Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Νέο μη επανδρωμένο αεροπλάνο του Ισραήλ «μπορεί να φτάσει στο Ιράν» ( Heron TP )

Ο «Ερωδιός» απογειώνεται
Από την παρουσίαση του αεροπλάνου σε βάση κοντά στο Τελ Αβίβ 
Από την παρουσίαση του αεροπλάνου σε βάση κοντά στο Τελ Αβίβ

Τελ Αβίβ: Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία παρουσίασε ένα στόλο γιγάντιων μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία μπορούν να παραμένουν εν πτήσει για μια ολόκληρη μέρα και να φτάνουν μέχρι το Ιράν. Τα νέα Heron TP είναι κυρίως αναγνωριστικά αεροσκάφη, θα μπορούσαν όμως να εκτελούν και άλλου είδους αποστολές.
Με άνοιγμα φτερών 26 μέτρα, το Heron TP (heron σημαίνει ερωδιός) έχει το μέγεθος ενός επιβατικού Boeing 737 και είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ισραήλ. Το νέο αεροπλάνο μοιάζει με τον προκάτοχό του, το Heron, έχει όμως μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και πετά σε μεγαλύτερο ύψος, έως και πάνω από 12 χιλιόμετρα.
Το Heron TP «έχει το δυναμικό να μπορεί να πραγματοποιήσει νέες αποστολές στο μέλλον καθώς αυτές καθίστανται σχετικές» δήλωσε ο αντιπτέραρχος Ίντο Νέχουσταν, επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Οι αξιωματούχου δεν διευκρίνισαν το μέγεθος του στόλου, ούτε κατονόμασαν το Ιράν ως δυνητικό στόχο. Ωστόσο, ο κατασκευαστής του αεροσκάφους, η κρατική Israel Aerospace, έχει ανακοινώσει ότι η ακτίνα δράσης του Heron TP φτάνει μέχρι τον Περσικό Κόλπο, και επομένως καλύπτει τουλάχιστον ένα τμήμα του Ιράν.
Αλλοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν δήλωσαν στο AP ότι το Heron TP θα ήταν χρήσιμο εργαλείο κατά της Τεχεράνης. Θα μπορούσε να πραγματοποιεί αναγνωριστικές πτήσεις, να δημιουργεί παρεμβολές στις εχθρικές επικοινωνίες, ή να λειτουργεί ως αναμεταδότης για τη συνεννόηση των επίγειων κέντρων επιχειρήσεων με τα επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν στρατηγική απειλή λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, αλλά και των αλλεπάλληλων αντισημιτικών δηλώσεων του Ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ.
Ο ισραηλινός στρατός ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, κατά την εισβολή του στο Λίβανο το 1982. Τα Heron χρησιμοποιούνται επίσης σε αναγνωριστικές πτήσεις για επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Μη επανδρωμένα αεροπλάνα διαφόρων μεγεθών και τεχνολογιών έχουν αποδειχθεί επιτυχή στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν ανεπαρκή.
Λιγότερο θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα σε περιοχές με ισχυρότερη αντιαεροπορική άμυνα: Στον πόλεμο της Σερβίας, για παράδειγμα, είχαν καταρριφθεί 42 αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα, απώλεια που μείωσε την αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών.

pathfinder.gr
Related Posts with Thumbnails