Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Οικιακά Φωτοβολταικά Συστήματα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε ........ παρουσίαση με video .

Με απόλυτη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου το 1ο Σεμινάριο Οικιακών Φωτοβολταικών Συστημάτων που οργάνωσαν από κοινού οι Αφοι ΚΟΛΟΜΒΟΥΝΗ και η Fujico. Το περιεχόμενο του σεμιναρίου ήταν πλήρης αφού παρουσιάστηκαν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία εκείνα, τεχνικά, γραφειοκρατικά και οικονομικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση, λειτουργία και διασύνδεση των οικιακών φωτοβολταικών με την ΔΕΗ. Το εντυπωσιακό στοιχείο των οικιακών φωτοβολταικών είναι ότι εκτός από τον προφανή οικολογικό τρόπο παραγωγής ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν και μια άριστη επένδυση με απόδοση άνω του 13% στο αρχικό κεφάλαιο επένδυσης και απόσβεση τα 6 χρόνια. Στα επόμενα επτά βίντεο που ακολουθούν θα μπορέσετε να λύσετε οποιαδήποτε απορία που πιθανόν έχετε αλλά και να κατανοήσετε πλήρως περί τίνος πρόκειται.




akouseto.gr

Οι πιο αστείες στιγμές στο Facebook ....(photos)

Στο Facebook συμβαίνουν οι πιο απίστευτες φάσεις. Εδώ μαζέψαμε τις  καλύτερες.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

«Βουνά» ηλεκτρονικών αποβλήτων απειλούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Άμεση δράση πρέπει να ληφθεί για την αντιμετώπιση των “βουνών” ηλεκτρονικών αποβλήτων που δημιουργούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. 

 

Τεράστιες ποσότητες παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών ειδών συσσωρεύονται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και ορισμένα Αφρικανικά κράτη.
Εάν δεν ακολουθηθεί κάποια πολιτική για την αποκομιδή και ανακύκλωση των συσκευών, πολλές χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με “βουνά” επικίνδυνων ηλεκτρονικών απορριμμάτων, που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, προβλέπει η έκθεση του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (UNEP) ενόψει μίας διάσκεψης αυτή την εβδομάδα στο Μπαλί.
Η έρευνα συνέλεξε πληροφορίες για τα τρέχοντα επίπεδα ηλεκτρονικών αποβλήτων σε 11 έθνη και εξέτασε την ενδεχόμενη ανάπτυξη των ποσών αυτών στην επόμενη δεκαετία.
Παγκοσμίως, τα ηλεκτρονικά απόβλητα αναπτύσσονται κατά 40 εκατ. τόνους ανά έτος, καθώς οι καταναλωτές, τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων εθνών, αγοράζουν νέες συσκευές και πετούν τις παλιές. Πολλά από τα παλαιά αντικείμενα καταλήγουν όμως στα αναπτυσσόμενα κράτη.
Η Ινδία ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με αύξηση 500% στον αριθμό των απορριμμάτων από παλαιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι το 2020, σύμφωνα με την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.
Στο ίδιο διάστημα, η Κίνα και η Νότια Αφρική θα δουν αύξηση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων από Η/Υ να ενισχύεται κατά 400% σε σχέση με το 2007. Σε μία δεκαετία, εκτιμά η έρευνα πως τα απορρίμματα των κινητών τηλεφώνων θα είναι επτά φορές περισσότερα στην Κίνα και 18 φορές στην Ινδία.
Σύμφωνα με την έκθεση, στην κατά μέσο όρο ετήσια παραγωγή κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών χρησιμοποιείται το 3% της εξόρυξης αργύρου και χρυσού, το 13% του παλλαδίου και το 15% του κοβαλτίου.
Ο Αχίμ Στάινερ, διευθυντής του UNEP, επισημαίνει την "αναγκαιότητα" να εφαρμοστούν μέθοδοι ανακύκλωσης που "θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα μειώσουν τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα και θα ανακυκλώσουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων, όπως ο χρυσός, ο άργυρος, ο χαλκός ή το παλλάδιο". 

enet.gr

Νέο μη επανδρωμένο αεροπλάνο του Ισραήλ «μπορεί να φτάσει στο Ιράν» ( Heron TP )

Ο «Ερωδιός» απογειώνεται
Από την παρουσίαση του αεροπλάνου σε βάση κοντά στο Τελ Αβίβ 
Από την παρουσίαση του αεροπλάνου σε βάση κοντά στο Τελ Αβίβ

Τελ Αβίβ: Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία παρουσίασε ένα στόλο γιγάντιων μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία μπορούν να παραμένουν εν πτήσει για μια ολόκληρη μέρα και να φτάνουν μέχρι το Ιράν. Τα νέα Heron TP είναι κυρίως αναγνωριστικά αεροσκάφη, θα μπορούσαν όμως να εκτελούν και άλλου είδους αποστολές.
Με άνοιγμα φτερών 26 μέτρα, το Heron TP (heron σημαίνει ερωδιός) έχει το μέγεθος ενός επιβατικού Boeing 737 και είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ισραήλ. Το νέο αεροπλάνο μοιάζει με τον προκάτοχό του, το Heron, έχει όμως μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και πετά σε μεγαλύτερο ύψος, έως και πάνω από 12 χιλιόμετρα.
Το Heron TP «έχει το δυναμικό να μπορεί να πραγματοποιήσει νέες αποστολές στο μέλλον καθώς αυτές καθίστανται σχετικές» δήλωσε ο αντιπτέραρχος Ίντο Νέχουσταν, επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Οι αξιωματούχου δεν διευκρίνισαν το μέγεθος του στόλου, ούτε κατονόμασαν το Ιράν ως δυνητικό στόχο. Ωστόσο, ο κατασκευαστής του αεροσκάφους, η κρατική Israel Aerospace, έχει ανακοινώσει ότι η ακτίνα δράσης του Heron TP φτάνει μέχρι τον Περσικό Κόλπο, και επομένως καλύπτει τουλάχιστον ένα τμήμα του Ιράν.
Αλλοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν δήλωσαν στο AP ότι το Heron TP θα ήταν χρήσιμο εργαλείο κατά της Τεχεράνης. Θα μπορούσε να πραγματοποιεί αναγνωριστικές πτήσεις, να δημιουργεί παρεμβολές στις εχθρικές επικοινωνίες, ή να λειτουργεί ως αναμεταδότης για τη συνεννόηση των επίγειων κέντρων επιχειρήσεων με τα επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν στρατηγική απειλή λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, αλλά και των αλλεπάλληλων αντισημιτικών δηλώσεων του Ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ.
Ο ισραηλινός στρατός ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, κατά την εισβολή του στο Λίβανο το 1982. Τα Heron χρησιμοποιούνται επίσης σε αναγνωριστικές πτήσεις για επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Μη επανδρωμένα αεροπλάνα διαφόρων μεγεθών και τεχνολογιών έχουν αποδειχθεί επιτυχή στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν ανεπαρκή.
Λιγότερο θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα σε περιοχές με ισχυρότερη αντιαεροπορική άμυνα: Στον πόλεμο της Σερβίας, για παράδειγμα, είχαν καταρριφθεί 42 αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα, απώλεια που μείωσε την αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών.

pathfinder.gr

Συμφωνία συγχώνευσης Aegean - Olympic Air



Ιστορική στιγμή για τις Ελληνικές Αερομεταφορές, καθώς οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της χώρας Aegean και Olympic Air αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα το διεθνή ανταγωνισμό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον τομέα των αερομεταφορών.
Το απόγευμα της Δευτέρας εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο εταιριών συμφώνησαν την συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, ώστε η νέα εταιρεία να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι εταιρείες Olympic Handling και Olympic Engineering θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.
Η νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της Olympic Air μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της Aegean.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.
Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.
Θα πρέπει, πάντως να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα πρέπει ουσιαστικά να υλοποιηθεί μετά την 9η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος ενός έτους από την αποκρατικοποίηση της Ο.Α., διάστημα εντός του οποίου η MIG έχει δεσμευθεί έναντι του ελληνικού Δημοσίου ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μετοχική αλλαγή.
Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας.
Οι δύο εταιρίες θα έχουν συνολικά στη διάθεσή τους 64 αεροσκάφη, από τα οποία τα 39 είναι υπερσύγχρονα Airbus. Η Aegean έχει προσωπικό 2.500 άτομα και η Olympic Air 3.350 μαζί με την Olympic Handling και την Olympic Engineering. Επίσης οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν 65 δρομολόγια εσωτερικού και 41 εξωτερικού.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Aegean κ. Θεόδωρος Βασιλάκης τόνισε ότι τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Olympic Air κ. Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο


ANT1

«Ολυμπιακοί» αγώνες για τολμηρούς !!! (+ sexy video )

Την ώρα που στο Βανκούβερ διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στο Braunlage, μία μικρή γερμανική επαρχία, διοργανώνονται άλλου είδους αγώνες… για τολμηρούς.



Σχεδόν 30 συμμετέχοντες- άνδρες και γυναίκες- βγάζουν τα ρούχα τους και διαγωνίζονται στο έλκηθρο μέσα στα χιόνια.





Τα μόνα που φορούν είναι… κάποια «υποτυπώδη» σορτσάκια και ένα αυτοκόλλητο με τον αριθμό συμμετοχής τους.



zougla.gr

Μην τους ακούς Πάμελα ! (Pamela Anderson )

Μην τους ακούς Πάμελα!

Κάποιος πρέπει επειγόντως να πατήσει στο Stop στην Πάμελα Άντερσον και να της υπενθυμίσει ότι δεν είναι πια 18χρονη παιδούλα, αλλά μία «ώριμη» σαρανταδυάχρονη γυναίκα, της οποίας οι... μέρες της αφθονίας ώρα την ώρα λιγοστεύουν.

Η άλλοτε προκλητική ναυαγοσώστρια, που ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχει συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας ( βλ. περίφημη πια πλαστική στήθους, ροζ κασέτες με τον Τόμι Λι και αναρίθμητες προκλητικότατες γυμνές φωτογραφήσεις) δεν λέει να συνειδητοποιήσει την ηλικία της και έτσι, όχι μόνο δεν δίστασε να συμμετέχει στην επίδειξη μόδας του γκέι σχεδιαστή Richie Rich, αλλά βγήκε και σχεδόν γυμνή στην πασαρέλα!

Αυτή ακριβώς η εμφάνιση της Άντερσον έκανε πολλούς ειδήμονες της σόουμπιζ να ξεσηκωθούν και να την κράξουν. Τίτλοι όπως «Κάτσε κάτω Γιαγιά» και «Κάποιος να σταματήσει την Παμ» δίνουν και παίρνουν. Εμείς πάντως στη φωτογραφία που σας παραθέτουμε δεν βλέπουμε μία γιαγιά, αλλά μία σέξι γυναίκα που ο χρόνος δεν λέει να αγγίξει το κορμί της!

v4.e-go.gr

Σπανιότεροι αλλά πιο επικίνδυνοι οι κυκλώνες .... Λόγω της κλιματικής αλλαγής !!


Οι τροπικοί κυκλώνες, οι τυφώνες και οι καταιγίδες θα συμβαίνουν πιο σπάνια αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα από κορυφαίους ειδικούς του πλανήτη, οι οποίοι ενώ μέχρι τώρα διαφωνούσαν, για πρώτη φορά κατέληξαν σε συναίνεση. 
 
Άσχετα με την ονομασία τους στις διαφορετικές περιοχές του πλανήτη (τυφώνες στην Ανατολική Ασία, θύελλες στον Ατλαντικό κλπ), οι τροπικές καταιγίδες ή κυκλώνες προκαλούνται από την θερμότητα των θαλασσών, συνεπώς η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης λόγω του «φαινομένου του θερμοκηπίου» θα έχει συνέπειες και σε αυτό τον τομέα.

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπό τον Τομ Κνούτσον της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, μελέτησαν και αξιολόγησαν οποιαδήποτε έρευνα έχει γίνει πάνω σε αυτό το ζήτημα κατά την τελευταία τετραετία.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, κατέληξαν ότι η συχνότητα των κυκλώνων θα μειωθεί από 6% έως 34% ως το 2100, αλλά η έντασή τους θα ενισχυθεί, καθώς οι άνεμοι αναμένεται να αυξηθούν από 2% έως 11%. Μια αύξηση κατά 11% «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 60% περίπου των καταστροφών, σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον καθηγητή μετεωρολογίας του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ Κέρι Εμάνουελ.

Παράλληλα, οι κυκλώνες/τυφώνες θα φέρνουν μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Η βροχόπτωση εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί έως 20% σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το «μάτι» της καταιγίδας. Κάτι τέτοιο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, αυξάνει τον κίνδυνο για πλημμύρες και άλλες καταστροφές.
  
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να πει κανείς με σιγουριά ότι αυτή η αλλαγή των κυκλώνων και καταιγίδων έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, γι’ αυτό επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν και άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα.

enet.gr

Εφικτή η κβαντική τηλεμεταφορά ενέργειας

Σύμφωνα με Ιάπωνα φυσικό
Εφικτή η κβαντική τηλεμεταφορά ενέργειας
Ακόμη και σε έτη φωτός από τη Γη

Ο Ιάπωνας φυσικός Μασαχίρο Χότα του πανεπιστημίου Τοχόκου θεωρεί εφικτή την αξιοποίηση της κβαντομηχανικής για την τηλεμεταφορά ενέργειας σε τεράστιες αποστάσεις, ακόμα και ετών φωτός από τη Γη!
 
Χρησιμοποιώντας τις ίδιες κβαντικές αρχές που επιτρέπουν την τηλεμεταφορά πληροφοριών (μέσω του μυστηριώδους φαινομένου του «κβαντικού εναγκαλισμού» στο οποίο «εμπλέκονται» τα σωματίδια της ύλης), ο Χότα πιστεύει ότι είναι δυνατό να εισαχθεί ενέργεια σε ένα σωματίδιο και αυτή, σχεδόν αυτόματα, να εξαχθεί από ένα άλλο σωματίδιο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση ακόμα και ετών φωτός μακριά από το πρώτο.
  
Η τολμηρή πρόταση, αν ποτέ καταστεί υλοποιήσιμη, θα φέρει πραγματική επανάσταση στην παραγωγή και διανομή της ενέργειας. Μέχρι στιγμής, οι φυσικοί έχουν δείξει ότι είναι δυνατή η τηλεμεταφορά των κβαντικών καταστάσεων φωτονίων, ατόμων και ιόντων. Αρκετοί ερευνητές εκτιμούν ότι ανάλογες αρχές τηλεμεταφοράς μπορούν να εφαρμοστούν σε μόρια, ιούς και άλλα πιο πολύπλοκα αντικείμενα.
Τον τελευταίο χρόνο, έχει αρχίσει πια να συζητείται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και η τηλεμεταφορά ενέργειας, με τον Ιάπωνα επιστήμονα να βρίσκεται στην πρωτοπορία του σχετικού προβληματισμού.
  
Όπως συμβαίνει γενικότερα με το φαινόμενο του «κβαντικού εναγκαλισμού», ουσιαστικά δεν τηλεμεταφέρονται τα ίδια τα σωματίδια, αφού αυτά κατά βάση είναι ταυτόσημα στο κβαντικό επίπεδο, όσο μακριά κι αν βρίσκονται μεταξύ τους. Μάλλον, η πληροφορία (άρα ίσως και η ενέργεια στο μέλλον) μπορεί να μεταφέρεται (μυστηριωδώς) από το ένα στο άλλο.
Με άλλα λόγια, οι φυσικοί μπορούν ήδη να στείλουν την πληροφορία αυτομάτως από το ένα σωματίδιο στο άλλο, αλλά όχι να τηλεμεταφέρουν το ίδιο το σωματίδιο. Κατά κάποιο τρόπο, το σωματίδιο-δέκτης δέχεται την πληροφορία που στέλνει το απομακρυσμένο σωματίδιο-πομπός και έτσι παίρνει την «ταυτότητα» του τελευταίου.
  
Η εργασία του Χότα εξερευνά τα θεμέλια της φυσικής και, ειδικότερα, τη σχέση ανάμεσα στην κβαντική πληροφορία και την κβαντική ενέργεια, στο πλαίσιο του «εναγκαλισμού» των σωματιδίων.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η επιθεώρηση «MIT Technology Review» του ομώνυμου αμερικανικού πανεπιστημίου, αυτές οι νέες ιδέες πάνω στη σχέση πληροφορίας και ενέργειας σε κβαντικό επίπεδο, μπορούν να έχουν καταλυτικές επιπτώσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας

enet.gr

Ευεργετική η εκμάθηση μουσικών οργάνων

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βελτιώνει γενικότερα την ευαισθησία του εγκεφάλου σε όλους τους ήχους, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ικανότητα λόγου και ανάγνωσης ενός παιδιού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων, που τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η μουσική εκπαίδευση στα σχολεία.

Η έρευνα έδειξε ότι τα μουσικά μαθήματα βελτιώνουν τις γλωσσικές ικανότητες των παιδιών, γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, κάνουν λάθος τα σχολεία εκείνα που παραμελούν το μάθημα της μουσικής, καθώς προσφέρει αδιόρατα αλλά υπαρκτά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από αυτισμό και δυσλεξία.
  
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο υπό την καθηγήτρια νευροεπιστήμης (και ερασιτέχνη μουσικό) Νίνα Κράους και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντεπέντεντ» και «Τέλεγκραφ».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ερμηνεύει τους ήχους, ο ακουστικός φλοιός, ανταποκρίνεται ταχύτερα στους ανθρώπους με μουσική εκπαίδευση και είναι σε θέση να ξεχωρίζει καλύτερα τα διαφορετικά και αδιόρατα μοτίβα ήχων ανάμεσα στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που κατακλύζουν συνεχώς τον εγκέφαλο μέσω των αισθήσεων.
  
Οι ερευνητές –μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων σε εθελοντές- έδειξαν ότι το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται στις ακουστικές ιδιότητες του λόγου και της μουσικής με ακρίβεια απειροελάχιστων κλασμάτων του δευτερολέπτου. Η αποτελεσματικότητα με την οποία το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος ερμηνεύουν τα μοτίβα του ήχου, συνδέεται με την μουσική ικανότητα.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει η έρευνα, τα νευρικά συστήματα των μουσικών είναι πιο αποτελεσματικά στο να χρησιμοποιούν αυτά τα μοτίβα τόσο στην μουσική όσο και στο λόγο.
  
Η μελέτη επίσης αποκάλυψε ότι το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου επηρεάζει την αυτόματη επεξεργασία στο εγκεφαλικό στέλεχος, το χαμηλότερο τμήμα του εγκεφάλου, που ελέγχει την αναπνοή, τον χτύπο της καρδιάς και την ανταπόκριση στους πολύπλοκους ήχους. Σύμφωνα με την Κράους, η μουσική μπορεί «να αλλάξει εκ θεμελίων» τον εγκέφαλο, με τρόπους που βελτιώνουν τις καθημερινές ικανότητες, όπως η ανάγνωση και η ακρόαση

enet.gr

Κηροζίνη του μέλλοντος τα βιοκαύσιμα από φύκια


Βιομάζα από φύκια θα τροφοδοτεί στο μέλλον με καύσιμη ύλη τα αεροπλάνα. Οι αερομεταφορές θεωρούνται στις μέρες μας ως ένας από τους πλέον ρυπογόνους τομείς. 
 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι το 2050, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροπλάνα θα αγγίζουν ετησίως τα 2,4 εκατομμύρια τόνους. Κοινώς, τα αεροσκάφη θα παράγουν παγκοσμίως το 20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Έρευνες

Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει όλο και περισσότερες εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών να ερευνήσουν τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη βιομηχανία των αερομεταφορών.

Πιο γνωστές είναι οι έρευνες της εταιρίας παραγωγής κινητήρων Rolls Royce, οι οποίες πραγματοποιούνται από κοινού με την British Airways.

Εξίσου ενδιαφέρουσες μελέτες πραγματοποιεί και ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM.

Μάλιστα, η KLM προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με την επιτυχή πρώτη πτήση ενός Boeing με βιοκαύσιμα.

Η πρώτη πτήση με βιοκαύσιμα

Στο αεροπλάνο της ολλανδικής εταιρείας επέβαιναν 40 άτομα.

Ανάμεσά τους ήταν η υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Μαρία φαν Ντερ Χέβεν και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου Αρωγής για την Άγρια Φύση (WWF), Γιόχαν φαν ντε Γκρόντεν.

Η πειραματική πτήση έγινε στα τέλη Νοεμβρίου του 2009.

Χρησιμοποιήθηκε βιομάζα μόνον στον ένα από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους και μόνο κατά 50%.

Πάρα ταύτα, η πτήση αυτή αξιολογήθηκε ως το πρώτο, ουσιαστικό βήμα.

Οικολογικά καύσιμα

Μετά την πτήση, ο φαν ντε Γκρόντεν είχε επισημάνει ότι η ανάπτυξη βιοκαυσίμων πρέπει να γίνεται με αυστηρά οικονομικά, τεχνικά και οικολογικά κριτήρια.

Όπως τόνισε: "Χρησιμοποιούμε ένα βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς, έστω κι αν η χρήση του βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει διασφαλίσει ακόμη άδεια κυκλοφορίας και χρήσης. Ποια τα πλεονεκτήματά του; Σε σύγκριση με την κηροζίνη εκπέμπει 80% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα".

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποψίλωση δασών ή στην υπερβολική χρήση νερού ή να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τομέα παραγωγής του πειραματικού Airbus Α380, που θα λειτουργήσει με βιοκαύσιμο από φύκια, Τζον Μπότι, ανέφερε: "Οφείλουμε να αντικαταστήσουμε την κηροζίνη με έξυπνα υλικά, για παράδειγμα με φύκια. Τελευταία, κάνουμε πειράματα με φύκια για την ανάπτυξη βιοκαυσίμων, διότι έτσι δεν επηρεάζουμε την αλυσίδα παραγωγής βασικών τροφίμων. Επιπλέον, για να μεγαλώσουν τα φύκια καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα".

Στη Γερμανία, πολλές εταιρείες αλλά και ειδικοί διαφορετικών τεχνολογικών κλάδων προσπαθούν να αναπτύξουν βιοκαύσιμα που θα είναι μεν κατάλληλα για τη βιομηχανία αερομεταφορών αλλά και πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον και την προστασία του κλίματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, του πανεπιστημίου του Κιέλου, όπου οι επιστήμονες ερευνούν εδώ και χρόνια τη δυνατότητα παραγωγής βιοκαύσιμου από φύκια.

Παραγωγή φυκιών

Σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα του Ινστιτούτου για την Επεξεργασία Δημητριακών της Γερμανίας, Ότο Πουλτς, η παραγωγή φυκιών βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο.

Γι’ αυτό, υπογράμμισε ο Πουλτς, χρησιμοποιείται η καλλιέργεια ηλίανθου ή σιναπιού. «Αυτή τη στιγμή παράγονται παγκόσμια 10.000 τόνοι βιομάζας από φύκια. Χρειαζόμαστε όμως εκατομμύρια τόνους ετησίως. Και για να τα καταφέρουμε, πρέπει να καλλιεργηθούν τεράστιες εκτάσεις με φύκια» είπε ο επιστήμονας.

Με την καλλιέργεια φυκιών, δεν κινδυνεύει η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ούτε και η παραγωγή δημητριακών, όπως γίνεται μέχρι τώρα για την παρασκευή βιομάζας από ηλίανθο ή σινάπι. 

enet.gr

Στα ελληνικά το πρόγραμμα ασφαλείας Microsoft Security Essentials



Στην ελληνική γλώσσα είναι πλέον διαθέσιμο το πρόγραμμα ασφαλείας Microsoft Security Essentials που διατίθεται δωρεάν από τη Microsoft για την αποτελεσματική προστασία από ιούς και κακόβουλο λογισμικό.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου, το ελληνικό κοινό μπορεί να επισκεφτεί την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.microsoft.com/security_essentials/, προκειμένου να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή την ελληνική έκδοση του Microsoft Security Essentials.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λύση ασφαλείας είναι πλέον διαθέσιμη σε 25 γλώσσες ενώ συνιστάται αποκλειστικά για οικιακή χρήση.

ΕΤ3

Papyrus : Οι ειδήσεις γράφουν ιστορία ...

Οι ειδήσεις που βλέπουμε στην τηλεόραση, ακούμε στο ραδιόφωνο ή διαβάζουμε στις εφημερίδες, κρύβουν μέσα τους ιστορίες που όλοι μας «γράφουμε» καθημερινά, με τις πράξεις μας. Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Papyrus «ταράζει τα νερά», προτείνοντας καινοτομικούς τρόπους εντοπισμού πληροφοριών από πηγές πολυμεσικού περιεχομένου, με τη χρήση σημασιολογικής αναζήτησης, που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στους διαφορετικούς τρόπους σκέψης όσων θητεύουν σε διαφορετικά πεδία.

Όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια κρύβουν πίσω τους ένα «ανορθόδοξο»  παρελθόν: όχι τόσο από την πλευρά της ίδιας της φύσης του περιεχομένου (που μοιάζει με τα άλλα), όσο από την προέλευσή του.
Όπως θα αντιληφθείτε βλέποντας το βίντεο, πρόκειται για μια «διεθνή παραγωγή», που γυρίστηκε στο Παρίσι και την Αθήνα, με την τεχνική συνδρομή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και τη βοήθεια , του Γερμανού οπερατέρ της Deutsche Welle, Μάρτιν Μάας.
Πώς φτάσαμε ξαφνικά σε τέτοια μεγαλεία; Ας όψεται το Papyrus, ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, με πολύ μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, το οποίο αναμένεται να ανοίξει όταν ολοκληρωθεί, σε λίγους μήνες - καινούριους δρόμους στη διαθεματική έρευνα των ιστορικών (αν και όχι υποχρεωτικά, καθώς τίποτα δεν απαγορεύει στον «ψαγμένο» χρήστη να κάνει το ίδιο...), ανοίγοντάς τους νέο πεδίο δόξης λαμπρό: τον χώρο των ειδήσεων, τουλάχιστον όσων από αυτές είναι ψηφιοποιημένες, ασχέτως αν πρόκειται για κείμενο, εικόνα ή βίντεο.

Η αφορμή και ο στόχος

Αφορμή για την έναρξη αυτού του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος (που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008, έχει διάρκεια 30 μήνες και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 3 εκατ. €), η πολύ γνωστή, ιδιαίτερα στο δημοσιογραφικό χώρο, ρήση ότι «τις περισσότερες φορές, την επόμενη μέρα η είδηση είναι μη-είδηση»... Μ' άλλα λόγια, αυτό που θεωρούμε σήμερα είδηση, αύριο το ξέρει όλος ο κόσμος και μοιραία, αλλά άδικα - απαξιώνεται.
Γιατί άδικα; Μα, γιατί κάθε είδηση έχει πίσω της, σαν αφορμή, την ανάγκη καταγραφής κάποιας σημαντικής (τουλάχιστον θεωρητικά, έστω κι αν αυτό δεν γίνεται πάντα στην πράξη) εξέλιξης κι έτσι αποτελεί το μικρό λιθαράκι που θα βοηθήσει να «χτιστεί» η ιστορία, είτε μιας χώρας είτε ενός συγκεκριμένου χώρου, που κι αυτά πολύ συχνά είναι αλληλένδετα...
Μια σημαντική τεχνολογική ανακάλυψη που γίνεται στην Ελλάδα, για παράδειγμα, αφορά μεν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο σ' έναν συγκεκριμένο επιστημονικό χώρο, όμως παράλληλα αντανακλά στο όνομα, ακόμα και στην οικονομία (αν πρόκειται για μια καινοτόμο ανακάλυψη, που θα αξιοποιηθεί σωστά) της ίδιας της χώρας.
Η ιστορία μας, λοιπόν, γράφεται καθημερινά, περνάει σαν «απόσταγμα» μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και είναι κρίμα που ως τώρα αυτό το γεγονός δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα από τους μελετητές (οι οποίοι προστρέχουν, όμως, στις έντυπες, παλιότερα, και τις οπτικοακουστικές, τα τελευταία χρόνια, πηγές προκειμένου να στηρίξουν τις έρευνές τους) ούτε είχε υπάρξει κάποιος γενικά αποδεκτός και ενιαίος τρόπος αξιοποίησης αυτού του τεράστιου πλούτου, ο οποίος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σπουδαιότητα, όσο ψηφιοποιείται το παρελθόν μας και διευρύνονται οι ψηφιακές βιβλιοθήκες σε βάθος χρόνου.
Αυτή την αδικία έρχεται να επανορθώσει το Papyrus, καθώς ο στόχος του (κατά τας γραφάς) είναι «η ανάπτυξη μιας δυναμικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, η οποία εξάγει πολυμεσικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενο), προερχόμενο από τον τομέα των Ειδήσεων, και το καθιστά διαθέσιμο σε κοινότητες χρηστών, που ανήκουν σε άλλον, εντελώς διαφορετικό τομέα, με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων μοντελοποίησης».

imageΔιάγραμμα ροής του Papyrus

Περιεχόμενο κατ' απαίτησιν

Η λέξη-κλειδί σ' αυτόν τον ορισμό, είναι η «δυναμική», αφού σημαίνει πως κάθε φορά το περιεχόμενο της ψηφιακής «βιβλιοθήκης» το οποίο θα έχει στη διάθεσή του ο χρήστης (ο ιστορικός στην περίπτωση-πιλότο, οποιοσδήποτε εκπρόσωπος άλλης επιστημονικής κοινότητας στο μέλλον) αλλάζει, αναλογα με το ερώτημα που θέτει ο ίδιος στο σύστημα.
Το ιδιαίτερο στοιχείο στο Papyrus είναι η «νοημοσύνη» του: το σύστημα καταλαβαίνει το ερώτημα του ιστορικού, κατανοεί τι ακριβώς ζητάει, ψάχνει στο περιεχόμενο των ειδήσεων και, στο τέλος, του παρουσιάζει τα αποτελέσματα με τον τρόπο που εκείνος τα ζήτησε.
Επομένως, παίζει ένα ρόλο πολύ πιο σημαντικό από εκείνον της απλής μηχανής αναζήτησης (που δεν «αποκωδικοποιεί» το ερώτημα, ούτε οργανώνει ανάλογα το αποτέλεσμα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη), εισάγοντας την έννοια της σημασιολογικής αναζήτησης.
Κι αυτό είναι κάτι απαραίτητο, για την εξαγωγή των σωστών αποτελεσμάτων, καθώς μπορεί μεν η Ιστορία και ο Τύπος να ασχολούνται αμφότερα με γεγονότα που εξελίσσονται στο διάβα του χρόνου, όμως ο τρόπος που τα διαχειρίζεται κάθε τομέας, είναι διαφορετικός: η είδηση άπό την ίδια τη φύση της κρύβει μέσα της την οπτική γωνία του δημοσιογράφου, τις ιδέες και τις αντιλήψεις του για κάτι που συνέβη και, βέβαια, δίνει απαντήσεις στα κλασικά ερωτήματα της δημοσιογραφίας ποιός, πού, πώς, πότε και γιατί.
Το «γιατί», δηλαδή οι λόγοι που προκάλεσαν ένα γεγονός, είναι το κοινό στοιχείο με την ιστορία, η οποία όμως εξετάζει επίσης τις συνέπειες του γεγονότος, αλλά συχνά και τι θα γινόταν αν αυτό το γεγονός δεν είχε συμβεί.
Το σύστημα, από την πλευρά του, μοντελοποιεί τους δυο διαφορετικούς τρόπους σκέψης, προσπαθώντας στη συνέχεια να βρει τις αντιστοιχίες, ώστε να γίνονται κατανοητές κι από τα δυο μέρη, ουσιαστικά με τη χρήση μιας καινοτομικής μεθόδου χαρτογράφησης της ιστορικής γνώσης.

Δυσκολίες και ευκαιρίες

Αυτό ήταν το πιο δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς απαίτησε εξειδικευμένη έρευνα και χρήση σημασιολογικών (semantic) τεχνολογιών, κάτι που δεν είχε γίνει ως τώρα, στις αλλεπάλληλες προσπάθειες οι οποίες είχαν σημειωθεί στο παρελθόν, με σκοπό την προσέγγιση των δυο ξεχωριστών τομέων. 
Η κοινοπραξία πίσω από το Papyrus, όπως μας εξήγησαν ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθ. Γιάννης Ιωαννίδης, και ο συντονιστής του έργου, Δρ. Νίκος Σαρρής, έχει ως στόχο την αξιοποίηση όσων μεταδεδομένων (που είναι μεν πολλά, αλλά είναι δομημένα με άναρχο τρόπο) συνοδεύουν σήμερα το πολυμεσικό υλικό των ειδησεογραφικών δελτίων και τη δημιουργία ενός δικτυακού συστήματος, το οποίο θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κάθε λογής αρχεία, στο πλαίσιο μιας κλιμακωτής εφαρμογής.
Οι ελπίδες να πετύχει αυτό το στόχο (που είναι μόνο ο πρώτος, από μια ολόκληρη σειρά επόμενων δράσεων σε νέους τομείς, μετά τη σχέση Ιστορίας - Τύπου) είναι σημαντικές, καθώς η κοινοπραξία που συστάθηκε είναι όντως διεπιστημονική: αποτελείται από τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα με συγκεκριμένη εμπειρία στο θέμα, δυο ερευνητικούς φορείς με αντικείμενο την Ιστορία της Τεχνολογίας, δυο μεγάλους ευρωπαϊκούς (και παγκόσμιους, φυσικά, καθώς η είδηση έχει τη δύναμη να ξεπερνάει τα σύνορα) ειδησεογραφικούς οργανισμούς με πλούσια αποθέματα περιεχομένου σε πολλές γλώσσες, και ως συντονιστή μια ΜΜΕ (την ελληνική ATC), με μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα εγχειρήματα.
Οι οιωνοί είναι άριστοι, καθώς ως τώρα όλα βαίνουν καλώς: το πρώτο πρωτότυπο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2009, ελέγχθηκε από ομάδες ιστορικών και δημοσιογράφων, που έκαναν ήδη τις προτάσεις τους για βελτιώσεις, και ετοιμάζεται πλέον το δεύτερο, με στόχο να τους παραδοθεί τον Ιούνιο, για τη δεύτερη φάση των δοκιμών.
Ενδέχεται, πάντως, η επίσημη λήξη του Papyrus, τον Αύγουστο του 2010, να παραταθεί κατά δυο μήνες, οπότε τα τελικά και ολοκληρωμένα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στα τέλη Οκτωβρίου. 

Μεγάλο το όφελος, πολλοί οι αποδέκτες

Λέμε συχνά ότι μια σχέση πχ. εμπορική, οικονομική ή πολιτική- είναι «win-win», όταν από αυτήν οφελούνται και οι δυο συμβαλλόμενοι.
Στην περίπτωση του Papyrus, οι «winners» είναι τελικά περισσότεροι, καθώς κερδισμένοι είναι προφανώς οι ιστορικοί που μ' αυτό τον τρόπο βάζουν ακόμα ένα πολύτιμο όπλο στη «εργαλειοθήκη» τους, τα ΜΜΕ και οι δημιουργοί περιεχομένου που θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν (με την καλή και την κακή έννοια της λέξης) και να αναδιαθέσουν πολυμεσικό υλικό τους το οποίο απαξιώνεται μέρα με τη μέρα, αλλά και όλοι εμείς που, έστω έμμεσα, θα έχουμε μελλοντικά στη διάθεσή μας καλύτερη και ακριβέστερη πληροφόρηση για γεγονότα που έγιναν σε άλλες εποχές, καθώς θα πληθαίνουν οι «διασταυρώσεις» των επιστημονικών πεδίων.
Κι όταν, με τον καιρό, το σύστημα απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο, πιθανώς με την εισαγωγή κάποιων λογικών εννοιών παράλληλα με την παραδοσιακή χρήση λέξεων-κλειδιών, ώστε να μην τρομάζει τους μη-ειδικούς, ίσως τότε να δούμε και κάποια μορφή ηλεκτρονικής γνώσης του κόσμου μας μέσα από τις ειδήσεις, που έτσι κι αλλιώς τα έργα ημών των ανθρώπων περιγράφουν...

imageΟι εταίροι του έργου


pathfinder.gr

Πως και γιατί λέμε ψέματα στον εαυτό μας. (lies)

Ένα κλασσικό κοινωνικό-ψυχολογικό πείραμα του 1959 δείχνει πως και γιατί λέμε ψέματα στον εαυτό μας.
Η κατανόηση αυτού του πειράματος ρίχνει άπλετο φως στο σκοτεινό κόσμο των εσωτερικών μας επιθυμιών.



Το πείραμα των Festinger και Carlsmith, που τάραξε τα νερά το 1959, δίνει μία κεντρική ιδέα για τις ιστορίες που λέμε στον ίδιο μας τον εαυτό σχετικά με το πώς σκεφτόμαστε και γιατί φερόμαστε με τον τρόπο που φερόμαστε.Το πείραμα είναι γεμάτο από εύστροφες παραπλανήσεις, γι' αυτό ο καλύτερος τρόπος για να το κατανοήσετε είναι να φανταστείτε ότι συμμετέχετε εσείς σε αυτό. Επομένως, καθίστε αναπαυτικά, χαλαρώστε και ταξιδέψτε προς τα πίσω. Βρίσκεστε το 1959 και είστε τελειόφοιτος φοιτητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Ως μέρος του μαθήματός σας, συμφωνείτε να συμμετάσχετε σε ένα πείραμα που «αξιολογεί τις επιδόσεις». Σας ενημερώνουν ότι το πείραμα θα διαρκέσει δύο ώρες. Χωρίς να το γνωρίζετε, το πείραμα βασίζεται καθαρά στην κλασσική κοινωνική ψυχολογία. Αυτά που μοιάζουν σε εσάς ως ατυχήματα των πειραματιστών, πρόκειται ουσιαστικά για πολύ καλά ελεγχόμενες παραπλανήσεις. Προς το παρόν, λοιπόν, είστε αθώοι.

Η δομή του πειράματος
Στο εργαστήριο σας ενημερώνουν πως το πείραμα έχει να κάνει με το πώς οι προσδοκίες σας επηρεάζουν την πραγματική εμπειρία μιας εργασίας. Υπάρχουν δύο ομάδες. Στην άλλη ομάδα από αυτή που ανήκετε εσείς, έχουν δώσει μία συγκεκριμένη προσδοκία για τη μελέτη. Προκειμένου να καλλιεργηθεί με διακριτικότητα η προσδοκία αυτή, οι συμμετέχοντες της άλλης ομάδας λαμβάνουν ανεπίσημες πληροφορίες από έναν φοιτητή, που προφανώς μόλις έχει ολοκληρώσει την εργασία. Στη δική σας ομάδα, εντούτοις, θα κάνετε την εργασία χωρίς καμία προσδοκία.
Ίσως να αναρωτιέστε γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά, αλλά σε κάθε περίπτωση το πείραμα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον τώρα που γνωρίζεται τους μηχανισμούς που κρύβονται από πίσω.
Αρχίζετε, λοιπόν, να ασχολείστε με την πρώτη εργασία που σας ανέθεσαν και γρήγορα συνειδητοποιείτε πως είναι υπερβολικά βαρετή. Σας έχουν ζητήσει να μετακινήσετε μερικά μασούρια μέσα σε ένα κουτί για διάστημα μισής ώρας, και για την επόμενη μισή ώρα να μετακινήσετε γάντζους σε έναν πίνακα. Ειλικρινά, θα ήταν προτιμότερο να παρακολουθείτε τη μπογιά να στεγνώνει.
Στο τέλος και των δύο εργασιών, οι πειραματιστές σας ευχαριστούν για τη συμμετοχή σας και σας ενημερώνουν πως αρκετοί από τους συμμετέχοντες βρήκαν τις εργασίες αυτές αρκετά ενδιαφέρουσες. Αμέσως, αρχίζετε να απορείτε γιατί πραγματικά ήταν το πιο βαρετό πράγμα που έχετε κάνει ποτέ.

Πειραματικά λάθη
Οι πειραματιστές αρχίζουν να νιώθουν άβολα και εξηγούν διστακτικά πως έγινε κάποιο λάθος και πως χρειάζονται τη βοήθειά σας. Ο συμμετέχοντας που ακολουθεί μετά από σας ανήκει στην άλλη ομάδα, σε αυτή που έχουν δημιουργήσει την προσδοκία πριν να εκτελέσουν την εργασία. Η προσδοκία αυτή είναι πως η εργασία είναι πραγματικά συναρπαστική. Δυστυχώς, το άτομο που τους δημιούργησε αυτή την προσδοκία δεν ξαναεμφανίστηκε.
Οι πειραματιστές σας ρωτούν εάν θα θέλατε να βοηθήσετε και μάλιστα σας προσφέρουν και ως ανταμοιβή 1 δολάριο. Δεδομένου ότι βρίσκεστε το 1959 και είστε φοιτητής, το ποσό δεν σας φαίνεται διόλου ευκαταφρόνητο για ελάχιστα λεπτά δουλειάς. Επιπλέον, σας ενημερώνουν ότι ενδεχομένως να σας ξαναχρειαστούν στο μέλλον. Σας ακούγεται καλή ευκαιρία για να βγάλετε εύκολα μερικά χρήματα και συμφωνείτε να συμμετάσχετε. Αυτό που συμβαίνει είναι καταπληκτικό -αυτό που ξεκίνησε ως μία απλή εκπόνηση ενός μαθήματος κατέληξε σε μία απρόσμενη πηγή εσόδων για εσάς.
Σύντομα σας συστήνουν στον άλλο συμμετέχοντα, που ετοιμάζεται να κάνει την ίδια εργασία με αυτή που εσείς μόλις ολοκληρώσατε. Σας έχουν καθοδηγήσει να του πείτε πως η εργασία που θα κάνει είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Εκείνος χαμογελάει, σας ευχαριστεί και εξαφανίζεται μέσα στο δωμάτιο που γίνεται το πείραμα. Αισθάνεστε ενοχές που δημιουργήσατε ψεύτικες ελπίδες. Ο πειραματιστής επιστρέφει, σας ευχαριστεί για ακόμα μία φορά και σας ξαναλέει πως αρκετοί βρήκαν ενδιαφέρουσα την εργασία, ελπίζοντας πως νιώσατε κι εσείς το ίδιο.
Στη συνέχεια, σας στέλνουν σε ένα άλλο δωμάτιο, όπου περνάτε από συνέντευξη σχετικά με το πείραμα που μόλις κάνατε. Μία από τις ερωτήσεις είναι σχετικά με το πόσο ενδιαφέρουσα βρήκατε την εργασία που σας έδωσαν. Σταματάτε για ένα λεπτό και σκέφτεστε.
Πλέον, θεωρείτε πως η εργασία δεν ήταν και τόσο βαρετή, όπως νομίζατε αρχικά. Αρχίζετε να βλέπετε πως η μετακίνηση των μασουριών και των γάντζων είχε μία σχετική συμμετρική ομορφιά. Εξάλλου, όλα γινόντουσαν για την επιστήμη. Ήταν μία αξιόλογη προσπάθεια και ελπίζετε πως οι πειραματιστές θα καταφέρουν να εξάγουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα από αυτή.



Παρόλα αυτά, η εργασία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως άκρως διασκεδαστική, αλλά ίσως και να μην ήταν και τόσο τραγική. Μάλιστα, θεωρείτε πως δεν ήταν τελικά τόσο τραγική όσο νομίζατε στην αρχή και την αξιολογείτε ως μέτρια ενδιαφέρουσα.Μετά το πείραμα, πηγαίνετε και μοιράζεστε την εμπειρία σας με τον φίλο σας, που συμμετείχε και αυτός στο πείραμα. Συγκρίνοντας τις εμπειρίας σας, ανακαλύπτετε πως ήταν σχεδόν οι ίδιες, εκτός από μία διαφορά ζωτικής σημασίας. Σε εκείνον είχαν προσφέρει πολλά περισσότερα χρήματα για να τον πείσουν να πει ψέματα τον επόμενο συμμετέχοντα. Το ποσό ήταν 20 δολάρια. Εκεί είναι που αρχίζετε να σκέφτεστε ότι σας εξαπάτησαν.
Τον ρωτάτε για την εργασία με τα μασούρια και τους γάντζους και σας απαντά πως ήταν πάρα πολύ βαρετή και πως έδωσε τη χαμηλότερη δυνατή βαθμολογία. Εσείς έχετε αντίθετη άποψη. Δεν την βρήκατε τόσο τραγική και μάλιστα, όσο περνάει η ώρα, τη θεωρείτε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Γνωστική ασυμφωνία
Αυτό που μόλις βιώσατε είναι η δύναμη της γνωστικής ασυμφωνίας. Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, που μελετούν τη γνωστική ασυμφωνία, ενδιαφέρονται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε δύο σκέψεις που αντικρούει η μία την άλλη -και πως αντιμετωπίζουμε αυτή την αντίκρουση.
Στην προκειμένη περίπτωση, νομίζατε ότι η εργασία ήταν βαρετή αρχικά, αλλά στη συνέχεια ανταμειφτήκατε για να πείτε σε κάποιον άλλο ότι ήταν ενδιαφέρουσα. Δεν είστε όμως από τα άτομα που συνηθίζετε να λέτε ψέματα. Πως μπορείτε, λοιπόν, να πείτε ότι είστε ειλικρινείς όταν μόλις είπατε ψέματα στον άλλο συμμετέχοντα; Τα χρήματα που πήρατε για να πείτε ψέματα δεν φτάνουν για να λυτρώσουν τη συνείδησή σας -ήταν καλά αλλά όχι αρκετά καλά.
Ο φίλος σας, ωστόσο, δεν κάνει τέτοιες σκέψεις. Σκέφτεται πως πήρε 20 δολάρια -μία μικρή περιουσία για έναν φοιτητή- προκειμένου να πει ψέματα και αυτό φτάνει για να δικαιολογήσει το μικρό ψεματάκι του. Η εργασία ήταν βαρετή και εξακολουθεί να είναι, ανεξαρτήτως του τι λέει ο πειραματιστής.

Μία όμορφη θεωρεία
Από τότε που διεξήχθη το συγκεκριμένο πείραμα, έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές μελέτες για τη γνωστική ασυμφωνία. Η ομορφιά της έγκειται στο ότι εξηγεί πολλά στοιχεία της καθημερινής μας συμπεριφοράς. Παρακάτω παρατίθενται κάποια παραδείγματα από την «Ιστορία της Ψυχολογίας» του Morton Hunt:

Όταν προσπαθείς να ενταχθείς σε μία ομάδα, όσο πιο δύσκολα καταφέρεις να εισχωρήσεις, τόσο περισσότερο εκτιμάς την ένταξή σου. Για να συμβιβαστείς με την ασυμφωνία μεταξύ των δυσκολιών που συνάντησες για να ενταχθείς στην ομάδα και της πραγματικότητας ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία μέτρια ομάδα, πείθεις τον εαυτό σου ότι τελικά η ομάδα αυτή είναι φανταστική.
Οι άνθρωποι ερμηνεύουν την ίδια πληροφορία με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, προκειμένου να υποστηρίξουν τη δική τους άποψη για τον κόσμο. Όταν οι απόψεις μας είναι αμφισβητούμενες, τότε ξεχνάμε οτιδήποτε έρχεται σε σύγκρουση με τη δική μας θεωρεία και θυμόμαστε μόνο ό,τι μας βολεύει.
Οι άνθρωποι προσαρμόζουν γρήγορα τις αξίες τους με τη συμπεριφορά τους, ακόμα και εάν αυτή είναι εντελώς ανήθικη. Όσοι, για παράδειγμα, κλέβουν το αφεντικό τους ισχυρίζονται πως «όλοι το κάνουν» και δεν είναι κακό να το κάνουν και αυτοί ή εναλλακτικά ισχυρίζονται πως «παίρνουν λίγα χρήματα και τους αξίζει κάτι παραπάνω.»

Εάν κάτσουμε και τα σκεφτούμε όλα αυτά, θα δούμε πως η λίστα με τα περιστατικά γνωστικής ασυμφωνίας, τα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να «απενοχοποιήσουν» προβάλλοντας δικαιολογίες, μακραίνει ολοένα και περισσότερο. Εάν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, είναι σίγουρο πως θα σκεφτούμε πολλές φορές που έχουμε βρεθεί σε γνωστική ασυμφωνία και εμείς οι ίδιοι.
Εάν είμαστε σε θέση να το συνειδητοποιήσουμε, τότε θα μπορούμε να αποφύγουμε τις πιο επικίνδυνες συνέπειες της γνωστικής ασυμφωνίας: να πιστέψουμε δηλαδή τα ίδια μας τα ψέματα.

IPSYBLOG  k pathfinder.gr

Παίρνουν ναρκωτικά .... για να παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια !!! (drugs)

Μεσήλικες στη Σαγκάη αλλά και σε ολόκληρη την Κίνα, κάνουν εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών για να μπορέσουν να παίζουν μαραθώνιες παρτίδες του κινεζικού παραδοσιακού παιχνιδιού, μα τζονγκ, στις περισσότερες από τις οποίες «παίζονται» και λεφτά.
Συνταξιούχοι αλλά και άνεργοι μεσήλικες χρησιμοποιούν «σκληρά» ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη, κεταμίνη και μεταμφεταμίνες, για να μπορούν να παίζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής Δίωξης Ναρκωτικών, Ζενγκ Γιουκίνγκ τα κρούσματα σε περιπτώσεις ανθρώπων από 40 μέχρι 60 έχουν αυξηθεί σημαντικά.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους χρήστες είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι με άπλετο ελεύθερο χρόνο ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν συναίσθηση για το κακό που κάνουν στον εαυτό τους», δήλωσε στην εφημερίδα «China Daily» ο κ. Γιουκίνγκ.
Οι χρήστες μέσης ηλικίας αυξάνονται συνεχώς κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρέθεσε η ίδια εφημερίδα και τα οποία δείχνουν πως το ποσοστό των χρηστών ναρκωτικών ηλικίας κάτω των 35 ετών μειώθηκε από 77% σε 60% από το 2001.
«Όλο και περισσότεροι μεσήλικες και ηλικιωμένοι κάνουν χρήση ναρκωτικών αφού χάσουν τη δουλειά τους για να μην αισθάνονται μόνοι ή για να ξεχνάνε τα προβλήματά τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Αθλητικής Ένωσης για Ηλικιωμένους στην Σαγκάη, Λι Λουγιάν.
«Τα παιδιά τους και η κοινωνία πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτούς τους ανθρώπους για να τους κρατήσουν μακριά από τα ναρκωτικά. Χρειάζονται περισσότερες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, για να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους», πρόσθεσε ο κ. Λουγιάν.
Η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών με αφορμή το μα τζονγκ έχει απογοητεύσει τις αρμόδιες αθλητικές αρχές στην Κίνα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να καθαρίσουν την εικόνα του παραδοσιακού παιχνιδιού.
Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, την περασμένη χρονιά ένας τριαντάχρονος άντρας στην επαρχία Γκιζού, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε σε κώμα μετά από 32 ώρες ασταμάτητου παιχνιδιού.


Πηγή: Guardian  k  tvxs.gr

Πριμ για εξοικονόμηση ενέργειας, στα σπίτια ! (greece)


Πριμ ύψους 2.000 – 3.000 ανα δικαιούχο προβλέπει στην τελική μορφή του το νομοσχέδιο για την εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός των επόμενων ημερών ενώ στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στους δικαιούχους να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους, λαμβάνοντας είτε απευθείας επιδότηση για το κόστος των προτεινόμενων εργασιών (με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) είτε ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση του επιτοκίου που μπορεί να φθάσει και το 100%.
Και στις δυο περιπτώσεις, το σπίτι θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή. Το κόστος της επιθεώρησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίζει από ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να επωφεληθούν περίπου 45.000- 50.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000- 40.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες, γράφουν τα σημερινά Νέα, επικαλούμενα πηγές τους. Ως στόχος έχει τεθεί το να ικανοποιηθούν περίπου 100.000 δικαιούχοι (είτε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είτε ολόκληρα κτίρια), αντί για τους μόλις 15.000 του αρχικού σχεδιασμού, σκοπός για τον οποίο, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, εκτός των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, επιπλέον κονδύλια, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το σχέδιο νόμου οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες, ενσωματώνοντας ορισμένες αλλαγές μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.

Εργασίες που θα λαμβάνουν επιδότηση
Οι εργασίες οι οποίες θα επιδοτούνται, θα είναι εκείνες που θα προτείνουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όπως θερμομόνωση κελύφους, αλλαγές κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρα και λέβητα, καθώς επίσης τοποθέτηση σκιάστρων για την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση κλιματιστικών συσκευών και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα κίνητρα θα ανακοινωθούν μαζί με το τελικό σχέδιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πρόκειται να πωληθούν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται τα Νέα, τα ενεργειακά όρια που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό είναι ελαστικά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων για παρεμβάσεις μεγάλου κόστους. Έτσι, ένα νεόδμητο, για παράδειγμα, ακίνητο θα μπορεί σχετικά εύκολα να λάβει θετική αξιολόγηση (να καταταγεί, για παράδειγμα, στην κλάση Β), ώστε εν συνεχεία να μην απαιτούνται πολύ κοστοβόρες παρεμβάσεις για να ανέβει κατηγορία (Α ή Α+).

Τον Μάιο οι πρώτες επιθεωρήσεις
Εντός του ερχόμενου Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επιθεωρήσεις από επιθεωρητές ενέργειας, αφού μαζί με τον ΚΕΝΑΚ θα ανακοινωθεί και το προεδρικό διάταγμα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, που θα ορίζει τι προσόντα θα πρέπει να διαθέτουν. Πολλοί είναι οι μηχανικοί και οι απόφοιτοι ΤΕΙ (από το σύνολο των 300.000 πανελλαδικά) που περιμένουν με ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο νέο πεδίο.
Το νέο καθεστώς θα έχει μια μεταβατική περίοδο 8 μηνών από την ισχύ του, κατά την οποία δυνατότητα να κάνουν επιθεωρήσεις θα έχουν μόνο μηχανικοί, εφόσον έχουν εμπειρία 10 ετών και άνω. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν διεξαχθεί τα σχετικά σεμινάρια που ετοιμάζει το ΤΕΕ, ώστε να εκπαιδευθούν όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 

tvxs.gr

Πώς φορολογούσαν οι αρχαίοι Έλληνες !!!!


Εάν οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν ήταν μάστορες στην επιβολή και την είσπραξη φόρων, σήμερα ίσως να μην υπήρχε ο Παρθενώνας. Υπερβολή; Κι όμως, χάρη στο χαράτσι που πλήρωναν οι άλλες πόλεις κατά την Α' Αθηναϊκή Συμμαχία -ειδικότερα από το 454 π.Χ., το ένα εξηκοστό του ετήσιου φόρου πήγαινε υπέρ της... θεάς Αθηνάς- ο Περικλής εξοικονόμησε τα χρήματα για να χτιστεί ο περίφημος ναός.
Της Πάρης Σπίνου, για την Ελευθεροτυπία
Πριν από 2.500 χρόνια τα κρατικά ταμεία της Αθήνας ήταν γεμάτα, χωρίς τη βοήθεια των οικονομολόγων του Χάρβαρντ. Η οικονομική κρίση ήταν άγνωστη λέξη και το πλεόνασμα έφτανε σε τέτοιο ύψος που αν το είχε σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έκλαιγε από χαρά. Και τότε όμως, χωρίς την πίεση των ευρωπαίων εταίρων, έμπαιναν φόροι με διάφορες ονομασίες, τακτικοί και έκτακτοι, άμεσοι και έμμεσοι, για δημόσια έργα, για στρατιωτικό εξοπλισμό, κ.λπ. Ουδείς διέφευγε. Πλήρωναν οι έχοντες και κατέχοντες, πλήρωναν όμως και οι μέτοικοι, οι ξένοι δηλαδή, πλήρωναν και οι πόρνες!
Οι αρχαίοι φόροι έμπαιναν με την έγκριση της Βουλής. Οσο για τη διαφάνεια, τα ονόματα όσων πλήρωναν αναγράφονταν στους φορολογικούς καταλόγους της εποχής, που βρίσκονταν σε κοινή θέα. Πάνω σε πέτρινες πλάκες και στήλες δηλαδή, σαν αυτές που υπάρχουν στο Επιγραφικό Μουσείο, ένα γνωστό-άγνωστο αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο στην οδό Τοσίτσα 1, που αναδεικνύει και τεκμηριώνει κομμάτια της Ιστορίας.
Εκεί βρήκαμε τη μνημειώδη «Στήλη της εξηκοστής», έναν λίθινο φορολογικό κατάλογο ύψους 3,5 μέτρων όπου είναι καταγεγραμμένες κατά γεωγραφικές ενότητες οι καταβολές των συμμάχων της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας την περίοδο 454/3-440/39 π.Χ., προκειμένου να υπάρχει μια «καβάντζα» για να αντιμετωπιστούν οι Πέρσες. Οι εισφορές ήταν ανάλογες με την οικονομική κατάσταση των 265 συμμάχων. Βλέπουμε δηλαδή από τους Ιωνες οι Κυμαίοι να πληρώνουν 12 τάλαντα (6.000 δραχμές) και οι Νισύριοι μόλις ένα, ενώ από τη Θράκη οι Μενδαίοι έδιναν εννέα τάλαντα και οι Θάσιοι 30!
«Εκτός από αυτόν τον τακτικό φόρο, από το 440 π.Χ. η Αθήνα επέβαλλε στους συμμάχους της και έκτακτη εφάπαξ εισφορά, τη λεγόμενη επιφορά», μας πληροφορεί η διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη. «Η δε είσπραξη είχε ανατεθεί σε ειδικούς άρχοντες, τους Ελληνοταμίες».
Οπως αποδεικνύεται, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν πολλά κόλπα για την είσπραξη των φόρων. Οταν οι άλλες πόλεις άρχισαν να διαμαρτύρονται ενόψει της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας, οι Αθηναίοι τους υποσχέθηκαν ότι θα καταργήσουν τον συμμαχικό φόρο. Αυτό που έκαναν τελικά ήταν να του αλλάξουν όνομα και να τον πουν «σύνταξη».
Η κυρίαρχη αθηναϊκή πολιτεία είχε διάφορες πηγές για να γεμίζει το δημόσιο ταμείο. Υπήρχαν οι καταβολές για εκμίσθωση δημόσιας περιουσίας (κτήματα, οικοδομήματα ή τα μεταλλεία του Λαυρίου), υπήρχαν και οι δικαστικές καταβολές.
Κι άλλα τακτικά τέλη γέμιζαν τον κρατικό κορβανά: για να εισαχθούν και να εξαχθούν προϊόντα από τα αττικά λιμάνια (πεντηκοστή), ή για να εισαχθούν εμπορεύματα από τις πύλες της πόλης (διαπύλιον). Καμία εξαίρεση. Οι μέτοικοι έπρεπε να ανανεώνουν επί πληρωμή μία φορά το χρόνο την άδεια παραμονής τους στην Αθήνα (μετοίκιον), ενώ κατέβαλλαν και επιπρόσθετο τέλος για να έχουν το δικαίωμα να εργασθούν (ξενικόν). Οι δε οίκοι έδιναν τον... πορνικό φόρο.
Οι αμυντικές δαπάνες
Μέρος των κρατικών εσόδων πήγαινε για δημόσια έργα. Σε μια στήλη του μουσείου (432/1 π.Χ.) σώζονται δύο τροπολογίες σε ψήφισμα που σχετίζονται πιθανότατα με τη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης της Αθήνας ή την κατασκευή και επισκευή των κρηνών. «Το έργο είχε προγραμματιστεί να γίνει "από ολιγίστων χρημάτων", αλλά κατά προτεραιότητα», εξηγεί η Μ. Λαγογιάννη. «Η οικογένεια του Περικλή μάλλον προσφέρθηκε να καλύψει τη δαπάνη, αλλά η πόλη αποφάσισε τα χρήματα να δοθούν από τον φόρο των συμμαχικών πόλεων».
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φρόντιζαν, επίσης, να εξασφαλίσουν κονδύλια για την άμυνα. «Οι πιο εύποροι ήταν υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν την "τριηραρχία", την ετήσια δαπάνη για εξοπλισμό ενός πολεμικού πλοίου και τη σίτιση των ναυτών, που καθορίζονταν σε μια δραχμή ανά ναύτη ημερησίως», συνεχίζει η διευθύντρια του μουσείου, το οποίο εκθέτει μια σχετική στήλη του 481/0 π.Χ.
Χρειαζόταν τόλμη για να αρνηθεί κάποιος αυτό το σημαντικό έξοδο. Σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να υποδείξει κάποιον άλλον, που θεωρούσε πιο πλούσιο, και να προτείνει αντίδοση. Να ανταλλάξει, δηλαδή, την περιουσία του με την περιουσία του πλουσιότερου. Αν ο άλλος πολίτης αρνιόταν, τότε η ανάθεση γινόταν από τα αρμόδια δικαστήρια.
Υποχρεωτική, αλλά ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η χορηγία, η ανάληψη της δαπάνης για την προετοιμασία του χορού, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, τις παραστάσεις των δραματικών αγώνων. «Η χορηγία στοίχιζε 300-5.000 δρχ., όταν τον 5ο αιώνα ο ετήσιος μισθός της ιέρειας της Αθηνάς Νίκης ήταν 50 δρχ.», τονίζει η Μ. Λαγογιάννη, καθώς μας δείχνει μια στήλη του 313/2 π.Χ. Πρόκειται για τιμητικό ψήφισμα του Δήμου Αιξωνής (η σημερινή Γλυφάδα) για δύο χορηγούς, τον Αυτέα και τον Φιλοξενίδη, οι οποίοι «καλώς και φιλοτίμως εχορήγησαν».
Σαν να μην έφταναν και τότε τα τακτικά μέτρα, υπήρχαν και έκτακτα. Οπως η «επίδοσις» (σε χρήματα ή για την εκτέλεση συγκεκριμένου δημόσιου έργου) την οποία κατέβαλλαν οι πλούσιοι αλλά και οι μέτοικοι για την ενίσχυση της πόλης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κι ακόμα η «εισφορά» σε περίοδο πολέμου για στρατιωτικές δαπάνες.
Κι αν κάποιος πιανόταν να φοροδιαφεύγει, ο νόμος ήταν αυστηρός, ακόμα και για τον φοροεισπράκτορα. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει ένα ψήφισμα του 510 π.Χ. για τους αθηναίους κληρούχους στη Σαλαμίνα, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο, να εκτελούν τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ δεν επιτρέπονταν να εκμισθώσουν τη γη που τους είχε παραχωρηθεί. Εάν τα παραβίαζαν, πλήρωναν πρόστιμο, το τριπλάσιο του μισθώματος, στο Δημόσιο.
Οχι μόνον αυτές τις επιγραφές, αλλά και πολλές άλλες, πάνω από 13.400 διαθέτει το Επιγραφικό Μουσείο, που χρονολογούνται από το 8ο αι. π.Χ. έως και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Ανάμεσά τους ο άβαξ από τη Σαλαμίνα με αριθμητικά σύμβολα, η αρχαιότερη επιγραφή σε λίθο από την Ακρόπολη, ο Ιερός Νόμος του Εκατόμπεδου, κ.ά.
Προσιτό, στο κέντρο της Αθήνας και πάντα με δωρεάν είσοδο, το μουσείο οργάνωσε πριν από λίγες ημέρες ένα επιτυχημένο τριήμερο εκδηλώσεων με εκθέσεις δημιουργών της Σχολής Καλών Τεχνών και του Πολυτεχνείου, προβολές ταινιών, μουσική με αρχαία όργανα, αφήγηση παραμυθιών. Στόχος του να φέρει πιο κοντά όσους κατοικούν ή εργάζονται στα Εξάρχεια. Παράλληλα συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματά για τη γένεση της γραφής και της δημοκρατίας, ενώ κυκλοφόρησε και το ημερολόγιό του που είναι αφιερωμένο στους αττικούς μήνες.

tvxs.gr

fun : Τολμηρές αποφάσεις


Το είχα πάντοτε απορία: γιατί το γαλάζιο είναι το χρώμα των αγοριών και το ροζ των κοριτσιών; Ποιος ήταν άραγε αυτός που πήρε αυτήν την απόφαση κάποτε και έκτοτε διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση; Τι κόμπλεξ μπορεί να είχε αυτός ο κύριος ή τι κέρδος;

Τα στερεότυπα πολλές φορές γίνονται πολύ αστεία, και αν έχεις κέφι να τα παρατηρείς μπορείς να διασκεδάσεις πάρα πολύ. Προσωπικά πάντοτε προτιμούσα χρώματα όπως το πορτοκαλί, το μωβ και το ροζ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά που αποφάσισα να αγοράσω ένα t-shirt χρώματος ροζ. Η πωλήτρια, νεαρή κοπέλα (θα περίμενε κανείς να έχει πιο μοντέρνες απόψεις), μου ψιθυρίζει συνωμοτικά: "Αν και είναι τολμηρή απόφαση, εγώ θα σου έλεγα να το πάρεις. Σου πάει το χρώμα".

Τολμηρή απόφαση! Εγώ που πάντοτε πίστευα ότι τολμηρή απόφαση είναι να πηδήξεις με αλεξίπτωτο από ένα αεροπλάνο, τολμηρή απόφαση είναι τα παρατήσεις όλα και όλους και να πας σε μια ξένη χώρα να δουλέψεις για ένα καλύτερο μέλλον, τολμηρή απόφαση είναι η απόφαση του "τι σκατά να ψηφίσω πάλι στις εκλογές;;"... αλλά τολμηρή απόφαση το τι χρώμα έχει το μπλουζάκι που φοράω;

Αν μη τι άλλο είναι διασκεδαστικό :)

.....Stef

Γατοτροφές κατά των τοξικών βατράχων


 

Μία κονσέρβα γατοτροφής αποτελεί τη λύση για τον περιορισμό του πληθυσμού ενός είδους τοξικών βατράχων, που αποτελεί μάστιγα για την άγρια πανίδα της Αυστραλίας.
Οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανακοίνωσαν ότι τοποθετώντας μία κονσέρβα με γατοτροφή κοντά στις λίμνες όπου βρίσκεται αυτό το είδος βατράχου θα προσελκύονται σαρκοφάγα μυρμήγκια που έχουν ανοσία στο δηλητηριώδες δέρμα των βατράχων. Τα μυρμήγκια έτσι θα επιτίθενται στα νεογέννητα των βατράχων και θα τα σκοτώνουν.

ΑΝΤ1

Οι νικητές των βραβείων Bafta


 

Η Kathryn Bigelow, ο Colin Firth και η Carey Mulligan είναι οι μεγάλοι νικητές των βραβείων Bafta, η τελετή απονομής των οποίων έγινε την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου.
Η Bigelow έφυγε από την τελετή απονομής έχοντας κερδίσει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά και καλύτερης ταινίας για το "The Hurt Locker". Η σκηνοθέτις στις δηλώσεις της τόνισε πως: «Αυτό είναι απίστευτο, νιώθουμε μεγάλη τιμή». Το "Hurt Locker" κέρδισε και το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.
Το βραβείο α ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Colin Firth για την ερμηνεία του στην ταινία του Tom Ford, "A Single Man". Η Carey Mulligan έφυγε από την λαμπερή βραδιά έχοντας κερδίσει το βραβείο α γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "An Education".
Το Bafta β ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Christoph Waltz για τον ρόλο του στην ταινία του Quentin Tarantino, "Inglourious Basterds". Το βραβείο β γυναικείου ρόλου κέρδισε η MoNique για το ρόλο της στην ταινία "Precious".
Το βραβείο καλύτερου βρετανικού φιλμ κέρδισε η ταινία "Fish Tank". Το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου απέσπασε η ταινία "Up In The Air". Στην κατηγορία καλύτερου φιλμ κινουμένων σχεδίων νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία "Up".

ANT1
Related Posts with Thumbnails