Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Δικαίωμα να αγοράζει και να πουλά ηλεκτρική ενέργεια αποκτά η Google


Η Google είχε παλαιότερα ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ
 Η Google είχε παλαιότερα ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ

Ουάσινγκτον: Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν στη Google την άδεια να αγοράζει και να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα, μια κίνηση που θα τη διευκολύνει την εταιρεία να αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων της.
Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ (FERC) παραχώρησε στη θυγατρική Google Energy το δικαίωμα αγοράς και μεταπώλησης, διευκρίνισε όμως ότι η εταιρεία δεν έχει δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής ή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Google χρειαζόταν την άδεια απλώς για να «περιορίσει και να διαχειριστεί το κόστος της ενέργειας» για τις επιχειρήσεις της, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.
Ανάλογες άδειες έχουν εξάλλου δοθεί και σε άλλες ενεργοβόρες εταιρείες, όπως η αλυσίδα πολυκαταστημάτων WalMart.
Σύμφωνα πάντως με το CNet, η Google δεν αποκλείεται τελικά να εισέλθει στην ίδια την αγορά ενέργειας. Το 2007, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να μειώσει δραστικά το κόστος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσιοποίησε υπολογισμούς που έδειχναν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καλύπτουν το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.
Ακόμα κι αν τελικά δεν επεκταθεί στην αγορά ενέργειας, η Google θα περιορίσει τουλάχιστον τα λειτουργικά της έξοδα, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.
Σύμφωνα με τη FERC, τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία της πληροφορικής και του Διαδικτύου είναι τόσο ενεργοβόρα ώστε οι ΗΠΑ πρέπει να κατασκευάζουν δύο μεγάλα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

pathfinder.gr

Πρόταση γάμου σε ματς του NHL !!!

Υπάρχει καλύτερη στιγμή από έναν αγώνα χόκεϊ NHL στο "Madison Square Garden" για να κάνεις πρόταση γάμου στην αγαπημένη σου, και μάλιστα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πρόταση γάμου σε ματς του NHL!

Σίγουρα όχι σκέφτηκε ένας φίλος των New York Rangers ονόματι Νικ, ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει την καρδιά του στην σύντροφό του Μέλισα με έναν άκρως ευρηματικό τρόπο.

Την ώρα του αγώνα της ομάδας τους, της έκανε πρόταση γάμου με τη βοήθεια των... μάτριξ του γηπέδου καθώς εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα το εξής μήνυμα: "Μελίσα, θέλεις να γίνεις η σύζυγός μου ντυμένη στα μπλε" (Melissa will you be my blueshirt bride")

Η αντίδρασή όμως της συντρόφου του εξέπληξε τους πάντες στο γήπεδο καθώς αντί να αποδεχτεί την πρόταση του σηκώθηκε ξαφνικά από τη θέση της και έφυγε από το γήπεδο προς απογοήτευση του επίδοξου γαμπρού!

Το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δεν συμβαίνει και κάθε ημέρα μέσα σε αθλητικό χώρο, απέκτησε τεράστια δημοσιότητα μέσα από το διαδίκτυο αλλά και αρκετά ευρείας κυκλοφορίας αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο πριν από δύο ημέρες ήρθε νέα απίστευτη αποκάλυψη για αυτό το ζευγάρι...

Ποια είναι αυτή; Το ότι η πρόταση γάμου που έγινε ήταν "μαϊμού", με ανώνυμη πηγή να αποκαλύπτει πως το ζευγάρι δεν ήταν τίποτα άλλο στην πραγματικότητα από ηθοποιούς που είχαν προσληφθεί από γραφείο και αποτελούσαν ουσιαστικά μέρος της ψυχαγωγίας των θεατών κατά τη διάρκεια του αγώνα... 

sport24.gr

airplane : Εριξε αεροπλάνο σε εφορία


Πρόσκρουση μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους σε επταώροφο κτίριο που στέγαζε υπηρεσίες της αμερικανικής εφορίας τραυμάτισε δύο άτομα και συγκλόνισε χθες την πόλη Οστιν του Τέξας.


Ενώ αρχικά θεωρήθηκε ατύχημα και κάποιες φήμες έκαναν λόγο μέχρι και για τρομοκρατική επίθεση, οι αρχές διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για απόπειρα αυτοκτονίας του πιλότου (η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν μέχρι χθες το βράδυ γνωστή), ο οποίος τα είχε «βάλει» με την εφορία.
«Λοιπόν, Μεγάλε Αδελφέ της εφορίας, ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Πάρε τη σάρκα μου και όνειρα γλυκά», ήταν το μήνυμα που άφησε σε ιστοσελίδα του ο πιλότος, Τζόζεφ Αντριου Στακ, ο οποίος έβαλε φωτιά στο σπίτι του πριν αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ την ώρα της πρόσκρουσης περίπου 190 άτομα εργάζονταν στο επταώροφο κτίριο.

ethnos.gr

biodiesel : Καλλιέργειες βιοντίζελ στην Καλαμπάκα



Οι παραγωγοί της περιοχής της Καλαμπάκας διάλεξαν ένα διαφορετικό δρόμο, με στόχο την επιβίωση τους και στράφηκαν στην καλλιέργεια ηλίανθου, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Μέχρι στιγμής, 40 παραγωγοί έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας, προκειμένου να καλλιεργήσουν ηλίανθο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από εταιρεία για την παραγωγή βιοντίζελ.
Η Ε.Α.Σ. Καλαμπάκας υπογράφει συμβόλαια με τους παραγωγούς με προκαθορισμένη τιμή και απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής.
Το βιοντίζελ αναμιγνύεται σε όλα τα καύσιμα σε ποσοστό 5% βάσει των υποχρεώσεων της χώρας.
Ο ηλίανθος μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλα τα είδη των εδαφών. Τα βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε φτωχά ξηρικά χωράφια, το νερό στη διάρκεια της άνοιξης είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας, δήλωσε ο Θανάσης Λιακατής, γεωπόνος της Ε.Α.Σ. Καλαμπάκας.

econews.gr

internet facebook : 7 ώρες κάθε μήνα περνάμε κατά μέσο όρο στο Facebook.

7 ώρες το μήνα περνάμε κατά μέσο όρο στο Facebook σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nielsen.
Ο χρόνος που περνούν οι χρήστες στο Facebook είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από άλλα site σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών.
Η μέτρηση έγινε στις ΗΠΑ και έδειξε ότι αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των χρηστών ίντερνετ.
7 ώρες το μήνα κατά Μ.Ο. στο Facebook


v4.e-go.gr

ChatRoulette : παρακολουθώντας αγνώστους online !!


Κάποιος που περνάει μία ανιαρή μέρα στη δουλειά μπορεί να περάσει το χρόνο του παρακολουθώντας από την οθόνη του υπολογιστή του έναν άνθρωπο να χορεύει γύρω-γύρω σε ένα δωμάτιο, φορώντας μία μάσκα φυσικού αερίου και την αμερικανική σημαία τυλιγμένη γύρω του. Ο χαρούμενος κύριος μπορεί να ανταποδώσει το βλέμμα. Αν αντιληφθεί πως ο βαριεστημένος κύριος δεν γελά μαζί του, ίσως παρεξηγηθεί. Με ένα κλικ στον υπολογιστή του μπορεί να συνεχίσει την παράστασή του για κάποιον άλλο. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο βαριεστημένος από το γραφείο του. Ωστόσο, το επόμενο βίντεο μπορεί να αποδειχτεί πιο βασανιστικό...
Αλληλεπιδράσεις, όπως αυτές, είναι το σήμα κατατεθέν της ολοένα και πιο δημοφιλούς διαδικτυακής σελίδας ChatRoulette. Η διαδικτυακή τοποθεσία είναι μια πλατφόρμα για ζωντανές πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με εντελώς αγνώστους, με λίγους κανόνες και επίσης λίγες κατευθυντήριες γραμμές. Στηρίζεται στο γνωστό ανώνυμο online chatting, προσθέτει web cams και επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Δεν χρειάζεται όνομα χρήστη, προφίλ ή συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής, υπάρχει μία άμεση σύνδεση σε ένα stream αγνώστων από όλο τον κόσμο. Αν βαρεθείς αυτό που βλέπεις, μπορείς να κάνεις κλικ στο κουμπί «Next» και κάποιος άλλος θα σε περιμένει στην οθόνη σου.
Είτε πρόκειται για ηδονοβλεψία, είτε για περιέργεια, είτε για απόλυτη πλήξη, είτε όλα μαζί, υπάρχει κάτι το περίεργα εθιστικό με το ChatRoulette. Η ιστοσελίδα, «έκανε πρεμιέρα» το Νοέμβριο και το site έχει ήδη περισσότερα από 10.000 άτομα συνδεδεμένα, ανά πάσα στιγμή. Ο χρήστης μπορεί να περάσει ατελείωτες ώρες συνδεδεμένες χωρίς να πέσει πάνω στο ίδιο πρόσωπο δεύτερη φορά.
Παρότι η ιστοσελίδα ονομάζεται ChatRoulette, ελάχιστο πραγματικό chat διαδραματίζεται εντός της τοποθεσίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, κάθε αλληλεπίδραση δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα καθώς ένας από τους δύο χρήστες ή και οι δύο πατήσουν την επιλογή «next». Οι γυναίκες και οι «γελοίοι» φαίνεται να είναι αυτοί που βάζουν τους χρήστες στη διαδικασία να τους κρατήσουν στις οθόνες τους. Φαίνεται δε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών ανήκουν στο αντρικό φύλο.
Όσο διασκεδαστικό κι αν ακούγεται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι χρήστες να αντιμετωπίσουν κάτι ανησυχητικό. Ο κίνδυνος αυτός κάνει το ChatRoulette έναν ιστιοτόπο αναμφισβήτητα μη ασφαλή για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες στην περίπτωση που αποφασίσουν να σερφάρουν από το χώρο εργασίας τους. Από την πλευρά της, η ChatRoulette έχει μία ανάρτηση ότι ο χώρος προορίζεται μόνο για χρήστες ηλικίας άνω των 16 χρόνων και παρέχει κι ένα link για να μπορούν οι χρήστες να αναφέρουν τυχόν προσβλητικά περιστατικά. Ωστόσο, δεν υπάρχει bouncer που να απαγορεύει την είσοδο στους ανήλικους και επιπλέον την ώρα που ένας χρήστης αναφέρει κάτι προσβλητικό, έχει ήδη δει περισσότερα απ’ όσα θα ήθελε. Η ChatRoulette είναι ένα site που δεν αφήνει πολλά στην φαντασία...
...αυτό, ωστόσο που αποτελεί μυστήριο είναι ποιος ακριβώς είναι ο δημιουργός της. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times, ο έφηβος Andrey Ternovskiy, από τη Μόσχα, εμφανίστηκε ως ένας από τους ιδρυτές του. Ο Ternovskiy υποστηρίζει ότι κωδικοποίησε το site ο ίδιος ενώ η προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια και τους φίλους του. Πλέον η ιστοσελίδα αυτοχρηματοδοτείται μέσω διαφημίσεων που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης. Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τον 17χρονο; Περισσότερα «περίεργα» updates για την ChatRoulette, και ίσως ένα ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό. Ο Ternovskiy δήλωσε στους Times ότι ποτέ δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ αλλά ότι τώρα ίσως του δοθεί η ευκαιρία καθώς η δημιουργία του έχει προσελκύσει την προσοχή αμερικανικών επιχειρηματικών κεφαλαίων.

tvxs.gr

Philips: Γεννηθήτω… LED!


Πάνω από ένα αιώνα μετά την ίδρυσή του, πριν 119 χρόνια (το 1891), ο ολλανδικός κολοσσός Philips «ποντάρει» για μια ακόμη φορά σοβαρά στους ημιαγωγούς. Αυτή την φορά όμως φιλοδοξεί να τους αξιοποιήσει ως πηγή φωτός.

 

Η εταιρία, που σήμερα παράγει περίπου μια στις τέσσερις λάμπες και άλλες πηγές φωτός που υπάρχουν στον κόσμο, είχε πωλήσει τη μονάδα των ημιαγωγών της το 2006, λόγω σκληρού ανταγωνισμού από την Ασία. Όμως αυτή τη φορά έχει επενδύσει πάνω από 4 δισ. ευρώ για να υπερασπιστεί την ηγετική θέση της διεθνώς, με αιχμή τις φωτοδιόδους LED (Light-Emitting Diodes), τις οποίες θεωρεί ότι αποτελούν το μέλλον του φωτισμού παγκοσμίως, καθώς εξοικονομούν ενέργεια και βοηθούν στην μείωση της εκπομπής «αερίων του θερμοκηπίου», άρα μετριάζουν την κλιματική αλλαγή.
Η εταιρία θεωρεί δεδομένη στην παγκόσμια αγορά φωτισμού τη σταδιακή μετάβαση από τις λάμπες πυράκτωσης στις LED. Οι τελευταίες έχουν ήδη γίνει γνωστές ως δείκτες (λαμπάκια) που αναβοσβήνουν στις περισσότερες ηλεκτρονικές καταναλωτικές συσκευές.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Philips Νιλς Χάβερκορν, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ως το 2015 η αγορά φωτισμού LED θα έχει ξεπεράσει σε αξία τις συμβατικές πηγές φωτός.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, τα προϊόντα LED για πρώτη φορά ξεπέρασαν το 10% των συνολικών πωλήσεών της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, το 2009 οι LED αποτέλεσαν το 6% - 8% των παγκόσμιων πωλήσεων προϊόντων φωτισμού, συνολικής αξίας 45 – 50 δισ. ευρώ (από αυτές τα 6,5 δισ. ευρώ ήσαν πωλήσεις της Philips).
Το πρώτο LED, φτιαγμένο από δίοδο (τσιπάκι) κατασκευάστηκε το 1962 και ήταν ουσιαστικά ένα κόκκινο φωτάκι. Τώρα πια η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί, ώστε να παράγει χρωματιστό φως σε όλη τη χρωματική γκάμα. Τα πλεονεκτήματα των φωτοδιόδων περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις κοινές λάμπες, την μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα (μέχρι και 80% σε σχέση με τις κοινές λάμπες), καθώς και την φιλικότητα προς το περιβάλλον (δεν περιέχουν υδράργυρο).
Οι συμβατικές λάμπες πυράκτωσης θα απαγορευτούν σταδιακά από την ΕΕ ως το 2012. Περίπου 16 δισεκατομμύρια συμβατικοί λαμπτήρες αναμένεται να αντικατασταθούν διεθνώς με LED μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η εταιρία iSuppli εκτιμά ότι ως το 2013, παρά την οικονομική κρίση, οι παγκόσμιες πωλήσεις LED θα έχουν φτάσει τα 15 δισ. ευρώ. Οι βασικοί ανταγωνιστές της Philips είναι η γερμανική Osram (θυγατρική της Siemens), η αμερικανική General Electric, η ιαπωνική Sharp και η κορεατική Samsung.
Μια ποιοτική LED που μπορεί να βγάλει «θερμό» φως (το οποίο προτιμούν οι πιο πολλοί καταναλωτές), μπορεί να παραχθεί μόνο από μεγάλες εταιρίες όπως η Philips και είναι ακριβή υπόθεση: κοστίζει περίπου 46 δολάρια για να παραχθούν 1.000 «λούμεν» (μονάδα έντασης του φωτός) έναντι μόλις 25 δολ. για 1.000 λούμεν «ψυχρού» φωτός. Έως το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το κόστος παραγωγής LED «θερμού» φωτός αναμένεται να έχει μειωθεί δραστικά στα 4 δολάρια ανά 1.000 λούμεν, έναντι 2 δολαρίων ανά 1.000 λούμεν για τις «ψυχρές» LEE, που θα έχουν περίπου το μισό κόστος.
Σήμερα, για μια κοινή λάμπα πυράκτωσης, το κόστος είναι μόνο 0,29 δολ. ανά 1.000 λούμεν. Μέχρι το 2013 αναμένεται ότι το κόστος παραγωγής μιας LED θα είναι χαμηλότερο από το κόστος κατασκευής μιας λάμπας φθορισμού, οι οποίες από τη δεκαετία του ΄80 αποτέλεσαν την πρώτη εναλλακτική λύση στις λάμπες πυράκτωσης.
Το κόστος αντικατάστασης μιας τέτοιας κοινής λάμπας με μια LED αναμένεται να αποσβεστεί σε περίπου δύο χρόνια. Ήδη οι LED χρησιμοποιούνται περισσότερο σε εστιατόρια και λόμπι ξενοδοχείων, χάρη στη διακοσμητική χρησιμότητά τους επειδή αλλάζουν χρώμα φωτός, αλλά στα εργοστάσια οι συμβατικές λάμπες καλά κρατούν ακόμα.
Για τα νοικοκυριά υπάρχει ήδη μια μεγάλη ποικιλία επιλογών από λάμπες πυράκτωσης, φθορισμού, αλογόνου, φωτοδιόδους κ.α. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης λαμπτήρων διεθνώς υιοθετούν με αργό ρυθμό τις LED και αναμένεται ότι θα χρειαστούν πέντε έως έξι χρόνια μέχρι οι φωτοδίοδοι να έχουν ευρεία κυκλοφορία.

enet.gr

shark : Γιαγιά τα έβαλε με καρχαρία



Μια γιαγιά κατάφερε να επιζήσει από την επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία με συνεχόμενες γροθιές και χτυπήματα, αφού ο καρχαρίας είχε αφαιρέσει με βίαιο τρόπο κομμάτι από τη σάρκα της.
Η 60χρονη Paddy Trumbull υπέστη βαθιά τραύματα και έχασε τεράστια ποσότητα αίματος όταν της επιτέθηκε καρχαρίας την ώρα που εκείνη εξερευνούσε τον βυθό, στα νησιά Whitsunday της Αυστραλίας.
Παρά την περιπέτειά της, η 60χρονη ήταν ευδιάθετη και μάλιστα αστειεύτηκε στο νοσοκομείο πως ο καρχαρίας της έδωσε την ευκαιρία να κάνει επιτέλους πλαστική στους γλουτούς της. Παρόλα αυτά, οι γιατροί είπαν πως είναι τυχερή που επέζησε μετά από τέτοιο σοβαρό τραυματισμό.
Μιλώντας από το κρεβάτι του νοσοκομείου, είπε πως είχαν ενοικιάσει μια βάρκα με τον σύζυγό της και εξερευνούσαν τον βυθό. «Ξαφνικά ένιωσα ένα τρομερό και δυνατό τράβηγμα και ήξερα ακριβώς τι ήταν. Γύρισα προς τα πίσω και είδα τον τεράστιο καρχαρία.»
«Τότε σκέφτηκα πως δεν θα αφήσω αυτόν τον καρχαρία να με νικήσει και άρχισα να τον γρονθοκοπώ στην μύτη ξανά και ξανά. Εν συνεχεία, με τράβηξε κάτω από το νερό αλλά όχι για πολύ αφού άρχισα να τον κλοτσάω στον λαιμό,» δήλωσε η κ. Trumbull.
Η 60χρονη χρειάστηκε να παλέψει με τον καρχαρία, μήκους 1.5 μέτρου, γνωρίζοντας πως της είχε αφαιρέσει κομμάτι από τη σάρκα της, αφού μπορούσε να δει το αίμα, αλλά η ίδια δήλωσε πως δεν ένιωθε καθόλου πόνο.
Τραβήχτηκε στη βάρκα όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, πριν να μεταφερθεί αεροπορικώς στο νοσοκομείο, όπου και υπεβλήθη σε εγχείρηση.
Ο χειρούργος Mark Flanagan δήλωσε: «Υπολογίζουμε πως έχασε περίπου 40% του όγκου του αίματός της από το βαθμό του σοκ το οποίο υπέστη και το γεγονός ότι χρειάστηκε να τις χορηγήσουμε πολλές φυάλες αίματος.»
Η γιαγιά είπε πως είναι χαρούμενη που είναι ζωντανή. «Πρέπει να κάνω πλαστική στους γλουτούς μου, οπότε αυτό είναι θετικό.»

pathfinder.gr

Ananova

dead alive : Αναστήθηκε την ώρα της κηδείας της


Οι υπάλληλοι ενός γραφείου τελετών, στο Κάλι της Κολομβίας, έπαθαν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής τους όταν μία 45χρονη γυναίκα, που προφανώς ήταν νεκρή, άρχισε ξαφνικά να αναπνέει και να κουνιέται την ώρα που ετοιμάζονταν να την κηδέψουν.
Τα τοπικά μέσα ανέφεραν πως η γυναίκα είχε θεωρηθεί κλινικά νεκρή από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση, εξαιτίας νευρολογικού προβλήματος.
«Τα μηχανήματα, στα οποία ήταν συνδεδεμένη η ασθενής, έδειχναν μηδενική αρτηριακή πίεση και μηδέν καρδιακούς παλμούς,» όπως ανέφερε ο Miguel Angel Saavedra, γιατρός στην κλινική που νοσηλευόταν η 45χρονη.
Η γυναίκα, όμως, δεν ήταν ουσιαστικά νεκρή και εμφάνιζε ένα σύνδρομο που οι γιατροί αποκαλούν «Σύνδρομο του Λαζάρου».
Την ώρα που πήγαν οι υπάλληλοι του γραφείου τελετών να της βάλουν φορμαλδεΰδη, η γυναίκα άρχισε να αναπνέει ξανά και να κινείται.
Η 45χρονη, το όνομα της οποίας δεν ανακοινώθηκε, ξαναμπήκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση.

Fox News κ pathfinder.gr

Big Brother : Αμερικανικό σχολείο κατηγορείται για εισβολή στην προσωπική ζωή των μαθητών του


 
Μια οικογένεια από την Pennsylvania των Ηνωμένων Πολιτειών προσέφυγε πριν από λίγες ημέρες στη δικαιοσύνη, εγκαλώντας τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους. Ο Michael και η Holly Robbins κατηγορούν το γραφείο εκπαίδευσης ότι παραβίασε την ιδιωτική τους ζωή, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η οικογένεια.
Το γραφείο εκπαίδευσης στο Lower Merion αποφάσισε να χορηγήσει πρόσφατα από ένα laptop σε κάθε μαθητή, προκειμένου να τους διευκολύνει στα μαθήματά τους. Για να διαφυλάξει την περιουσία του, το γραφείο εγκατέστησε ειδικό λογισμικό προκειμένου να εντοπίζει τους υπολογιστές σε περίπτωση που κλαπούν/χαθούν. Το πρόγραμμα είχε ως αποστολή να τραβά φωτογραφίες από τη webcam του laptop και να τις αποστέλλει στη διεύθυνση της υπηρεσίας. Φαίνεται, όμως, ότι το χαρακτηριστικό αυτό ενεργοποιήθηκε σε στιγμή που δεν έπρεπε.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν οι δάσκαλοι σε ένα σχολείο έκαναν παρατήρηση σε ένα μαθητή για "απρεπή συμπεριφορά στο σπίτι του", επικαλούμενοι φωτογραφία που τραβήχτηκε από τη webcam. Η υπόθεση πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να κατατεθεί μήνυση στις αρμόδιες αρχές.
Η διεύθυνση εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι σέβεται την προσωπική ζωή των μαθητών και λυπάται για το περιστατικό. Ενημερώνει, επίσης, γονείς και μαθητές ότι απενεργοποίησε το επίμαχο πρόγραμμα.

Πηγή: Pc Magazine

Εντόπισαν γονίδια που «ανοίγουν την πόρτα» στους ιούς


Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία στα γονίδια του ανθρώπου, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι ιοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Παράλληλα, εντόπισαν γενετικές μεταλλάξεις που κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις μολύνσεις από ιούς, μια ανακάλυψη η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων και εμβολίων στο μέλλον. 
 
Οι ιταλοί ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου IRCCS, του πανεπιστημίου και του πολυτεχνείου του Μιλάνου, υπό την Μανουέλα Σιρόνι, ανακάλυψαν πάνω από 400 διαφορετικές μεταλλάξεις σε 139 γονίδια, που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι κινδυνεύουν να κολλήσουν κάποιον ιό. Ένα εύρημα που εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί μερικοί άνθρωποι περνάνε όλο το χειμώνα χωρίς να αρρωστήσουν καθόλου, ενώ άλλοι κολλάνε με το παραμικρό.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PLoS Genetics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσε το γονιδίωμα 52 πληθυσμών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, οι οποίοι είχαν εκτεθεί σε μια μεγάλη γκάμα ιών κατά τα τελευταία 200.000 χρόνια ανθρώπινης εξέλιξης, ειδικά σε τοποθεσίες υγρές και ζεστές, όπως η Αφρική, όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των ιών. Είναι ήδη γνωστό ότι οι ιοί έχουν μεταβάλει τον ανθρώπινο γενετικό "χάρτη", καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το γονιδίωμα των ανθρώπων αποτελείται σε ποσοστό 8% από ενδογενείς ρετρο-ιούς, οι οποίοι έχουν ενσωματώσει το γενετικό κώδικά τους στο δικό μας.
Οι ιταλοί επιστήμονες αναζήτησαν ενδείξεις μόλυνσης από ιούς και τις συνέδεσαν με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις των ιών, ώστε να βρουν γονίδια που συνδέονται με τους ιούς.
Βρήκαν περισσότερες μεταλλάξεις εκεί όπου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί είχαν μολυνθεί από περισσότερους και διαφορετικούς ιούς, όπου δηλαδή είχε ασκηθεί μεγαλύτερη γενετική πίεση από τους ιούς. Πολλά από αυτά τα μεταλλαγμένα πλέον γονίδια κάνουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτους στις προσβολές από ιούς.
Η Σιρόνι δήλωσε ότι πρόκειται για μια "προκαταρκτική" εργασία που πρέπει να επαναληφθεί από άλλους ερευνητές και να επιβεβαιωθεί με εργαστηριακά πειράματα. Είπε ακόμα ότι μια ανάλογη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός από τους ιούς, προκειμένου να εντοπιστούν γονίδια που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από άλλους μικρο-οργανισμούς, όπως τα βακτήρια.

Η σκέψη του μέλλοντος μας «σπρώχνει» εμπρός, του παρελθόντος πίσω

Μια νέα επιστημονική έρευνα επαναφέρει τη θεωρία του «χωροχρόνου», δηλαδή της συνάφειας μεταξύ των δύο εννοιών, αφού απλώς και μόνο η σκέψη του παρελθόντος ή του μέλλοντος είναι αρκετή για να κάνει έναν άνθρωπο, ασυναίσθητα, να κινήσει το σώμα του προς τα πίσω ή προς τα 
εμπρός αντίστοιχα.

 

Η νέα έρευνα αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι όταν σκεφτόμαστε τον χρόνο, κινούμε και το σώμα μας στον χώρο. Με άλλα λόγια, η αφηρημένη σκέψη, το νοητικό "ταξίδι" στον χρόνο, έχει την υποσυνείδητη δύναμη να κινεί ανάλογα το σώμα ή, εναλλακτικά, το σώμα μας έχει τη δική του "χωροχρονική" γλώσσα.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία υπό τον Λίντεν Μάιλς και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με το Live Science και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης".
Η ικανότητα του ανθρώπινου νου να "ταξιδεύει" στον χρόνο είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν έχουν (κατά τα φαινόμενα) τα άλλα ζώα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο νους μας αντιλαμβάνεται υποκειμενικά τον χρόνο σαν να είναι στενά συσχετισμένος με τον χώρο, γι' αυτό το λόγο το σώμα κινείται προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με την "κατεύθυνση" του χρονικού "ταξιδιού".
Οι ερευνητές συνέδεσαν αισθητήρες κίνησης σε 20 εθελοντές και τους έβαλαν να σκέφτονται διάφορα πράγματα στο παρελθόν ή το μέλλον. Μετά από μόλις 15 δευτερόλεπτα, όσοι σκέφτονταν το παρελθόν, είχαν κινηθεί κατά μέσο όρο ενάμιση έως δύο χιλιοστά προς τα πίσω, ενώ αντίστροφα όσοι σκέφτονταν για το μέλλον, είχαν γείρει ενστικτωδώς προς τα εμπρός γύρω στα τρία χιλιοστά (άρα η σκέψη για το μέλλον έχει ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στο σώμα σε σχέση με τη σκέψη για το παρελθόν).
Οι βρετανοί ψυχολόγοι σχεδιάζουν νέες σχετικές έρευνες σε άλλους πολιτισμούς.
Στη Δύση, όπως και στον περισσότερο υπόλοιπο κόσμο, η ανθρώπινη γλώσσα και φαντασία συσχετίζει το μέλλον με αυτό που βρίσκεται μπροστά, ενώ το παρελθόν με αυτό που έχει μείνει πίσω. Όμως σε μερικούς πολιτισμούς, όπως στους Αϊμάρα των Άνδεων στη Νότια Αμερική, συμβαίνει περιέργως το αντίστροφο: τόσο γλωσσικά όσο και νοητικά συνδέουν το μέλλον με το πίσω και το παρελθόν με το μπροστά!
Οι βρετανοί ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν αν αυτοί οι άνθρωποι γέρνουν προς τα πίσω όταν σκέφτονται το μέλλον και προς τα εμπρός όταν σκέφτονται το παρελθόν. Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε θα σημαίνει ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι συνέπεια μάθησης και κοινωνικής επιρροής, μέσα από τον τρόπο που, από τη γέννησή τους, οι άνθρωποι μαθαίνουν να μιλάνε και να συσχετίζουν τον χρόνο με τον χώρο.
Έρευνες αυτού του είδους ανήκουν σε ένα σύγχρονο ρεύμα ψυχολογίας, το οποίο μελετά τον τρόπο που το σώμα ενσωματώνει και "βιώνει" διάφορες αφηρημένες έννοιες και σκέψεις.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα ολλανδών ερευνητών του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, υπό τον δρα Νιλς Τζόστμαν, έδειξε ότι το βάρος του ίδιου βιβλίου γίνεται με διαφορετικό τρόπο αντιληπτό, ανάλογα με την αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι γι' αυτό.
Όπως έδειξε το σχετικό πείραμα με εθελοντές φοιτητές, σε όσους είχε ειπωθεί ότι το βιβλίο είχε ζωτική σημασία για τις σπουδές τους, το ένιωθαν πιο βαρύ, ενώ σε όσους είχε ειπωθεί ότι το βιβλίο είχε δευτερεύουσα σημασία, το βιβλίο φαινόταν ελαφρύτερο.
Σε ένα άλλο πείραμα, σχετικά με την διαφορετική αντίληψη της θερμοκρασίας ενός χώρου ανάλογα με την ψυχική διάθεση καθενός, όσοι σκέφτονταν δυσάρεστα πράγματα από το παρελθόν τους (π.χ. μια επώδυνη απόρριψή τους από άλλους ανθρώπους) εκτιμούσαν το ίδιο δωμάτιό ότι ήταν κατά μέσο όρο πέντε βαθμούς Κελσίου ψυχρότερο σε σχέση με όσους σκέφτονταν ευχάριστα πράγματα.
Άρα η μοναξιά και η "παγωμάρα" δεν έχουν μόνο μεταφορική, αλλά και κυριολεκτική σημασία. 

enet.gr

hacker virus : Νέος ιντερνετικός ιός πλήττει επιχειρήσεις


Ένα νέο είδος ιού «μόλυνε» περίπου 75.000 υπολογιστές τουλάχιστον 2.500 επιχειρήσεων και κρατικών υπηρεσιών διεθνώς, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία κυβερνο-ασφάλειας NetWitness.

 

Οι συντονισμένες επιθέσεις φαίνονται να έχουν προέλευση από υπολογιστές στην Ανατολική Ευρώπη και την Κίνα, αυτό όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι και οι ίδ
ιοι οι χάκερ βρίσκονται εκεί.
Οι επιθέσεις πιθανότατα έχουν «προϊστορία» 18 μηνών, αλλά αποκαλύφθηκαν μόλις τώρα, ενώ δεν έχουν ακόμα σταματήσει. To μέγεθος της ζημιάς δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί.
To botnet, γνωστό ως “Kneber botnet” (ονομάστηκε έτσι από το κοινό username που συνδέει τα «μολυσμένα» μηχανήματα), χρησιμοποιεί το κακόβουλο λογισμικό “ZeuS” (ιός τύπου Trojan), το οποίο συνεχώς ανανεώνεται και βελτιώνεται από τους δημιουργούς του, ώστε να μην γίνεται αντιληπτό.
Συλλέγει στοιχεία χρηστών (login και passwords) που χρησιμοποιούνται σε οικονομικές συναλλαγές (π.χ. με πιστωτικές κάρτες), κοινωνικά δίκτυα (όπως το Facebook) και λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (όπως τα Yahoo και Hotmail).
Στη συνέχεια, στέλνει τις πληροφορίες στους χάκερ για περαιτέρω…αξιοποίηση, είτε από τους ίδιους είτε για να πωλήσουν τα υποκλαπέντα προσωπικά δεδομένα στην «μαύρη» αγορά, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και δημοσιεύματα των «Τάιμς της Ν.Υόρκης» και της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».
Ένα “botnet” (που συχνά χρησιμοποιείται για την μαζική αποστολή μηνυμάτων «σπαμ»), αποτελεί ουσιαστικά ένα «στρατό» μολυσμένων υπολογιστών-ρομπότ, που οι χάκερ ελέγχουν από ένα κεντρικό μηχάνημα.
Ο πιο γνωστός ιός αυτού του είδους είναι ο ακόμα ενεργός Conficker που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2008 και αποτελεί μια «κοιμισμένη» (;) βόμβα στον κυβερνο-χώρο, καθώς εκτιμάται ότι έχει προσβάλει 7 – 15 εκατ. υπολογιστές διεθνώς. Σύμφωνα με τον οργανισμό Shadowserver, υπάρχουν τουλάχιστον 5.900 ξεχωριστά botnets «εκεί έξω».
Η πρώτη επίθεση του νέου “botnet” έγινε αντιληπτή τον Ιανουάριο, στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας από την NetWitness.
Η νέα έκδοση του “ZeuS” επιτρέπει στον χάκερ να εκτελεί συναλλαγές απευθείας από τον «μολυσμένο» υπολογιστή. Μπορεί επίσης να εγκαταστήσει ένα ειδικό πρόγραμμα (key-logger) που υποκλέπτει τι ακριβώς πληκτρολογεί ο χρήστης στον υπολογιστή του.
Τα παραδοσιακά λογισμικά anti-virus θεωρούνται ανεπαρκή για εξελιγμένες απειλές τύπου “Kneber botnet”. Περαιτέρω έλεγχοι από την εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Herndon αποκάλυψαν ότι πολλά υπολογιστικά συστήματα εταιριών και κυβερνητικών υπηρεσιών έχουν παραβιαστεί, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών για online συναλλαγές με τράπεζες.
Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες και υπηρεσίες, οι υπολογιστές των οποίων έγιναν «στόχος» των χάκερ, παρασύρθηκαν και επισκέφτηκαν ιστοσελίδες ή άνοιξαν συνημμένα αρχεία e-mail, με συνέπεια να «μολύνουν» τα μηχανήματά τους και πλέον να περάσουν στον εξ αποστάσεως έλεγχό από τους χάκερ. 

enet.gr

Τεχνολογικό Πάρκο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Πόμοριε



Τεχνολογικό Πάρκο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα κατασκευάσει η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS), στην πόλη του Πόμοριε (στη Μαύρη Θάλασσα), με την υποστήριξη της Γαλλίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Νίκολα Σουμποτίνοφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρέσβη Ετιέν ντε Πονσέν.
Η BAS, από κοινού με τη γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, θα κατασκευάσουν ένα σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας, είπε ο κ. Σουμποτίνοφ και πρόσθεσε πως το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πόμοριε θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον κ. Σουμποτίνοφ, η BAS θα χρειαστεί περίπου 200.000 ευρώ μόνο για την έναρξη του έργου.
Στόχος της BAS είναι η κατασκευή συνολικά τεσσάρων Τεχνολογικών Πάρκων, στη Σόφια, το Πλόβντιβ, το Πόμοριε και τη Βάρνα. Το κάθε ένα από τα Τεχνολογικά Πάρκα θα έχει το δικό του πεδίο εξειδίκευσης, συμπεριλαμβανομένης της νανοτεχνολογίας, και της Τεχνολογίας της Πληροφορικής, εξήγησε ο κ. Σουμποτίνοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2010, η BAS και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας θα συνάψουν μια νέα συμφωνία συνεργασίας, καθώς αυτή που υπεγράφη πριν από 45 χρόνια φτάνει στο τέλος της.

pathfinder.gr

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Apple και Adobe


 
Μιλώντας σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, ο Steve Jobs φέρεται να εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Adobe, εστιάζοντας τα πυρά του στην τεχνολογία Flash. Συγκεκριμένα, οι παριστάμενοι αναφέρουν ότι ο Jobs μίλησε με διόλου κολακευτικά λόγια για την πλατφόρμα της Adobe, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως παρωχημένη και υπερβολικά απαιτητική.
Ο ισχυρός άνδρας της Apple δήλωσε ότι η τεχνολογία Flash δεσμεύει πολλούς πόρους από τον επεξεργαστή του συστήματος, ενώ παράλληλα έχει σοβαρά θέματα ασφαλείας. Σε άλλη σύσκεψη με συνεργάτες του, ο Jobs φέρεται να είπε ότι το Flash είναι η κύρια αιτία των crashes που αναφέρονται σε υπολογιστές της Apple, προσθέτοντας ότι το μέλλον ακούει στο όνομα HTML5.
Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από την πλευρά της Adobe. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Shantanu Narayen, συνέστησε στην Apple να μην αγνοεί την Adobe και τους συνεργάτες της και ανταπέδωσε τα πυρά λέγοντας ότι η πολιτική της Apple βασίζεται σε ασφυκτικά κλειδώματα που στερούν από το κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει το flash περιεχόμενο του Internet.

Πηγή: Pc Magazine

Πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την εξαγορά της Yahoo! Inc

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση της Microsoft για την εξαγορά της Yahoo! Inc, κρίνοντας ότι δεν απειλεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην Ευρώπη. Υπό τη δρομολογούμενη συμφωνία, η Microsoft θα εξαγοράσει τις διαφημιστικές υπηρεσίες που παρέχει η Yahoo. Ειδικότερα, προβλέπεται η αγορά για δέκα χρόνια της άδειας εκμετάλλευσης των τεχνολογιών αναζήτησης της Yahoo και η ενοικίαση του προσωπικού της εταιρείας που ειδικεύεται στην αναζήτηση και τη διαφήμιση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Microsoft και Yahoo συγκεντρώνουν το 10% του μεριδίου της αγοράς, έναντι του 90% που κατέχει η Google. 

pathfinder.gr     

Βιοανιχνευτές εντοπίζουν τους καρκινικούς όγκους από το DNA τους


Πολλά υποσχόμενη τεχνική

Η νέα αυτή τεχνική σηματοδοτεί μια πρόοδο στις εξατομικευμένες αντικαρκινικές θεραπείες

Η νέα αυτή τεχνική σηματοδοτεί μια πρόοδο στις εξατομικευμένες αντικαρκινικές θεραπείες

Σαν Ντιέγκο: Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν βιοανιχνευτές που εντοπίζουν διάφορες μορφές καρκίνου από το DNA των όγκων, εξέλιξη που επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ.
Η νέα αυτή τεχνική για τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων από τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε όγκου, σηματοδοτεί μια πρόοδο στις εξατομικευμένες και με προσδιορισμένο στόχο αντικαρκινικές θεραπείες.
«Σήμερα δεν υπάρχει κανένα τεστ που να στηρίζεται σε βιοανιχνευτές για την κλινική θεραπεία του καρκίνου και πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή των τεχνολογιών αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος για την εξατομίκευση των αντικαρκινικών θεραπειών», εξηγεί ο Δρ Βίκτορ Βελκουλέσκου, καθηγητής ογκολογίας στη σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine που θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου.
Η έρευνα αυτή αποτέλεσε επίσης σήμερα το αντικείμενο παρουσίασης στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), η οποία πραγματοποιείται από τις 18 ως τις 22 Φεβρουαρίου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Το νέο τεστ θα επιτρέπει να εντοπίζεται και να παρακολουθείται η εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων ή των καρκινικών όγκων έτσι ώστε οι επιστήμονες να διαγιγνώσκουν αν η θεραπεία που ακολουθείται είναι αποτελεσματική.
Η τεχνική αυτή εντοπίζει με πιο ακριβή τρόπο τη γενετική «υπογραφή» των καρκινικών όγκων ή των υπολειμμάτων τους έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.
Αυτό που ήταν πολύ δύσκολο μέχρι σήμερα, ήταν να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια οι γενετικές τροποποιήσεις των καρκινικών όγκων.
Έπειτα από έρευνες που έκανε πάνω σε έξι κρούσματα καρκίνου, τέσσερα του εντέρου και δύο του μαστού, η ομάδα του Δρ Βελκουλέσκου μπόρεσε να δημιουργήσει βιοανιχνευτές βάσει των ξεχωριστών γενετικών αλληλουχιών του κάθε όγκου.
Κατ'αυτόν τον τρόπο μια απλή ανάλυση αίματος επιτρέπει να ξεχωρίσουν οι επιστήμονες και το παραμικρό ίχνος DNA ενός καρκινικού όγκου σε μεγάλες ποσότητες αίματος ή άλλων υγρών των οποίων το DNA είναι φυσιολογικό.

pathfinder.gr

snow : Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πάνε διάστημα (;)

Οι αστροναύτες έχουν ήδη κάνει σκι στη Σελήνη, αλλά στην επιφάνεια του Άρη, το συγκεκριμένο άθλημα είναι μάλλον αδύνατο.


Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο κόσμος σε σχέση με τα χειμερινά αθλήματα, αλλά θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι αγώνες να αποχαιρετίσουν τη Γη; Η ιδέα του σκι στον Άρη ή του snowboarding στον πλανήτη Ευρώπη, ίσως να είναι λίγο παρατραβηγμένη, αλλά η αλήθεια είναι πως οι αστροναύτες έχουν κάνει ήδη σκι στη Σελήνη.

Σκι στη Σελήνη

Όταν οι αστροναύτες προσπάθησαν να κάνουν σκι στη Σελήνη, δεν ήταν πάνω σε χιόνι αλλά σε σεληνιακή σκόνη.Ο γεωλόγος του Apollo 17, Harrison “Jack” Schmitt, επινόησε μία μέθοδο, χωρίς ταχύτητα, που επιτρέπει σε κάποιον να κάνει σκι στην επιφάνεια της Σελήνης. «Στη χαμηλή βαρύτητα της Σελήνης, μπορεί κάποιος να κάνει σκι πάνω στη σεληνιακή σκόνη -και εγώ έκανα,» εξήγησε ο ίδιος στη NASA. «Φανταστείτε ότι κουνάτε τα χέρια και τα πόδια σας σαν να κάνετε σκι. Με κάθε σπρώξιμο του δαχτύλου σας, το σώμα σας γλιστράει προς τα μπρος. Κουνάτε, γλιστράτε, κουνάτε, γλιστράτε. Τα μόνα σημάδια που αφήνετε πάνω στη σκόνη είναι αυτά των δαχτύλων σας.»
Νομίζω πως οι τεχνικές ελεύθερης κατάβασης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρκετά καλά στη Σελήνη,» πρόσθεσε ο Schmitt. «Υπάρχουν και έτοιμες ράμπες... οι πλαγιές των κρατήρων. Η σεληνιακή βαρύτητα επιτρέπει κάθε είδος άλματος, που ενδεχομένως να θεωρούμε δύσκολο στη Γη.»
«Εντούτοις, εν αντιθέσει με το πραγματικό χιόνι, η σεληνιακή σκόνη προκαλεί εκδορές, καθώς είναι πιο τραχιά από την άμμο. Ένας κλασσικός κόκκος άμμου στη Γη έχει στρογγυλεμένα άκρα, ενώ οι κόκκοι της σεληνιακής σκόνης είναι πολύ αιχμηροί και γρατζουνάνε οτιδήποτε έρθει σε επαφή μαζί τους,» ανέφερε ο Schmitt, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για βράχους που θρυμματίστηκαν από χιλιάδες βομβαρδισμούς μετεωριτών. Οποιαδήποτε απόπειρα σκι στην επιφάνεια της Σελήνης θα απαιτούσε πολύ ανθεκτικό εξοπλισμό.

Αρειανά αθλήματα
Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στη Γη, υπάρχει μόνο φυσιολογικό χιόνι και πάγος, αλλά στον Άρη υπάρχουν δύο είδη -παγωμένο νερό και παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα, γνωστό και ως «ξηρός πάγος.»
«Το χειμώνα στους πόλους, όταν είναι συνέχεια σκοτάδι, χιονίζει διοξείδιο του άνθρακα καθώς παγώνει έξω από την ατμόσφαιρα, κολλάει σε βάθος 1 με 3 μέτρα και στη συνέχεια λιώνει -για την ακρίβεια εξατμίζεται- όταν ο ήλιος έρχεται πάλι κατά τη διάρκεια της πολικής άνοιξης,» ισχυρίζεται ο Mike Caplinger, επιστήμονας στο Malin Space Science Systems, στο Σαν Ντιέγκο. «Η εναπομένουσα επικάλυψη του βορείου πόλου -το τμήμα εκείνο που βρίσκεται αριστερά το καλοκαίρι- αποτελείται από παγωμένο νερό.»
Το χιόνι στην επιφάνεια του Άρη, που αποτελείται από νερό, «μοιάζει περισσότερο με παγετό παρά με χιόνι,» διευκρίνισε ο Caplinger. Παρομοίως, το χιόνι από διοξείδιο του άνθρακα στον Άρη «μοιάζει περισσότερο με πάγο παρά με χιόνι», επομένως αμφιβάλλω εάν μπορεί πραγματικά κάποιος να κάνει σκι.»
Παρόλα αυτά, ίσως να ήταν ευκολότερο να κάνει κάποιος πατινάζ στον Άρη. Υπό ιδανικές συνθήκες, οι πατινέρ γλιστρούν στον πάγο χάρη σε ένα λεπτό στρώμα νερού που δημιουργούν τα παγοπέδιλα με την τριβή και την πίεση. Όμως, δεδομένου του κρύου και του εξαιρετικά λεπτού αέρα στον Κόκκινο Πλανήτη, ακόμα και αν το νερό παγώσει και ο ξηρός πάγος ζεσταθεί αρκετά, αντί να λιώσει, θα εξατμιστούν και τα δύο.
Ο πλανητικός γεωφυσικός, Steve Vance από το Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, σημείωσε πως αν κάποιος επιχειρήσει να κάνει πατίνια πάνω στον πάγο του Άρη «θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός και να επιλέξει πατίνια με ρόδες που δεν θα σπάνε σε τόσο κρύες θερμοκρασίες.»
Επιπλέον, ο ερευνητικός αστροφυσικός, Scott Sandford, από το Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA, πρόσθεσε πως όπως στη Γη υπάρχουν δυνατές χιονοθύελλες, που μπορούν να απαγορεύσουν το σκι, έτσι και στον Άρη υπάρχουν μεγάλες καταιγίδες σκόνης.

Στην επικίνδυνη Ευρώπη
Η σελήνη του Δία, η Ευρώπη, εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει ένα ιδανικό μέρος για παγοδρομίες, αφού η επιφάνειά της καλύπτεται από πάγο και μοιάζει εξαιρετικά επίπεδη.
Εντούτοις, «η επιφάνεια της Ευρώπης δεν είναι γυαλιστερή και αντανακλαστική, που σημαίνει πως δεν είναι λείος, καθαρός πάγος, όπως αυτός που απαιτείται για το πατινάζ,» αναφέρει ο Vance. «Αυτό που μοιάζει με χιόνι είναι ουσιαστικά το προϊόν από την θραύση του πάγου εξαιτίας της ακτινοβολίας και των συγκρούσεων.»
Η επιφάνεια της Ευρώπης και αυτές από άλλες παγωμένες σελήνες «ενδεχομένως να μην είναι τόσο καλές για πατινάζ, αλλά μπορεί να είναι καλές για σκι,» σημείωσε ο Vance. Επιπλέον, «υπάρχουν και φυσικές πίστες για snowboard, που εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων.»
Oι πίστες αυτές δημιουργούνται από τις βαρυτικές παλίρροιες, που συνεχώς ασκούν πίεση στην Ευρώπη και αλλάζουν το σχήμα της επιφάνειάς της.
Δεδομένης της εξαιρετικά λεπτής ατμόσφαιρας της Ευρώπης -με ατμοσφαιρική πίεση που φτάνει το ένα τρισεκατομμυριοστό της Γης- «δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιος για θέματα όπως η αεροδυναμική, και επομένως δεν χρειάζεται να σκύψει με μαζεμένα τα γόνατα για να κάνει ελεύθερη κατάβαση. Είναι ευκολότερο να στηριχτεί με μία διαφορετική στάση του σώματος,» σημειώνει ο Sandford.
Ο Caplinger σημείωσε πως «το περιβάλλον της Ευρώπης, με την ακτινοβολία, είναι τόσο σκληρό που κανείς δεν θα ήθελε να κάνει οτιδήποτε εκεί, πόσο μάλλον σκι!» Ο Δίας έχει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη πλανητική μαγνητόσφαιρα σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, με εξαιρετικά επικίνδυνες ζώνες ακτινοβολίας.
Αν και υπάρχει λιγότερη ραδιενέργεια στον Άρη, ο Sandford αναφέρει πως ένας από τους κινδύνους εκεί είναι ότι η λεπτή του ατμόσφαιρα δεν μπορεί να προστατέψει από ενδεχόμενες εκρήξεις ενέργειας από τον Ήλιο.

Xειμώνας παντού

Κατά μία έννοια, ακόμα και αν τα αθλήματα στο διάστημα δεν συμπεριλαμβάνουν πάγο και χιόνι, «εξακολουθούν να θεωρούνται χειμερινά αθλήματα, δεδομένου ότι οι αθλητές θα πρέπει να εξοπλιστούν καταλλήλως προκειμένου να προστατευτούν από το υπερβολικό κρύο,» αναφέρει ο Sandford.Σύμφωνα με τον ίδιο, μία βασική διαφορά σε ό,τι αφορά στα αθλήματα στο διάστημα είναι η μικρότερη βαρύτητα που θα συναντήσουν οι αθλητές. Στη Σελήνη, η βαρύτητα είναι σχεδόν το ένα έκτο αυτής στη Γη, στον Άρη το ένα τρίτο και στην Ευρώπη το ένα έβδομο.
«Αυτό σημαίνει πως ο αθλητής αισθάνεται πιο δυνατούς τους μύες του και μπορεί, για παράδειγμα να κάνει μεγαλύτερο άλμα, αλλά σε ό,τι αφορά στο σκι, επιταχύνεις με πολύ πιο αργό ρυθμό όταν πας να κατέβεις μία πλαγιά,» πρόσθεσε ο Sandford.
«Θα πρέπει, επίσης, να προσαρμόσεις τις στροφές, αφού δεν στρίβεις με την ίδια δύναμη όπως στη Γη. Επίσης, θα είναι πιο δύσκολο να αλλάξεις κατεύθυνση, δεδομένου ότι δεν πατάς γερά στο έδαφος. Για να αντισταθμιστεί ο παράγοντας αυτός και να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος, τα σκι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα, αλλά και πιο βαριά, με αποτέλεσμα ο αθλητής να μην μπορεί να στρίψει εύκολα τους αστραγάλους του.»
Το άλμα στο σκι θα είναι εντελώς διαφορετικό σε χαμηλή βαρύτητα. Θα χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες ράμπες, αφού η επιτάχυνση θα είναι μικρότερη. Επίσης, εξαιτίας της απουσίας αέρα, δεν θα υπάρχει αντίσταση που είναι απαραίτητη για τα μεγάλα άλματα και δεν θα μπορεί ο αθλητής να σκύψει προς τα μπρος για να αποκτήσει αεροδυναμική, απαραίτητη για τα μικρότερα άλματα.
Για την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας, ιδίως στην Ευρώπη, θα χρειαστούν φόρμες μολύβδου, όπως αναφέρει ο Sandford. Ο επιπρόσθετος όγκος μίας τέτοιας φόρμας, θα οδηγεί σε χρήση των μυών, ανάλογη με αυτή στη Γη.
Με τις διαστημικές στολές που θα πρέπει να φορούν οι αθλητές, ο μεγαλύτερος όγκος θα βρίσκεται έξω από το σώμα τους και, σε συνδυασμό με τη χαμηλή βαρύτητα, «αυτό σημαίνει πως θα έχουν πρόβλημα στο να κινηθούν,» σημείωσε ο Vance. «Στη Σελήνη δεν μπορείς να περπατήσεις φυσιολογικά και πρέπει να κάνεις πηδηματάκια για να προχωρήσεις. Κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στα αθλήματα.»

Χιονοπόλεμος: μόνο στη Γη
Παραδόξως, ο χιονοπόλεμος είναι ουσιαστικά αδύνατος σε οποιοδήποτε μέρος του ηλιακού συστήματος, εκτός της Γης. Ο λόγος που οι χιονόμπαλες μένουν συμπαγείς είναι επειδή το χιόνι λιώνει ελαφρά με την πίεση. Ο συνδυασμός του υπερβολικού κρύου και της ελαφριάς ατμόσφαιρας στα άλλα μέρη του ηλιακού συστήματος, όπου υπάρχει πάγος, σημαίνει πως οποιαδήποτε προσπάθεια για να φτιάξουμε μία χιονόμπαλα θα έχει επιτυχία μόνο εάν έχουμε μαζί μας ένα θερμαινόμενο υδραυλικό πιεστικό. «Φυσικά, μπορούμε να κόψουμε ένα κομμάτι πάγου από την επιφάνεια και να το πετάξουμε, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα,» είπε χαριτολογώντας ο Sandford.
Οι μελλοντικοί αθλητές του διαστήματος ενδεχομένως να επινοήσουν καινούργια αθλήματα, που δεν θα μπορούσαν να κάνουν ποτέ στη Γη.
«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Αν, για παράδειγμα, πάει κάποιος στον Πλούτωνα ή στο δορυφόρο του Ποσειδώνα, τον Τρίτωνα, θα βρει πολύ πάγο αζώτου, που εξατμίζεται σχετικά γρήγορα, στους -243ο Κελσίου. Θα μπορούσε κάποιος να φορέσει θερμαινόμενα παπούτσια και να παράγει δυνατά φυσήματα αερίου κάθε φορά που το πόδι πατάει στο έδαφος, για να πραγματοποιεί άλματα,» ανέφερε ο Sandford.
Αν και τα αθλήματα στο διάστημα μπορεί να είναι τώρα απλά ένα προϊόν της φαντασίας μας, «εάν τελικά καταφέρουμε κάποτε να πάμε σε αυτούς τους πλανήτες, θα πρέπει να σκεφτούμε πρακτικά θέματα, όπως για παράδειγμα τις μετακινήσεις από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά και το πως θα αποδίδουν τα μηχανήματα και οι άνθρωποι πάνω στο χιόνι και τον πάγο,» πρόσθεσε ο Sandford.
«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Εάν πάνε εκεί για πολύ καιρό, μετά από λίγο θα αρχίζουν να συναγωνίζονται. Όταν οι αστροναύτες του Apollo πήγαν στη Σελήνη, είχαν πάρει μαζί τους μπαστούνια του γκολφ. Ακόμα και αν πάει κάποιος για καθαρά επιστημονικούς λόγους, κάποια στιγμή θα κουραστεί και θα αρχίσει να χαζολογάει. Και μπορεί ο κλασσικός χιονοπόλεμος να είναι αδύνατος εκεί πάνω, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτι θα σκεφτούν να κάνουν.»


MSNBC  κ  pathfinder.gr

Related Posts with Thumbnails