Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Αντικαπνιστική εκστρατεία παραλληλίζει το κάπνισμα με την σεξουαλική κακοποίηση !! ( smoke )



Εντονότατες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία με αφορμή την αντικαπνιστική εκστρατεία μίας οργάνωσης η οποία, επιχειρώντας να αφυπνίσει τους νέους κατά του καπνίσματος, παραλληλίζει το κάπνισμα με τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η αφίσα της οργάνωσης, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και απεικονίζει το χέρι ενός ενήλικου άντρα με κοστούμι να σπρώχνει το κεφάλι μίας έφηβης στη μία περίπτωση και ενός εφήβου στην άλλη, που έχουν ένα τσιγάρο στο στόμα, προς μία στάση που υπονοεί το στοματικό σεξ. Το σλόγκαν που συνοδεύει την αφίσα είναι «αν καπνίζεις, είσαι σκλάβος του καπνού».


Πολύ γρήγορα ξέσπασαν αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε πως η εκστρατεία υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της σεξουαλικής κακοποίησης και πως ακόμη χειρότερα, υπονοεί ενοχή από την πλευρά του κακοποιημένου. Ανάλογα σχόλια βρέθηκαν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «Δικαιώματα των Μη Καπνιστών» που φέρει την ευθύνη αυτής της εκστρατείας.

Από την πλευρά της η οργάνωση υποστήριξε ότι προσπάθησε να συμπληρώσει το κενό που υπάρχει στις συμβατικές αντικαπνιστικές εταιρείες. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της αφίσας, υποστηρίζοντας πως δεν υπονοεί βιασμό ή κακοποίηση και τόνισε πως στόχος ήταν να σοκάρει και να προκαλέσει την αντίδραση όσων νέων θεωρούν το κάπνισμα ενός είδους χειραφέτηση.

«Η εκστρατεία έχει ως στόχο τους νέους που θεωρούν το τσιγάρο σύμβολο χειραφέτησης και ελευθερίας. Στην πραγματικότητα προκαλεί εξάρτηση και υποταγή» είναι η απάντηση από την πλευρά της οργάνωσης, η οποία σκοπεύει να δημοσιεύσει την αφίσα σε εφημερίδες και να την αναρτήσει σε μπαρ και δημόσιους χώρους.

tvxs.gr

Θερίζει το «χάπι του βιασμού»

Στοίχιση  αριστερά

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών από κάποιους ασυνείδητους, προκειμένου να επιτεθούν σεξουαλικά σε γυναίκες- και όχι μόνο- έχει αυξηθεί ανησυχητικά τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά τη μείωση της χρήσης του γνωστότερου ναρκωτικού, Rohypnol, γνωστό και ως «χάπι του βιασμού» οι βιαστές έχουν ανακαλύψει εναλλακτικές ουσίες που δεν υπόκεινται σε αυστηρούς διεθνείς ελέγχους.

Ο καθηγητής του «International Narcotics Control Board» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ουσίες, τονίζοντας ότι τα ναρκωτικά αυτά, τα οποία μειώνουν δραματικά την αντίσταση των ανθρώπων, χρησιμοποιούνται μαζικά από εν δυνάμει βιαστές.

Οι ναρκωτικές ουσίες δύνανται να επιφέρουν απώλεια μνήμης μέχρι κι 100% και ως εκ τούτου υπάρχει περίπτωση τα θύματα να μη θυμούνται απολύτως τίποτα από όσα έχουν προηγηθεί.

zougla.gr

Οι άντρες θέλουν Φοξ, οι γυναίκες Μπιγιονσέ



Αντρες και γυναίκες διαφωνούν για το ποια είναι πιο σέξι, αλλά συμφωνούν απόλυτα για το ποια δεν είναι. Οι γυναίκες προτιμούν τη χυμώδη, γεμάτη καμπύλες Μπιγιονσέ ως «το πιο σέξι κορμί», αλλά οι άντρες θεωρούν ότι η σταρ που διαθέτει το πιο ερωτικό σώμα είναι η ηθοποιός Μέγκαν Φοξ.

Ολα αυτά συνέβησαν στη Βρετανία, σε έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα σε 2.000 ψηφοφόρους. Πιο συγκεκριμένα, το 24% των γυναικών ψήφισε την Μπιγιονσέ στην πρώτη θέση, ενώ ένας στους πέντε άντρες επέλεξε τη σταρ των «Τρανσφόρμερς» Φοξ, δίνοντάς της ταυτόχρονα τον τίτλο της γυναίκας με την οποία θα επιθυμούσαν περισσότερο να πλαγιάσουν αν η σύντροφός τους επέτρεπε μια ελεύθερη βραδιά με κάποια σελέμπριτι.

Ελαφρώς παράδοξο είναι το γεγονός ότι η έρευνα έγινε από το στούντιο της Twentieth Century Fox για να σηματοδοτήσει την κυκλοφορία σε DVD και Blu-ray της ταινίας «Jennifer’s Body», όπου πρωταγωνιστεί η Μέγκαν Φοξ. Στην Ελλάδα η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στους κινηματογράφους, και θα βγει απευθείας σε DVD.

Στα «σημεία» πάντως επικράτησε οπωσδήποτε η Μπιγιονσέ, αφού περίπου το 34% τόσο των γυναικών όσο και των αντρών πιστεύει ότι η Αμερικανίδα τραγουδίστρια διαθέτει τα καλύτερα οπίσθια, ενώ το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι η ίδια έχει τα καλύτερα πόδια από όλες. Πρώτα ψηφίστηκαν και τα στήθη της, με το 23% των Βρετανίδων να θεωρεί ότι εκείνη έχει και το καλύτερο ντεκολτέ.

Οι άντρες διαφώνησαν ωστόσο μεταξύ τους για το καλύτερο στήθος, αφού οι ψήφοι μοιράστηκαν ανάμεσα στην Αντζελίνα Τζολί και τη Μέγκαν Φοξ, και οι οποίες ισοψήφησαν συγκεντρώνοντας το 19% των προτιμήσεων. Στην περίπτωση, όμως, των καλύτερων ματιών, η Τζολί κέρδισε τη Φοξ με 19% έναντι 18% των αντρικών ψήφων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μπιγιονσέ βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της ετήσιας λίστας των πιο αισθησιακών γυναικών του περιοδικού «Πλέιμποϊ» μαζί με τις Κέιτι Πέρι, Σκάρλετ Γιόχανσεν και Αντζελίνα Τζολί. Στις κατώτερες θέσεις της λίστας συναντάμε τα ονόματα των Τζέσικα Αλμπα, Μέγκαν Φοξ και Κάρμεν Ελέκτρα.

Συλλέγοντας τίτλους, η Μπιγιονσέ φιγούραρε επίσης πρώτη ως «η πιο σέξι σταρ της δεκαετίας» στο περιοδικό Entertainment Weekly λίγο πριν από το τέλος της δεκαετίας. Χαρακτηριστικά δε, το περιοδικό έγραφε για την τραγουδίστρια, ότι «είναι τόσο καυτή που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Πριν από δύο περίπου δύο χρόνια, η Μπιγιονσέ είχε πει: «Τις αγαπώ τις καμπύλες μου». Τότε είχε χάσει εννέα κιλά για να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία, αλλά σκεφτόταν σοβαρά να τα ξαναπάρει.

Η χειρότερη φιγούρα
Αντρες και γυναίκες συμφώνησαν επίσης ότι η χειρότερη -σωματικά- φιγούρα της λίστας είναι η διαρκώς και πιο αδύνατη Βικτόρια Μπέκαμ. Ενώ μοιάζει να βρίσκεται οριακά στο στάδιο της νευρικής ανορεξίας, εκείνη δηλώνει υγιέστατη και αποκαλύπτει το μυστικό της κομψότητάς της. Ξεκινάει τη μέρα της με σαλάτες και διπλό εσπρέσο και μετά τρέχει στον διάδρομο. Υστερα τρέχει πίσω από τους τρεις γιους της, κάνει ατελείωτα υπερατλαντικά ταξίδια και φροντίζει τις επιχειρήσεις της.

Η... λιγότερο ελκυστική
Η λιγότερο ελκυστική διασημότητα για όλους -συμφωνούν άντρες και γυναίκες- και αυτή που τους ενδιαφέρει όλο και λιγότερο είναι η Βρετανίδα Κέιτι Πράις. Γνωστή κυρίως ως «το θαύμα του μαστού», η Πράις είναι επίσης διάσημη για τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που μας ενημερώνουν για τη συναισθηματική της κατάσταση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο διαλαλούσε ότι είχε ραγίσει η καρδιά της από το διαζύγιό της με τον τραγουδιστή της ποπ Πίτερ Αντρέ.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Το ομορφότερο πρόσωπο και η... νοικοκυρά

Το ομορφότερο διάσημο πρόσωπο για τους Βρετανούς, τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες, είναι αυτό της συμπατριώτισσάς τους ηθοποιού Κίρα Νάιτλι. Και τα δύο φύλα την τοποθέτησαν στην κορυφή της λίστας δίνοντας το 18% των ψήφων τους, δίνοντας τη δεύτερη θέση στην Τζένιφερ Ανιστον με 17%.

Η πρώην αγαπημένη του Μπραντ Πιτ, Ανιστον, θριάμβευσε επίσης στον τομέα «μαλλιά», παίρνοντας το 35% όλων των ψήφων, που την τοποθετούν στην πρώτη θέση των σέξι «κομμώσεων». Και παρόλο που η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα ηθοποιός Ανιστον υπήρξε άτυχη στα ερωτικά της, το 28% του ανδρικού πληθυσμού δήλωσε πρόθυμο να νοικοκυρευτεί μαζί της, λέγοντας ότι η πρώην πρωταγωνίστρια της σειράς «Τα φιλαράκια» είναι η διασημότητα που θα ήθελαν να παντρευτούν περισσότερο από όλες. Σε αντίθεση με τη νυν αγαπημένη του Μραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί, την οποία θα παντρευόταν μόνο ένα 4% του βρετανικού αντρικού πληθυσμού.

Σ.Σ.
v4.e-go.gr

5.000 εφαρμογές διαγράφηκαν από το App Store


Άλλα κόβονται και άλλα όχι, άλλο ένα δείγμα δημοκρατικής λειτουργίας της Apple.

5.000 εφαρμογές διέγραψε η Apple από το App Store, μεταξύ αυτών και όσες θεώρησε ότι έχουν υπερβολική δόση «σεξουαλικού περιεχομένου».

Δεκάδες προγραμματιστές έλαβαν ένα μήνυμα από την Apple σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία επανεξετάζει τους κανόνες λειτουργίας και τα κριτήρια αξιολόγησης των εφαρμογών.

Εφαρμογές όπως το Wobble iBoobs πρέπει τώρα να γίνουν πιο σεμνές προκειμένου να συμμορφώνονται με τον κανονισμό της Apple.

Βέβαια από την άλλη, η επίσημη εφαρμογή του Playboy, παραμένει ακόμα στο κατάστημα και δεν έχει διαγραφεί ενώ αρκετές ακόμα «καυτές εφαρμογές» πωλούνται κανονικά δημιουργώντας σύγχυση στον τρόπο που η εταιρεία αξιολογεί τις εφαρμογές.

v4.e-go.gr

cartoon : Το μεγαλείο ...


Έχετε παρατηρήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά γύρω σας τελευταία; Έχετε παρακολουθήσει τηλεόραση;... Είναι απίστευτο το πόση βλακεία μπορεί να χωρέσει τελικά αυτός ο πλανήτης. Καμιά φορά είναι τρομακτικό αν σκεφτείς ότι μπορεί να καταντήσουμε σαν την ταινία Idiocracy, την οποία αν δεν έχετε δει, ίσως θα πρέπει να δείτε για να πάρετε μια γεύση για το μέλλον... Όπως είπε και ο Αϊνστάιν, "Δύο πράγματα είναι άπειρα... το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος!"

stef

Το AIDS θα «φύγει» σε 40 χρόνια !!!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΙΣΟΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΡΕΤΡΟΪΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μια νέα ριζοσπαστική στρατηγική κατά του AIDS, που συνίσταται στην εξέταση όλου του πληθυσμού και τη μαζική ισόβια χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων σε όλους τους φορείς του ιού HIV, θα μπορούσε να εξαλείψει την επιδημία μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.


Εκτιμώντας ότι ο ερχομός ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι ακόμη μακριά, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης του AIDS είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η μετάδοση του ιού.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντι-ρετροϊικά φάρμακα μειώνουν δραματικά το ιικό φορτίο στο αίμα του φορέα, με αποτέλεσμα αφ' ενός να προστατεύουν τους φορείς από την εκδήλωση της νόσου και αφ' ετέρου να μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Το ντόμινο της μόλυνσης

Η λογική είναι ότι αν καταφέρουμε να μειώσουμε τον ρυθμό μετάδοσης στο ελάχιστο, η επιδημία δεν θα μπορέσει να συντηρηθεί και σταδιακά θα εξαλειφθεί.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στατιστικά στοιχεία, ένα φορέας του HIV μολύνει 5 ώς 10 ανθρώπους προτού υποκύψει στις επιπλοκές του AIDS.

Αν οι φορείς αρχίσουν τη θεραπεία εντός ενός έτους από τη στιγμή της μόλυνσής τους, η μετάδοση μπορεί να μειωθεί κατά δέκα φορές, οπότε η επιδημία κατ' αρχάς θα πάψει να εξαπλώνεται και με την πάροδο του χρόνου θα εκλείψει. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει συνολική κάλυψη του πληθυσμού με εξετάσεις και άμεση έναρξη της θεραπείας.

Κατά τον Μπράιαν Γουίλιαμς, καθηγητή επιδημιολογίας στο νοτιοαφρικανικό Κέντρο Επιδημιολογικών Μοντέλων και Ανάλυσης, με ένα τέτοιο πρόγραμμα η μετάδοση του HIV μπορεί να ανασχεθεί εντός πέντε ετών και η επιδημία να εξαλειφθεί μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.

Σε Ν. Αφρική και ΗΠΑ

Η στρατηγική αυτή θα δοκιμαστεί στην πράξη στη Ν. Αφρική και τις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα των δοκιμών θα αποτελέσουν τη βάση για ενδεχόμενη ευρύτερη εφαρμογή της στο μέλλον.

Οσον αφορά το κόστος της μαζικής χορήγησης των αντι-ρετροϊκών φαρμάκων, ο δρ Γουίλιαμς και οι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι θα είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος της νοσηλείας των πολλαπλασιαζόμενων σήμερα ασθενών του AIDS σε συνδυασμό με το κόστος του θανάτου μισού εκατομμυρίου νέων ανθρώπων κάθε χρόνο.
ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

(Πηγές: «The Guardian» - «The Independent») enet.gr

Αφγανιστάν : Νεκροί χίλιοι στρατιώτες των ΗΠΑ από το 2001



Αφγανισταν — Χίλιοι αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις διεθνείς επιχειρήσεις που ξεκίνησαν εδώ και οκτώ χρόνια στο Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε σε ανεξάρτητη ιστοσελίδα.

Στην ιστοσελίδα αυτή που συνήθως ασχολείται με τις στρατιωτικές απώλειες τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν αναφέρεται ότι μέχρι τώρα φέτος σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν 54 αμερικανοί στρατιώτες, έναντι 316 συνολικά το 2009, το χειρότερο χρόνο από την επέμβαση με επικεφαλής τις ΗΠΑ το 2001.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μάλεν προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός στρατός κινδυνεύει να έχει και επιπλέον απώλειες τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη επίθεση του ΝΑΤΟ στην Μαρτζάχ, προπύργιο των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ.

Στην επαρχία αυτή καθώς και στην επαρχία Κανταχάρ έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες απώλειες των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται ότι μέχρι τώρα από την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 οι απώλειες σε αμερικανούς στρατιώτες έφτασαν ήδη τους 4.378.


ΑΝΤ1 k pathfinder.gr

Αχαλίνωτο σεξ στο Ολυμπιακό χωριό !!! olympic sex

http://0039split.files.wordpress.com/2009/01/sex-with-socks.jpg

Στο Σίδνεϊ μοιράστηκαν αρχικά 70.000, όμως η «αγορά» δεν ικανοποιήθηκε και έτσι στην αρχική προσφορά προστέθηκαν άλλα 20.000. Στην Αθήνα οι διοργανωτές έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, υπερέβαλαν λίγο και μοίρασαν 130.000. Στο Πεκίνο, ο αριθμός έπεσε στα 100.000 και μάλιστα με το σύνθημα «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά», να αναγράφεται πάνω στο κουτί.

Τελικά ο αριθμός 100.000 φαίνεται να είναι και ο πλέον ικανοποιητικός -ούτε πλεονασματικός, ούτε ελλειμματικός. Στο Βανκούβερ λοιπόν οι διοργανωτές αποφάσισαν να μοιράσουν και πάλι 100.000 προφυλακτικά στους κατοίκους του ολυμπιακού χωριού.

Αυτό σημαίνει ότι στον κάθε ένοικο του ολυμπιακού χωριού (αθλητές και συνοδοί) αντιστοιχούν 14.6 προφυλακτικά. Δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα προφυλακτικό για κάθε ημέρα και άρα 29 συνευρέσεις σε δύο εβδομάδες για ένα ζευγάρι.

Σημαντικός παράγοντας που προκαλείται αυτή η «έκρηξη πάθους» στα Ολυμπιακά χωριά φαίνεται να είναι ότι οι αθλητές για αρκετό διάστημα, περίπου έξι εβδομάδες, απέχουν από το σεξ, ώστε να συγκεντρώσει ο οργανισμός αρκετή ποσότητα τεστοστερόνης και να αποκτήσουν ένα αγωνιστικό πλεονέκτημα.

Επιπλέον σε αυτό το επίπεδο οι αθλητές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις αθλητικές τους επιδόσεις, αδιαφορώντας για τον έγγαμο βίο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να είναι ανύπαντροι. Με την λήξη λοιπών των αθλητικών τους υποχρεώσεων έχουν πλέον το δικαίωμα να διασκεδάσουν λίγο μέχρι να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την επόμενη διοργάνωση.

Αν σε αυτά προστεθεί το νεαρό της ηλικίας, η απομάκρυνση από το σπίτι και από την καθημερινότητά τους, το εορταστικό κλίμα που επικρατεί σε τέτοιες διοργανώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις η απαραίτητη ποσότητα ποτού... τότε πίσω από τα τείχη του Ολυμπιακού χωριού βρίσκεται οι μαγικές στιγμές των αθλητών.

Πηγή: www.alternet.org

Slow book : Ένα νέο κίνημα, για ποιοτική ανάγνωση .

Στο online ιταλικό βιβλιοπωλείο Slowbookfarm δεν πρέπει να περιμένει κανείς να βρει Dan Brown. Αντιθέτως, το κριτήριο επιλογής των βιβλίων δεν βασίζεται στην επιτυχία τους με κριτήριο τα αντίτυπα που πουλήθηκαν, αλλά στην ποιότητα τους. Σημειώνεται, μάλιστα, πως πρόκειται για βιβλία μικρών εκδοτικών οίκων.

Κατά γενική ομολογία, τα καλά βιβλία δύσκολα μπαίνουν στην πολυπόθητη κατηγορία των best-sellers. Η πλειοψηφία τους, ειδικά αν δεν διαφημιστούν από στόμα-σε στόμα χάνονται στην αφάνεια. Και εδώ μπαίνει το φαινόμενο Slowbookfarm. Στόχος, είναι να σωθούν τα βιβλία τα οποία αξίζουν να σωθούν.

Και εδώ δημιουργείται το κρίσιμο ερώτημα: πως μπορεί κανείς να αποφασίσει ποια βιβλία «αξίζει να σωθούν» και ποια όχι; Ποια είναι τα κριτήρια;

Σε συνεργασία, λοιπόν, με την ταξινόμηση pordedonelegge-dedalus του έγκυρου ιταλικού φεστιβάλ λογοτεχνίας Pordenone Legge τρεις βιβλιοφάγοι, οι Alberto Casadei, Andrea Cortellessa et Guido Mazzoni, δημιούργησαν μια σειρά «κριτηρίων ποιότητας.» Με βάση τα κριτήρια αυτά μια κριτική επιτροπή, απαρτιζόμενη από συγγραφείς, κριτικούς, φιλοσόφους, καλλιτέχνες και επιμελητές εκδόσεων, συντάσσει μια λίστα με αξιόλογα βιβλία. Τα βιβλία αυτά προσφέρονται προς πώληση στο διαδικτυακό Slowbookfarm και θα προωθούνται μέσω της σειράς online βιβλιοπωλείων Coop και του –επίσης online- περιοδικού λογοτεχνικής κριτικής Stephen Dedalus. Το τελευταίο, μάλιστα, θα φιλοξενεί και συνεντεύξεις με τους συγγραφείς και άρθρα στα οποία τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα δικαιολογούν την επιλογή τους και θα επεξηγούν τα κριτήρια αυτής. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους στόχους του Slowbookfarm είναι και να δοθεί ώθηση στους μικρούς και μεσαίους εκδοτικούς οίκους.

«Θεωρώ καθαρά αντιπαιδαγωγική πρακτική αυτή των μεγάλων αλυσίδων βιβλιοπωλείων να τοποθετούν στην είσοδο τους μια στοίβα με τα δέκα πιο ευπώλητα βιβλία. Πρόκειται για μια παρότρυνση για κομφορμισμό, για ομογενοποίηση» αντιδρά ο Andrea Cortellessa. «Γι αυτόν το λόγο και είναι καλή ιδέα η συνεργασία μας με βιβλιοπωλεία σαν το Coop ή το Slowbookfarm. Ας ελπίσουμε ότι και άλλα σημεία πώλησης βιβλίων θα πάρουν την πρωτοβουλία να προωθήσουν συγκεκριμένα βιβλία όχι απλά επειδή ανήκουν στην κατηγορία των best-sellers αλλά για την ποιοτική τους αξία» συμπληρώνει.

Βέβαια δεν λείπουν οι κριτικές, κυρίως ως αναφορά την επιλογή των «κριτηρίων ποιότητας» και την στελέχωση της επιτροπής. Συγκεκριμένα, δεν είναι η ποιότητα υποκειμενικό θέμα; Επιπλέον, εφόσον η επιτροπή επιλογής των «αξιόλογων» βιβλίων απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από συγγραφείς, πώς διασφαλίζει κανείς ότι αυτοί δεν θα επιχειρήσουν να προβάλλουν το δικό τους έργο; Ο Cortelessa απορρίπτει και τις δυο αυτές κατηγορίες. Οι κριτές υποχρεούνται να υποστηρίξουν τις επιλογές τους, κανείς δεν υποστηρίζει ότι η ποιότητα είναι αντικειμενικό κριτήριο, αναφέρει. Όσον αφορά την επιτροπή, ο Cortelessa αναρωτιέται πώς διαφέρει η λογική της σύνθεση της συγκεκριμένης επιτροπής από, λόγου χάρη, το θεσμό των Oscars, όπου ηθοποιοί καλούνται να αναδείξουν τους καλύτερους ηθοποιούς. Επιπλέον, σημειώνει, προσέχουμε πολύ να μην δημιουργηθούν συγκρούσεις συμφερόντων.

Στην πρόσφατη λίστα που συνέταξε η επιτροπή για τα καλύτερα μεταφρασμένα έργα του 2009 ο πολύς Dan Brown νικήθηκε από αναπάντεχους αντιπάλους. Τα ονόματα αυτών; Ingeborg Bachmann και Arno Schmidt.

Πηγή: Courrier International tvxs.gr

Πώς να απορρίψεις «φίλους» στο Facebook χωρίς να τους προσβάλεις

Το «θες να γίνουμε φίλοι;» λειτουργούσε μια χαρά για τα παιδάκια του δημοτικού, φέρνει όμως ενίοτε σε αμηχανία τους χρήστες του διαδικτύου.
Στοίχιση  στο  κέντρο


Το Facebook είναι ένας εύκολος τρόπος διατήρησης των κοινωνικών επαφών με τους φίλους. Συχνά όμως οι χρήστες έρχονται σε δύσκολη θέση όταν λαμβάνουν μια “πρόσκληση φιλίας” από κάποιον που δεν θεωρούν φίλο ή δεν θέλουν να μοιραστούν μαζί του τα προσωπικά τους δεδομένα. Όταν το αίτημα φιλίας προέρχεται από κάποιον που γνωρίζεις ελάχιστα, τα πράγματα είναι απλά. Το δέχεσαι αν πιστεύεις ότι θες να τον γνωρίσεις καλύτερα, το απορρίπτεις αν δεν σου «γεμίζει το μάτι». Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα βρίσκεται στον εργασιακό χώρο. Ακόμα και για τα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα με το να προσθέτουν αγνώστους στη λίστα φίλων τους, οι συνάδελφοι αποτελούν σχεδόν πάντα την εξαίρεση. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μοιραστούν με τους «σοβαρούς» τους συνάδελφους, τις φωτογραφίες από τις διακοπές ή τα άθλια αποτελέσματα από τα τεστ IQ. Πολύ περισσότερο κανείς δεν θέλει να βλέπουν οι συνάδελφοί του κάθε πότε κάνει ένα «διάλειμμα» από το φορτισμένο του ωράριο για να ρίξει μια ματιά στις σελίδες των φίλων του στο Facebook. Τι κάνεις όμως όταν κάποιος από αυτούς που συναντάς καθημερινά στον εργασιακό χώρο σου κάνει αίτημα φιλίας; Πως τον απορρίπτεις χωρίς να τον προσβάλεις; Οι άνθρωποι που θέλουν να κρατήσουν απόσταση ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή μπορούν να το κάνουν χωρίς να προσβάλουν το συνάδελφό τους. Μία επιλογή είναι ο χρήστης να δεχθεί το αίτημα φιλίας και στη συνέχεια να αλλάξει τις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook, έτσι ώστε να περιορίσει τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ αυτού και του “φίλου” του. Οι νέες ρυθμίσεις απορρήτου επιτρέπουν μέσα από τις ρυθμίσεις στις "Πληροφορίες Προφίλ" να ελέγξει κανείς τις πληροφορίες που μπορεί κάθε “φίλος” του να βλέπει. Εναλλακτική λύση αποτελεί για το χρήστη να συνδεθεί σε κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο, όπως το LinkedIn, που αφορά σε εργασιακές σχέσεις και να στείλει στο συνάδελφό του πρόσκληση από αυτό, ελπίζοντας ότι θα ξεχάσει την πρόσκληση στο Facebook. Τέλος, μία, όχι και τόσο εύκολη λύση, που είναι όμως σχετικά δημοφιλής είναι η δημιουργία δύο λογαριασμών. Αρκετοί είναι οι χρήστες που δημιουργούν ένα λογαριασμό με τα πραγματικά τους στοιχεία (που παραμένει σε σοβαρό προφίλ και απευθύνεται σε όλους) και ένα λογαριασμό με ψευδώνυμο, τον οποίο οι “ανεπιθύμητοι” δεν θα μπορούν να βρουν αλλά οι φίλοι θα γνωρίζουν.


enet.gr

Τι συμβαίνει στο απόλυτο μηδέν ;

Τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να κρύβουν εκπλήξεις.



Προσφάτως, επιστήμονες ανέφεραν πως μόρια σε ένα υπέρψυχρο αέριο μπορούν να αντιδράσουν χημικά σε αποστάσεις 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που αντιδρούν όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε θερμοκρασία κοντινή με αυτή του δωματίου, οι χημικές αντιδράσεις είχαν την τάση να επιβραδύνουν καθώς η θερμοκρασία έπεφτε. Οι επιστήμονες, όμως, βρήκαν πως τα μόρια σε ψυχρές θερμοκρασίες, μόλις λίγες εκατοντάδες δισεκατομμυριοστά του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273.15o Κελσίου), μπορούν ακόμα να ανταλλάσσουν άτομα, δημιουργώντας νέους χημικούς δεσμούς χάρη στις περίεργες επιδράσεις του κβάντου, που μεγαλώνει την απόστασή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες.«Είναι απόλυτα λογικό αυτό που συμβαίνει στο υπέρψυχρο περιβάλλον, όπου δεν μπορούμε να μιλάμε για χημεία,» υποστήριξε η Deborah Jin από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Η μελέτη αυτή όμως λέει “όχι”, υπάρχει τεκά χημεία.»Γιατί το απόλυτο μηδέν (-273.15o Κελσίου) είναι ακατόρθωτο;Πρακτικά, η δουλειά που απαιτείται για την αφαίρεση της ζέστης από ένα αέριο αυξάνει όσο πλησιάζουμε προς το ψυχρό, ενώ ο όγκος της δουλειάς που απαιτείται για να ψυχράνουμε κάτι στο απόλυτο μηδέν είναι άπειρος. Σε όρους κβαντικής, μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στην επισφαλή αρχή του Heisenberg, που λέει πως με όση περισσότερη ακρίβεια γνωρίζουμε την ταχύτητα ενός σωματιδίου, τόσα λιγότερα γνωρίζουμε για τη θέση του και το αντίστροφο. Εάν γνωρίζουμε πως τα άτομά μας βρίσκονται εντός του πειράματός μας, τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποια αμφιβολία σχετικά με την ταχύτητά τους πάνω από το απόλυτο μηδέν -εκτός και αν το πείραμά μας έχει το μέγεθος ολόκληρου του σύμπαντος.

Ποιο είναι το πιο ψυχρό μέρος στο ηλιακό μας σύστημα;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα ήταν στη Σελήνη. Πέρυσι, το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA μέτρησε θερμοκρασίες που έφταναν τους -240o Κελσίου, σε κρατήρες όπου επικρατεί μονίμως σκιά, κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο. Η θερμοκρασία αυτή είναι γύρω στους 10 βαθμούς ψυχρότερη από εκείνες που έχουν μετρηθεί μέχρι στιγμής στον Πλούτωνα.Ποιο είναι το ψυχρότερο φυσικό αντικείμενο στο σύμπαν;

Το ψυχρότερο γνωστό φυσικό αντικείμενο στο σύμπαν είναι το γαλαξιακό νεφέλωμα Boomerang, 5.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Κενταύρου. Οι επιστήμονες ανέφεραν το 1997 πως τα αέρια, που εκτινάχθηκαν από έναν κεντρικό αστέρα, που βρισκόταν στο τέλος της ζωής του, επεκτάθηκαν και ψύχθηκαν ταχύτατα στον 1o Κέλβιν, μόλις έναν βαθμό πιο πάνω από το απόλυτο μηδέν. Συνήθως, τα νέφη αερίων στο διάστημα θερμαίνονται στους 2,7o Κέλβιν από το κοσμικό μικροκυματικό περιβάλλον, την ακτινοβολία που απέμεινε από το Big Bang. Η επέκταση του Boomerang, όμως, δημιουργεί ένα είδος κοσμικού ψυγείου, επιτρέποντας στα αέρια να διατηρήσουν το ασυνήθιστο ψύχος τους.

Ποιο είναι το ψυχρότερο αντικείμενο στο διάστημα;

Εάν υπολογίσουμε και τους τεχνητούς δορυφόρους, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ψυχρά. Κάποια όργανα στο διαστημικό παρατηρητήριο Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που εκτοξεύθηκε τον Μάιο του 2009, παγώνουν στους 0,1o Κέλβιν, ώστε να κατασταλεί ο θόρυβος των μικροκυμάτων, που θολώνουν την όραση του δορυφόρου. Το διαστημικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τα μηχανικά και κρυογονικά συστήματα ψύξης, που χρησιμοποιούν υδρογόνο και ήλιο, ψύχει τα πιο παγωμένα όργανα στους 0,1 Κέλβιν σε τέσσερα διαδοχικά στάδια.

Ποια είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει επιτευχθεί ποτέ σε εργαστήριο;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία, που έχει σημειωθεί ποτέ, ήταν στη Γη και πιο συγκεκριμένα επετεύχθη σε ένα εργαστήριο. Το Σεπτέμβριο του 2003, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να ψύξουν ένα νέφος ατόμων νατρίου στην πρωτοφανή θερμοκρασία των 0,45 νανοκέλβιν. Πιο πριν, το 1999, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ελσίνκι είχαν καταφέρει να ψύξουν σε θερμοκρασία 0,1 νανοκέλβιν ένα κομμάτι μετάλλου ρόδιου.


pathfinder.gr


Related Posts with Thumbnails