς- μέχρι το 1975 οπότε και ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα. Για πρώτη φορά το 1971 η χούντα νομοθέτησε την οικοδόμηση δασικών εκτάσεων με ιδιωτική πρωτοβουλία δίνοντας τη δυνατότητα δόμησης δασικών εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών. Αυτό απαγορεύτηκε με το Σύνταγμα του 1975. Όμως με την εφαρμοσμένη επί χρόνια πρακτική της “σιωπηρής” και “ανύποπτης” μετατροπής τους σε οικόπεδα, το κακό είχε ήδη συμβεί και ήταν μεγάλο...».

tvxs.gr

Κίνδυνος πραξικοπήματος εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει !!!!!


Για ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην περίπτωση που η Ελλάδα αφεθεί να χρεοκοπήσει, κάνει λόγο σε σχόλιό του για τον OBSERVER και υπό τον τίτλο «Don’t laugh at Europe’s woes. The travails facing Greece are also ours», o Will Hutton (οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στο ευρώ, στον ευρύτατο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στη χώρα.)
Ο Hutton τονίζει την ανάγκη προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με βάση τους κανόνες δίκαιης κατανομής βαρών και υποχρεώσεων διότι. εάν η ελίτ «τη σκαπουλάρει» ενώ η υπόλοιπη κοινωνία θα υποφέρει, θα υπάρξει σίγουρα κοινωνική αποσύνθεση και εξέγερση εκ των κάτω.
Αναλύοντας τα οφέλη από την ένταξη στην ευρωζώνη, ο σχολιαστής σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι ακριβώς αυτά τα οφέλη, ωθούν την Ελλάδα να πολεμήσει σκληρά να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Εάν φύγει, «το νέο ανεξάρτητο νόμισμά της (δηλαδή η δραχμή), θα καταρρεύσει, τα επιτόκιά της θα εκτοξευτούν, θα της είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος και πράγματι θα χρεοκοπήσει, όπως έχει γίνει συχνά στο παρελθόν. Θα ξαναγίνει μια χρεοκοπημένη χώρα – και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα θα είναι πολύ πιθανό για να αντιμετωπιστεί η κρίση.»
Αναλυτικότερα, ο Hutton υποστηρίζει ότι, η μάχη της Ελλάδας για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του ευρώ, είναι μάχη ολόκληρης της Ευρώπης, της Βρετανίας περιλαμβανομένης.
Επίσης:
- τονίζει την πολιτική και οικονομική αλληλεξάρτηση των χωρών της Ευρώπης και αναπτύσσει ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, χώρες όπως η Ελλάδα, δε θα είχαν τα οφέλη της ευρωζώνης που ποικίλουν από το συντονισμό για τη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων μέχρι τη δυνατότητα δανεισμού για να ξεπεραστεί η κρίση
- χαρακτηρίζει το ευρώ ως έναν έξοχο μηχανισμό απορρόφησης του σοκ της οικονομικής κρίσης
- επισημαίνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό όσο και οικονομικό και σχολιάζει ότι, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν έχει ευχέρεια χειρισμών για να ξεπεράσει μόνη την κρίση.
Ο σχολιαστής του Observer δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα την οποία χαρακτηρίζει δυσλειτουργική χώρα, απαριθμώντας όλα τα μειονεκτήματα του πολιτικο-οικονομικού συστήματος: την πλούσια ελίτ των τραπεζιτών και εφοπλιστών που θεωρούν τη φορολογία μια μορφή δουλείας, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση στο δημόσιο τομέα, την παραποίηση στοιχείων για να καταστεί δυνατή η ένταξη στην ευρωζώνη. Για το τελευταίο αυτό, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σ αυτήν την κουλτούρα, την αλήθεια τη λέμε μόνον στην οικογένεια. Είναι αποκαλυπτικό ότι ο κ. Παπανδρέου είναι το τρίτο μέλος της οικογένειας που γίνεται Πρωθυπουργός.»
Στο σχόλιο επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα εθνική ομοφωνία γύρω από το τι συνιστά δίκαιη αναδιανομή επιβράβευσης και υποχρέωσης έτσι, ώστε, οι θεσμοί να μη λειτουργούν. Παρ όλα αυτά, υπάρχει διάθεση για μεταρρύθμιση αλλά, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.
Αν επιτραπεί στην ελίτ να τη σκαπουλάρει ενώ η υπόλοιπη κοινωνία θα υποφέρει, θα υπάρξει εξέγερση. Αν προσβάλεις τους κανόνες δικαίου, οι κοινωνίες κινδυνεύουν με αποσύνθεση και βία – κι αυτό πρέπει να το σκεφθούν καλά και οι Βρετανοί πολιτικοί που εξετάζουν το ενδεχόμενο παγώματος των μισθών του δημοσίου ενώ επιτρέπουν στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό.
Ενώ δεν παύει να τονίζει ότι αυτή η προσαρμογή είναι εκ των ουκ άνευ, ο Hutton σημειώνει ότι, εξ ίσου απαραίτητες, είναι και άλλες δύο προσαρμογές: να συνειδητοποιήσει η Καγκελάριος Angela Merkel ότι δεν μπορεί να έχει όλα, δηλαδή να μη διασώζονται χώρες, το ευρώ να παραμένει ισχυρό και η Γερμανία να συνεχίσει να λειτουργεί ως μηχανή εξαγωγών.
«Η Γερμανία πρέπει να τονώσει τη ζήτηση στο εσωτερικό και να ανοίξει το πορτοφόλι της αν πρόκειται η Ελλάδα – και άλλες αδύναμες χώρες – να βγουν από την κρίση.» Η δεύτερη προσαρμογή αφορά στην αγορά των CDS, η οποία συνέβαλε σε αυτή τη ραγδαία απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. «Όπως λειτουργούν σήμερα τα CDS, πρέπει να απαγορευτούν.»
Καταληκτικά, ο σχολιαστής του Observer γράφει:
«Ο αγώνας για μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και για την εξεύρεση ενός συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να λειτουργήσει ομαλά το ευρώ, είναι μάχη ολόκληρης της Ευρώπης, της Βρετανίας περιλαμβανομένης. Αν χαθεί αυτή η μάχη, θα πέσουμε όλοι.
Οι Δυτικές κοινωνίες έχουν λάβει επαρκή προειδοποίηση του ρίσκου που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος πολιτισμός όταν επιτρέπουμε στους πλούσιους να ορίζουν τους κανόνες και να αγνοούν τις υποχρεώσεις τους,
Αν στην καρδιά του μεταρρυθμιστικού προγράμματος υπάρχει δικαιοσύνη – εντός της Ελλάδας και μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης – υπάρχει μια ελπίδα επιτυχίας. Αν όχι, η επόμενη δεκαετία θα είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστη.»

Τακτικές της Wall Street αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα
Τακτικές της Wall Street, συναφείς με αυτές των subrime στεγαστικών δανείων στην Αμερική, «επιδείνωσαν την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και υποσκάπτει το ευρώ βοηθώντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κρύψουν τα αυξανόμενα χρέη τους», αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η Αθήνα απέρριψε το Νοέμβριο πρόταση από την Goldman Sachs για ένα ανάλογο χρηματοοικονομικό προϊόν, ωστόσο παρόμοια προϊόντα είχαν δοθεί από την Goldman Sachs στην Ελλάδα το 2001, μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ο συγκεκριμένος δανεισμός καταγράφηκε ως συναλλαγματική συναλλαγή, αντί για δάνειο, βοηθώντας την Ελλάδα να επιτύχει τα Ευρωπαϊκά κριτήρια του ελλείμματος, καθώς τα εν λόγω δάνεια έμεινα εκτός των υποχρεώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρόμοιες τακτικές, που αναπτύχθηκαν από επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase κ.α., είναι συχνό φαινόμενο την τελευταία δεκαετία σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά και αλλού και «εγείρουν ερωτήματα για το ρόλο της Γουόλ Στριτ στην πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση».

tvxs.gr

Η επτάχρονη βασίλισσα του καρναβαλιού

 

 
Ένα επτάχρονο κορίτσι από τη Βραζιλία έβαλε τα γυαλιά στις σταρ της πατρίδας της, οριζόμενη «βασίλισσα» της σχολής σάμπα Βιραδούρο, όπου φοιτά, ρόλος που παραδοσιακά ανατίθεται σε μοντέλα ή καλλίγραμμες ηθοποιούς.Η Βιραδούρο είναι μία από τις πιο γνωστές σχολές σάμπα του Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ η επτάχρονη Τζούλια Λίρα που επελέγη είναι κόρη του ιδιοκτήτη της σχολής. Η απόφαση απασχόλησε και δικαστήριο της χώρας, το οποίο, όμως, αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή του κοριτσιού. Ωστόσο, η πολιτειακή αντιπροσωπεία της πόλης προανήγγειλε την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης.
Την αντίδρασή τους στην απόφαση αυτή εξέφρασαν ακτιβιστές για τα δικαιώματα του παιδιού σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο ρόλος της βασίλισσας της σχολής σημαίνει πως στο περίφημο καρναβάλι του Ρίο η επιλεγείσα κοπέλα καλείται να είναι ντυμένη με ρούχα που αφήνουν πολύ λίγα στη φαντασία, αλλά και να χορεύει με ανάλογα προκλητικό τρόπο, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την ηλικία των επτά ετών.
Ο πατέρας του κοριτσιού υπεραμύνθηκε της επιλογής, υπογραμμίζοντας πως το κοστούμι που θα φορά η κόρη του δεν θα είναι αποκαλυπτικό και πως, όσον αφορά το χορό, η κόρη του έχει το ταλέντο που απαιτείται.

http://news.pathfinder.gr

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων .

 

Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αποτυπώνουν με τον πιο σαφή τρόπο τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ του εύρωστου βορά και του προβληματικού δημοσιονομικά νότου.

Ακόμα όμως και στην ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία, στο τέλος του 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν οριακά θετικός και το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει εκτοξευτεί στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την ανεργία να ανεβαίνει - έφτασε στο 8,6% - και τις επενδύσεις να παγώνουν, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση Μέρκελ να αυξήσει τα επιδόματα των ανέργων, βάζει φωτιά στη συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων.
Το 53% των Γερμανών εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, αν χρειασθεί, να αποβάλει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Emnid και δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag».
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν η χώρα τους και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική της κρίση.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Γερμανία σημείωσε πέρυσι τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά, ενώ το τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε στασιμότητα στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κένεθ Ρόγκοφ, προειδοποίησε τη Γερμανία ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας προβλέπεται να φτάσει το 5,5% του ΑΕΠ το 2010 και η κυρία Μέρκελ έχει υποσχεθεί να το σταθεροποιήσει μόλις το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση.
Ο Ρόγκοφ πάντως θεωρεί ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη. «Όσο η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, πρέπει να βοηθήσει», λέει.

Στην Ισπανία, όπου η ανεργία έφτασε στο 19,5%, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας . Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κάτι που έχει βγάλει στο δρόμο τους συνδικαλιστές. Για να επιτύχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ως προς τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων παρενέβη ο ίδιος ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος.

Τόσο στην Ισπανία όσο και στη γειτονική Πορτογαλία, αυξάνονται οι ουρές ανέργων και αστέγων, όπου γίνονται συσσίτια. Πάντως, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επιχειρεί να δώσει διαβεβαιώσεις για τη δυνατότητα της κυβέρνησής του να μειώσει το έλλειμμα και θυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν όλες οι δυτικές χώρες. «Η αύξηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας είναι κατά πολύ όμοια προς την αύξηση στο δημόσιο χρέος των G20 σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», δηλώνει.
Όλα αυτά, την ώρα που η ανεργία στην Πορτογαλία καταγράφεται στο 10,4% με έντονες και ανησυχητικά αυξητικές τάσεις.

http://news.pathfinder.gr

Το γονίδιο της λήθης . . . . χαρίζει ευφυία !!!


 
Μια γονιδιακή παραλλαγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στις μεγάλες ηλικίες, μπορεί τελικώς να μην είναι τόσο «κακή» όσο φανταζόμαστε (τουλάχιστον στις νεαρές ηλικίες). Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από τελευταίες μελέτες, νεαρά άτομα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή τείνουν να είναι εξυπνότερα, πιο καλλιεργημένα και με πιο δυνατή μνήμη από τους συνομηλίκους τους. Το αλληλόμορφο περί ου ο λόγος ονομάζεται ε4 και πρόκειται για μία από τις εκδοχές του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης Ε (ΑΡΟΕ).
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Βήμα».
Οπως έχουν δείξει ερευνητικά στοιχεία, τα άτομα που φέρουν ένα αντίγραφο της παραλλαγής αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με όσα φέρουν άλλες εκδοχές του γονιδίου. Τα δε άτομα που φέρουν δύο αντίγραφα του ε4 κινδυνεύουν έως και 20 φορές περισσότερο να παρουσιάσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.
Ωστόσο, τα ευρήματα άλλων πρόσφατων μελετών «αθωώνουν», τουλάχιστον ως έναν βαθμό, το ε4. Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο με επικεφαλής τον Ντιουκ Χαν μελέτησαν 78 αμερικανούς στρατιώτες το 2006 που είχαν πολεμήσει στο Ιράκ και είχαν υποστεί τραυματισμούς στον εγκέφαλο, εκ των οποίων οι 16 έφεραν τουλάχιστον ένα αντίγραφο του ε4. Αν και οι ερευνητές ανέμεναν ότι τα άτομα με το συγκεκριμένο αντίγραφο θα είχαν χαμηλότερα επίπεδα νοητικής λειτουργίας, αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο: οι εθελοντές με το ε4 εμφάνιζαν καλύτερη μνήμη και προσοχή. Αλλά και πριν από περίπου δέκα χρόνια επιστήμονες έδειξαν ότι νεαρές γυναίκες που έφεραν το συγκεκριμένο αλληλόμορφο είχαν υψηλότερο ΙQ σε σύγκριση με όσες διέθεταν άλλες παραλλαγές του γονιδίου ΑΡΟΕ. Από μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στην Τσεχία προέκυψε ότι το 87% των ατόμων που έφεραν το ε4 σπούδασαν στο πανεπιστήμιο σε σύγκριση με ποσοστό της τάξεως του 55% όσων έφεραν μια άλλη εκδοχή του ΑΡΟΕ.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ εντόπισαν πρόσφατα ακόμη περισσότερα οφέλη του ε4. Είδαν ότι άτομα ηλικίας 18 ως 30 ετών με τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή παρουσίαζαν πολύ καλές επιδόσεις σε καθήκοντα τα οποία απαιτούσαν ενεργοποίηση του μετωπιαίου λοβού, μιας περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε ανώτερες γνωσιακές λειτουργίες. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Τζένι Ράστιντ, η συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή βοηθά τα άτομα που τη φέρουν να επικεντρώνονται στις σημαντικές πληροφορίες.
Τώρα το γιατί αυτή η γονιδιακή παραλλαγή, η οποία χαρίζει «κοφτερό» μυαλό στη νεαρή ηλικία, στερεί τη μνήμη στους ηλικιωμένους παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες. Πάντως, ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσαν πέρυσι μια υπόθεση που μπορεί να αποτελέσει τη λύση του μυστηρίου. Σύμφωνα με αυτήν, η συγκεκριμένη παραλλαγή κάνει τον εγκέφαλο των ατόμων που τη φέρουν να υπερλειτουργεί σε νεαρές ηλικίες, με αποτέλεσμα να «κουράζεται» ταχύτερα όταν τα χρόνια περάσουν.
Ήταν ξεχωριστοί, έπασχαν από Αλτσχάιμερ: Ο λόγος για τους ηθοποιούς Ρίτα Χέιγουορθ και Τσαρλς Μπρόνσον αλλά και για δύο πρώην προέδρους των ΗΠΑ, τον Γούντροου Γουίλσον και τον Ρόναλντ Ρίγκαν. 

tvxs.gr

Κέντρο ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου θέλει να γίνει η Τουρκία

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTQk3xcIRIDYIppxpY6mu90dqtxvfk4W-2WA9Om5yFLbly1y64HxILSr7s1z_KZX0VQduqjAOBKYSvl0Z-_iMBLLuxCkW1ToPsj2u10HEOkQ_2UPViw2QN8FmV1bihDL5MhWXBQ8I7BHE/s320/nuclear.iran.1.jpg
Την πρόθεση της Τουρκίας να αποτελέσει κέντρο ανταλλαγής του ιρανικού ουρανίου, προκειμένου να συμβάλει σε μία διευθέτηση της κρίσης που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπεν Γιάσεμ Αλ Θάνι, στη Ντόχα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: "Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κέντρο για την ανταλλαγή ουρανίου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Εάν επιλεγεί η Τουρκία, θα πράξει αυτό που θα της ζητηθεί. Καταβάλλουμε εδώ και μήνες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση".
Έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία και στην ικανότητά της να παίξει ένα ρόλο στο θέμα αυτό", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Ιράν, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ιράν, προκειμένου να έχει συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

Στη Μόσχα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ταξίδι στη Μόσχα ετοιμάζεται να κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν. "Το Ισραήλ πιστεύει ότι πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση στο Ιράν -- πάνω απ' όλα πολύ σοβαρές κυρώσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την υπουργό Εξωτερικών ως "εξουθενωτικές", δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου λίγο πριν αναχωρήσει, αργότερα σήμερα, για τη Μόσχα.
http://www.enet.gr

Ελληνίδες στα δίκτυα ευρωπαϊκού κύκλωματος πορνείας

Ελληνίδες στα δίκτυα ευρωπαϊκού κύκλωματος πορνείας

Το ενδεχόμενο τρεις Ελληνίδες που παλαιότερα είχαν σχέση με τον χώρο της σόου μπιζ να προσφέρουν αισθησιακές υπηρεσίες με ερωτικά ραντεβού που κλείνονται μέσω διαδικτύου ερευνούν οι αστυνομικοί.
Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα του μεγαλύτερου κυκλώματος μαστροπείας στην Ευρώπη είναι ένας Τσέχος. Εκατοντάδες πανέμορφες γυναίκες πολλές από της οποίες είναι μοντέλα δουλεύουν για αυτόν. Ωστόσο τον Τσέχο, που από κάποιους λέγεται ότι χρησιμοποιεί το κωδικό όνομα Μόνικα, δεν τον έχουν δει ποτέ.
Είναι ο αόρατος άνθρωπος. Ζει μέσα στη χλιδή. Μετακινείται από χώρα σε χώρα με το ιδιωτικό του αεροσκάφος. Από τα χέρια του περνούν καθημερινά εκατομμύρια ευρώ και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους είναι αδύνατον να ελεγχθούν. Κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται. Την εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρησή του την διοικεί από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Από την ιστοσελίδα του κλείνονται τα ερωτικά ραντεβού σε όλη την Ευρώπη. Οι σέρβερ που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο είναι αδύνατον να εντοπιστούν. Οι πελάτες, που δεν είναι τυχαίοι, πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για να περάσουν λίγες ώρες με τις εντυπωσιακές νεαρές γυναίκες που δουλεύουν για λογαριασμό του και ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα.  Η κάθε μια στην ιστοσελίδα έχει φωτογραφίες της, περιγράφει τα χαρακτηριστικά της και αναφέρει το κασέ της. Η αμοιβή της είναι ανάλογη με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη και τις ώρες που θέλει να περάσει μαζί της.
Τα χρήματα μοιράζονται στη μέση. Τα μισά παίρνουν οι γυναίκες και τα υπόλοιπα μισά τα καταθέτουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του μεγάλου αφεντικού.
Οι έλληνες αστυνομικοί πριν από μερικές ημέρες συνέλαβαν στην Αθήνα και τον Πειραιά έξι εντυπωσιακές αλλοδαπές γυναίκες που βρίσκονταν σε περιοδεία στην Ελλάδα. Εμφανίστηκαν ως απαιτητικοί επιχειρηματίες που ήθελαν ροζ πάρτι και τη συντροφιά περισσότερων από μια συνοδών και έκλεισαν μαζί τους ραντεβού. Όταν οι κοπέλες άρχισαν να βγάζουν τα ρούχα τους τις συνέλαβαν, ενώ ήδη είχαν πάρει την αμοιβή τους. Τα χρήματα βέβαια ήταν προσημειωμένα.
Από τις εκατοντάδες φωτογραφίες νεαρών γυναικών με ψευδώνυμα οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν και ελληνίδες που δουλεύουν για λογαριασμό του Τσέχου. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι   τρεις νεαρές γυναίκες που παλαιότερα είχαν σχέση με την ελληνική σόου μπιζ είναι πιθανόν να έχουν σχέση με το κύκλωμα μαστροπείας
 
star.gr κ madata.gr

Νατοϊκή επιχείρηση "Μουσταράκ" στο Αφγανιστάν

Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα;

Η πρώτη φάση της επιχείρησης "Μουσταράκ" επέτυχε, αλλά η νέα στρατηγική του Αμερικανού προέδρου για το Αφγανιστάν θέτει σε νέα δοκιμασία την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ




Εδώ και πολλά χρόνια,  οι αντάρτες Ταλιμπάν με προπύργιο την επαρχία Χελμάντ κάνουν χρυσές δουλειές με την καλλιέργεια παπαρούνας. Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούν τη δράση τους στην περιοχή, την οποία κρατούν υπό τον έλεγχό τους. Η αποτυχία των νατοϊκών συμμαχικών δυνάμεων -με επικεφαλής τους Αμερικανούς- να επανεντάξουν την επαρχία αυτή στην κεντρική διοίκηση και να διαλύσουν τις δομές των Ταλιμπάν ήταν τα δεδομένα που επέβαλαν την ευρεία αυτή επιχείρηση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη του είδους από την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 και ξεκίνησε χθες. Η επιχείρηση «Μουσταράκ», όπως ονομάζεται, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για το Αφγανιστάν.

«Ο αγώνας τον Ταλιμπάν είναι άσκοπος»

Οι συμμαχικές δυνάμεις συνάντησαν ελάχιστη αντίσταση
Η αποτίμηση των επιχειρήσεων ήταν θετική. Οι στόχοι της πρώτης μέρας επετεύχθησαν, γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι μαρτυρίες αμερικανικών στρατιωτικών κύκλων. Οι στρατιώτες κατέλαβαν καταρχήν νευραλγικές θέσεις, όπως γέφυρες και δρόμους που οδηγούν στις συνοικίες Μάρντζα και Ναντ Αλί της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστά.  Στη συνέχεια εισέβαλαν με επιτυχία στην ίδια τη συνοικία Μαρντζά, προπύργιο των Ταλιμπάν, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους. 15.000 στρατιώτες και άνδρες των ειδικών μονάδων έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, της οποίας το κομάντο έχουν επίσημα  οι Αφγανοί. Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, οι στρατιώτες δεν συνάντησαν ιδιαίτερη αντίσταση από τους Ταλιμπάν. «Δεν θα είχε κανένα νόημα», υποστηρίζει ο Βρετανός αντιστράτηγος Νικ Πάρκερ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης. «Οι μαχητές, όποιοι και να είναι,  πρέπει να αντιληφθούν, ότι ο αγώνας τους είναι άσκοπος.  Δεν πρόκειται να τους οδηγήσει μακριά. Θα ανακτήσουμε τις περιοχές στις οποίες δρουν και θα τις επανεντάξουμε στον κεντρικό έλεγχο».
Η επιχείρηση Μουσταράκ, που στη γλώσσα Νταρί σημαίνει "μαζί", αποτελεί και την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της νέας νατοϊκής στρατηγικής στη χώρα, την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος και κλήθηκε να υλοποιήσει ο στρατηγός Στάνλεϋ Μακ Κρίσταλ.
Η στρατηγική αυτή οριοθετεί την παρουσία των στρατιωτών της διεθνούς δύναμης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επικράτεια του Αφγανιστάν. Προβλέπει τη διαρκή κατάληψη περιοχών μαζί με Αφγανούς στρατιώτες, με ορίζοντα την επιστροφή αστυνομικών και υπαλλήλων της κεντρικής εξουσίας, έτσι ώστε η κυβέρνηση του προέδρου Καρζάι να αναλάβει  τον πλήρη έλεγχο . Η στρατιωτική πίεση συνοδεύεται με την πρόταση σε μετριοπαθείς Ταλιμπάν να καταθέσουν τα όπλα και να επανενταχθούν στη κοινωνική δομή της χώρας.

«Θέλουμε τους στρατιώτες μας»

Η συνοικία Μαρντζά υπό νατοϊκό έλεγχο
Η νέα επιχείρηση αποτελεί και μια νέα δοκιμασία για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ενημερώθηκαν έγκαιρα από το ΝΑΤΟ να παραμείνουν στα σπίτια τους ώστε να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. Παρόλα αυτά ο θόρυβος των μαχητικών ελικοπτέρων Σινούκ τρόμαξε τους κατοίκους. Πολλοί επέλεξαν το δρόμο της φυγής προς το Βορρά, όπως ο Σαγιέντ Γκουλ, που βρίσκει καλά λόγια για τους Ταλιμπάν.
«Μας αρέσει η δουλειά των Αμερικανών στο πεδίο της ανοικοδόμησης», λέει. «Κατασκεύασαν γέφυρες και αγωγούς υδροδότησης. ΟΙ Ταλιμπάν έχουν αναλάβει τη ασφάλεια, την απονομή δικαιοσύνης και τον διακανονισμό διαφορών. Πολεμούν τη διαφθορά, κάτι που δεν έχουν καταφέρει οι ξένοι».
Αλλά και ο Μοχάμεντ Γκουλ προτίμησε να εγκαταλείψει το σπίτι του. Καταφέρεται εναντίον των Αμερικανών αλλά και των Ταλιμπάν. «Δεν μου αρέσουν ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ταλιμπάν», λέει. «Θέλουμε να έρθει ο στρατός μας και να πολεμήσει. Οι στρατιώτες τουλάχιστον μιλούν τη γλώσσα μας και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Οι Αμερικανοί έρχονται νύχτα στα σπίτια μας και τα κάνουν φύλλο και φτερό, χτυπούν τις γυναίκες μας, όπως το ίδιο κάνουν και οι Ταλιμπάν. Και οι δύο σκοτώνουν συμπατριώτες μας. Θέλουμε απλά το στρατό της χώρας».
Η επιχείρηση γίνεται σε περιοχές που ζει η φυλή των Παστούνων, από τους οποίους οι Ταλιμπάν στρατολογούν τους πολεμιστές τους. Οι Παστούνοι,  που αποτελούν την πολυπληθέστερη φυλή της χώρας,  δεν έχουν ευνοηθεί από το έργο ανοικοδόμησης. Ίσως και να μην το θέλουν, αφού είναι βαθειά θρησκευόμενοι, απορρίπτουν το δυτικό τρόπο ζωής προτιμώντας τις παραδοσιακές πεποιθήσεις και αξίες.

Θα φέρει την αλλαγή;

 

Η νέα επιχείρηση φιλοδοξεί να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή στο Αφγανιστάν και να προκαλέσει οριστικό πλήγμα στους Ταλιμπάν, οι οποίοι από το 2001 κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση τους στη χώρα, παρά την παρουσία δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών. Το ερώτημα που θέτουν σήμερα οι διεθνείς σχολιαστές δεν είναι τόσο η επιτυχία σε στρατιωτικό επίπεδο, γιατί αυτή είναι δεδομένη, αλλά το τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής,  σε μια χώρα χωρίς κεντρική διοίκηση, με τη διαφθορά να έχει διαποτίσει τις δομές της κυβέρνησης του προέδρου Καρζάι και τους εταίρους των Αμερικανών, εντός και εκτός ΝΑΤΟ, να παρουσιάζουν σοβαρά φαινόμενα κόπωσης από τις ατέρμονες στρατιωτικές επιχειρήσεις  και τα νέα αμερικανικά δόγματα αντιμετώπισης των παγκοσμίων κρίσεων.

http://www.dw-world.de

Παραλίγο τραγωδία στο παρκέ !!!!! Δάφνης - ΑΓΟΡ (+video)


http://imagecache2.allposters.com/images/pic/PTGPOD/325130~Basketball-Going-Into-Hoop-Posters.jpg
Ο 35χρονος σέντερ της κρητικής ομάδας, Κώστας Πασχάλης, παραδέχθηκε πως
«Δεν είχα σκοπό να του κάνω κακό. Ήθελα να του κάνω ένα δυνατό φάουλ, αλλά όχι και να τον στείλω στο νοσοκομείο. Δεν είμαι δολοφόνος».


Ψυχολογικά ράκος είναι ο Κώστας Πασχάλης. Ο σέντερ του Ρεθύμνου ήταν αυτός που χτύπησε τον Φώτη Βασιλόπουλο και με δηλώσεις τους στο Superbasket.gr θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν ήταν σκοπός του να κάνει κακό στον γκαρντ της Δάφνης.

«Δεν είμαι δολοφόνος» τόνισε χαρακτηριστικά με φωνή τρεμάμενη, μη μπορώντας ακόμη να πιστέψει αυτό που έχει συμβεί. Στις ώρες που έχουν μεσολαβήσει από το ατυχές συμβάν, ο έμπειρος σέντερ έχει διαβάσει και ακούσει πάρα πολλά. «Διάβασα και άκουσα πολλά αυτές τις ώρες. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι δολοφόνος. Δεν είχα σκοπό να του κάνω κακό. Ήθελα να του κάνω ένα δυνατό φάουλ, αλλά όχι και να τον στείλω στο νοσοκομείο. Είμαστε επαγγελματίες και πάνω απ'όλα αθλητές. Ό,τι και αν έγινε μέσα στο ματς, δεν έπρεπε να αντιδράσω έτσι. Είμαι πραγματικά χάλια. Θέλω να ζητήσω για μια ακόμη φορά συγγνώμη απ' όλους. Πρώτα απ' όλους από τον Φώτη, την οικογένεια του, αλλά και τους ανθρώπους της Δάφνης. Ήταν μαλ...ια μου αυτό που έκανα».

Στη συνέχεια, ο 35χρονος σέντερ μας αποκάλυψε πως «πρόθεση μου ήταν να πάω αμέσως στο νοσοκομείο για να βρεθώ στο πλάι του. Αλλά μου είπαν πως είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος εκεί και καλύτερα θα ήταν να μην πήγαινα. Σίγουρα, όμως, θα πάω τις επόμενες ημέρες να τον δώ». Από τον τόνο της φωνής του ήταν εύκολο να καταλάβει κανείς πως ο Έλληνας σέντερ ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Προσεύχομαι το παιδί να γίνει καλά και να μην έχει κανένα επιπλέον πρόβλημα μετά από αυτό που έγινε. Αυτό που ήθελα ήταν να του κάνω ένα δυνατό φάουλ και τίποτα άλλο. Δεν ήθελα να τον χτυπήσω. Δεν είμαι δολοφόνος. Ο Φώτης είχε την αντίθετη φορά με εμένα, ήρθε προς τη μεριά μου, εγώ πήγα προς τη δική του με αρκετή δύναμη και έγινε το κακό. Ήταν η κακιά στιγμή. Ειλικρινά, δεν ήθελα να του κάνω κακό. Θα ήμουν πραγματικά πολύ μαλ...ας αν ήθελα να του κάνω κακό. Δεν θέλω, όμως, να ακούω υπερβολές, δεν είμαι δολοφόνος».

Ο Κώστας Πασχάλης παραδέχθηκε πως «αυτό που έκανα είναι σίγουρα επιλήψιμο, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να γίνει καλά ο Φώτης. Μόνο αυτό θέλω, να γίνει καλά ο Φώτης. Δεν ξέρετε πόσο άσχημα νιώθω.. Φέρθηκα ηλίθια, ήταν μια πολύ κακή αντίδραση, ό,τι και να πει ο κόσμος έχει απόλυτο δίκιο. Ζητώ συγνώμη πρώτα απ' τον Φώτη και όσους είδαν αυτό το γεγονός. Υπήρχε μια αψιμαχία στο παιχνίδι, ειπώθηκαν κάποια λόγια και εγώ από βλακεία μου ξεπέρασα τα όρια και έκανα ένα σκληρό φάουλ. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να τον χτυπήσω τόσο άσχημα», τόνισε καταλήγοντας ο 35χρονος σέντερ.
www.sport24.gr

Η CIA έχει «βάλει στο μάτι» τα Πανεπιστήμια .

Σημαντική διείσδυση των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ, πλέον και στα αμερικανικά Πανεπιστήμια, αποκαλύπτει ο ανθρωπολόγος David Price, σε συνέντευξή του στο Democracy Now. Ο καθηγητής David Price, που είχε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο στο περιοδικό CounterPunch, εξήγησε στην Amy Goodman τις διαστάσεις που έχει αρχίσει να παίρνει αυτή η πρακτική, η οποία εκτιμά ότι έχει ξεκινήσει περίπου 20 χρόνια πριν. Στόχος, η «στρατολόγηση» των νέων ταλαντούχων επιστημόνων στις υπηρεσίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τις εν λόγω αποκαλύψεις, ο ρόλος της CIA στις Πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την αμερικανική επικράτεια, έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς – όπως όλα δείχνουν – οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «βάλει στο μάτι» τα Πανεπιστήμια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το νέο εκπαιδευόμενο δυναμικό για την ενίσχυση των σχεδίων τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Όπως αποκαλύπτει ο David Price, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τοποθετήσει πράκτορες σε 22 Πανεπιστήμια τα τελευταία 4 χρόνια. Η CIA, το FBI, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών και η Homeland Security, έχουν βοηθήσει στη δημιουργία Κέντρων ICCAEs (Intelligence Community Centers for Academic Excellence), με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμων προγραμμάτων σε Πανεπιστήμια και Κολέγια που θα «στρατολογούν» νέα «ταλέντα» για τις υπηρεσίες.
Το πιθανότερο ωστόσο είναι αυτή η διαδικασία να έχει ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια περίπου, επισημαίνει ο καθηγητής, όταν τα Πανεπιστήμια άρχισαν να στρέφονται περισσότερο προς ένα επιχειρησιακό μοντέλο, όπου η χρηματοδότηση θα έρχεται όχι απευθείας από τους καθηγητές, αλλά από εξω-πανεπιστημιακές πηγές. Από την 11η Σεπτεμβρίου όμως και μετά, έγινε μια δραματική στροφή προς αυτή την κατεύθυνση, με εμπνευστή τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush, μέλη του Κογκρέσου και μέλη της κοινότητας πληροφοριών (intelligence community) του Πενταγώνου. Bασικό επιχείρημα των προαναφερθέντων για να κερδίσουν την «κοινή γνώμη» προς αυτή την κατεύθυνση, αποτέλεσε ο ισχυρισμός από τη μεριά τους ότι το χτύπημα θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν υπήρχαν καλύτεροι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ κοινότητας πληροφοριών και ακαδημαϊκών.
Έτσι – για άλλη μια φορά – το γεγονότος της 11ης Σεπτεμβρίου έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή αμφιλεγόμενων μέτρων. Αντίστοιχα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Από τότε και μετά, εξηγεί ο καθηγητής, άρχισαν να βγαίνουν πολλά προγράμματα όπως το Pat Roberts Intelligence Scholars Program ή το Intelligence Community Scholars Program, τα οποία συνδέουν (κρυφά) σπουδαστές με μυστικές υπηρεσίες και τους «φυτεύουν» στις Πανεπιστημιουπόλεις σε υποτροφίες και προγράμματα όπως το Minerva Consortium για το Πεντάγωνο. Αυτό το τελευταίο μάλιστα, είναι ιδιαίτερα επιθετικό, τονίζει ο David Price. Έχουν ήδη εγκαθιδρυθεί σε 22 Πανεπιστημιουπόλεις τέτοια κέντρα όπου σπουδαστές συνεργάζονται με υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτό, μπόρεσε να επιτευχθεί κάτω από τον δημόσια εκπεφρασμένο ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στη βελτίωση των υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, η σοβαρότερη συνέπεια που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη, δεν είναι φυσικά η βελτίωση των υπηρεσιών πληροφοριών – επισημαίνει ο καθηγητής – αλλά το γεγονός ότι αυτές οι υπηρεσίες και η επιζήμια κουλτούρα τους θα αρχίσουν να διεισδύουν και να εδραιώνουν την παρουσία τους στις Πανεπιστημιουπόλεις.
Ένα βασικό πρόβλημα που εντοπίζει ο καθηγητής David Price, είναι ότι η γνώση της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας γύρω από αυτό το θέμα είναι αποσπασματική. Όπως εξηγεί, το άρθρο του στο περιοδικό CounterPunch αποσκοπούσε στην πληρέστερη ενημέρωση γύρω από το θέμα της εγκαθίδρυσης πλέον αυτών των κέντρων ICCAEs σε μια σειρά από Πανεπιστημιουπόλεις. Το αξιοσημείωτο είναι ότι βρήκε πρόσβαση σε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό εγγράφων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που φανέρωναν ότι υπήρξε έντονη κατακραυγή εναντίον αυτών των προγραμμάτων, όταν βρίσκονταν ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού. Υπηρεσιακές σημειώσεις μελών του τμήματος Ανθρωπολογίας, του Κέντρου Νοτιοανατολικών Σπουδών, του Ταμείου Διεθνών Σπουδών, των Λατινοαμερικανικών Σπουδών, του Jackson School of International Studies, ήταν ανάμεσα στο υλικό με το οποίο ήρθε σε επαφή. Στο υλικό εμπεριέχονταν έντονες διαμαρτυρίες ενάντια στην εγκαθίδρυση αυτών των Κέντρων, που αναδείκνυαν το «μαύρο» παρελθόν της CIA. Ωστόσο, η διοίκηση του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον – όπως και άλλων ιδρυμάτων – παρέκαμψαν αυτές τις κριτικές και εγκαθίδρυσαν τελικά αυτά τα Κέντρα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αμερικανού ανθρωπολόγου Montgomery McFate, που έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες να χρησιμοποιηθεί η ανθρωπολογία για μιλιταριστικούς σκοπούς. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος ειδικών ομάδων που περιλαμβάνουν κοινωνικούς επιστήμονες – ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουν ανθρωπολόγους, αλλά συναντούν δυσκολία στο να πείσουν ανθρωπολόγους να ενταχθούν στις ομάδες, για ανθρωπιστικούς λόγους – και ενσωματώνονται στα αμερικανικά στρατεύματα και τώρα στους Πεζοναύτες, στη βάση ενός πειραματικού προγράμματος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και φυσικά, ο ισχυρισμός είναι ότι ο στόχος αυτός των ομάδων είναι «ανθρωπιστικός» προκειμένου να μειωθούν οι βλαπτικές συνέπειες των επεμβάσεων στις εν λόγω περιοχές, επισημαίνει ο David Price, προσθέτοντας ότι κάθε άλλο παρά ανθρωπιστικός είναι ο ρόλος των εν λόγω ομάδων. Το αντίθετο μάλιστα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, διευκρινίζει. Πριν δύο μήνες, ο Αμερικανικός Σύλλογος Ανθρωπολόγων έλαβε μια εκτεταμένη αναφορά που υπογράμμιζε τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι ομάδες, εισάγοντας ουσιαστικά άλλη μια καταδίκη του προγράμματος, καταλήγει.

Πηγή: democracynow.org κ http://tvxs.gr

Ιράν : Πυρηνική... μπλόφα !

 Εμπλουτισμένο ουράνιο, πυρηνικές φιλοδοξίες, πύραυλοι, δορυφόροι, «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη, πολιτικός αναβρασμός, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαγχονισμοί αντιφρονούντων, λογοκρισία, αντιαμερικανισμός, αντισημιτισμός: οι «αμαρτίες» του Ιράν πολλές. Τόσες, ώστε η Τεχεράνη να κρατά στραμμένα πάνω της τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας, ως ο βασικός πρωταγωνιστής σε ένα θέατρο εντυπώσεων με κεντρικό διακύβευμα ουσιαστικά όχι την παγκόσμια ασφάλεια αλλά την ίδια την επιβίωση του θεοκρατικού της καθεστώτος. 

Πυρηνική... μπλόφα  
Με το βλέμμα αλλά και το μυαλό του στραμμένα στο εσωτερικό (διά μέσου εξωτερικού), στους δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες του που ξεκινώντας από κάθε γωνιά της χώρας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Αζάντι για να γιορτάσουν τη σύσταση την ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διακήρυξε την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα της επετείου συμπλήρωσης 31 ετών από την ισλαμική επανάσταση, πως το Ιράν είναι πλέον «πυρηνική δύναμη» καθώς «έχει την ικανότητα να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%» (μόλις ένα βήμα πριν από το 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικής βόμβας), πράγμα το οποίο ωστόσο «δεν θα κάνει» επειδή «δεν το έχει ανάγκη».
Επιπλέον, ανακοίνωσε πως η χώρα του παρήγαγε το πρώτο φορτίο εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου στο εργοστάσιο της Νατάνζ (με απώτερο στόχο την παραγωγή καυσίμων για τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης και την ακόλουθη παρασκευή ιατρικών ισοτόπων για καρκινοπαθείς).
Συνθήματα
Στο άκουσμα των «εξελίξεων», το συγκεντρωμένο πλήθος ζητωκραύγασε συνθήματα όπως «θάνατος σε ΗΠΑ και Βρετανία». Οσο για τους ίδιους τους Δυτικούς, αυτοί κούνησαν το κεφάλι περιφρονητικά (αφού πρώτα ξανατόνισαν την ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη, κυρώσεων οι οποίες «κολλάνε» στην Κίνα).
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν πως το Ιράν έχει την ικανότητα να εμπλουτίσει ουράνιο στο επίπεδο που ισχυρίζεται... για να λέμε την αλήθεια, απ’ όσα έχει πει κατά καιρούς ο Αχμαντινετζάντ, πολλά έχουν αποδειχθεί αναληθή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ο οποίος είδε πίσω από τις παραπάνω διακηρύξεις «πολιτικά κίνητρα».
Στον ίδιο τόνο και οι πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, με τον Γκίντο Βεστερβέλε να υποστηρίζει πως «τα τελευταία δύο χρόνια, το Ιράν συνεχώς μπλοφάρει» και τον Μπερνάρ Κουσνέρ να δηλώνει πως η Τεχεράνη δεν έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία προκειμένου να παραγάγει καύσιμα για τον πυρηνικό της αντιδραστήρα.
Τροφή σε όσους επιλέγουν να «σνομπάρουν» τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν, έρχονται να δώσουν και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «αυξημένα μηχανικά προβλήματα» στα εργοστάσια της χώρας. Ενδεικτικά, μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς, από τις περίπου 8.500 μηχανές φυγοκεντρισμού (οι οποίες, σημειωτέον, πλέον θεωρούνται παλαιάς και κατώτερης τεχνολογίας), περισσότερες από τις μισές ήταν ανενεργές, κατάσταση η οποία «δεν έχει αλλάξει σημαντικά», όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΙΑΕΑ στο Reuters.
«Τα προβλήματα στο σύστημα φυγοκεντρωτών του Ιράν είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο», πράγμα το οποίο καθιστά τα σχέδια της Τεχεράνης για εμπορική εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας «ανέφικτα», όπως υποστηρίζει σε έκθεσή του το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (ISIS).
Ωστόσο, απ’ όλες τις «ωρολογιακές βόμβες» που μετρούν αντίστροφα επί του παρόντος στο Ιράν, αυτή που έχει να κάνει με τις πυρηνικές του φιλοδοξίες «δεν είναι η πιο σημαντική».
«GUARDIAN»
Ο εχθρός είναι εντός
Κατά πολύ σημαντικότερος είναι ο πολιτικός αναβρασμός στον οποίο έχει βυθιστεί η χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ο,τι γίνεται έκτοτε, είναι πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση. «Το καθεστώς, όσο περισσότερο νιώθει ότι απειλείται εκ των έσω τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να προκαλεί τη Δύση» σημειώνει η «Guardian». Εν έτει 2010, το βασικό διακύβευμα για τους Φρουρούς της Επανάστασης είναι η ίδια η επιβίωσή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αχμαντινετζάντ παίζει, με μαεστρία, το «χαρτί» του πυρηνικού εμπλουτισμού, προκειμένου να νομιμοποιηθεί στα μάτια των συμπατριωτών του. Πώς; Παρουσιάζοντας μια «πυρηνική επιτυχία» (μέσα σε τόσες κοινωνικές και οικονομικές αποτυχίες) και υψώνοντας ανάστημα στο αυξημένο (λόγω της «πυρηνικής επιτυχίας») δυτικό μένος.

 v4.ethnos.gr

 

Related Posts with Thumbnails