Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Αυξάνονται οι έλεγχοι για χρήση παράνομου λογισμικού από την Business Software Alliance στην Ελλάδα


Στα €168.000 η μεγαλύτερη ελληνική υπόθεση χρήσης παράνομου λογισμικού

ην υψηλότερη αποζημίωση ύψους €120.000, για χρήση παράνομου λογισμικού, που έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα κατέβαλε στην Business Software Alliance (BSA) μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού. Η εν λόγω εταιρεία κατέβαλε επιπλέον €48.000 για την αγορά των νομίμων αδειών χρήσης του λογισμικού, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της αποζημίωσης στα €168.000. Η BSA πραγματοποιεί νομικές ενέργειες, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μείωση του ποσοστού της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα που ανέρχεται στο 57%, σύμφωνα με τη μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της IDC (2008). Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία τρία χρόνια (2007-2009) έχουν αποδοθεί στην BSA αποζημιώσεις συνολικού ύψους σχεδόν €450.000, κατόπιν ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις διαφόρων τομέων δραστηριότητας.



Το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης είναι ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό. Ενδέχεται να προκύψουν τεχνικά προβλήματα, όπως κίνδυνοι ασφαλείας και απώλειας αρχείων και επίθεση από ιούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ολόκληρο δίκτυο των Η/Υ. Επιπλέον, απειλείται η επιβολή αυστηρών ποινικών αστικών και διοικητικών κυρώσεων από τους κρατικούς φορείς που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο περιπτώσεων χρήσης παράνομου λογισμικού. Το νόμιμο λογισμικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, τεχνική υποστήριξη, υπηρεσίες και αναβαθμίσεις που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και αποδοτικότητα κάθε εταιρείας.

Η κα Κατερίνα Γαλανοπούλου, εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Για το 2010, η BSA δεσμεύεται να πραγματοποιήσει ακόμα πιο δυναμικές ενέργειες που αποσκοπούν στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού αλλά και όπου χρειάζεται να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση με τους νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Διανύοντας μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, παροτρύνουμε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν γνήσιο λογισμικό, ώστε να διασφαλίσουν τη νομιμότητά τους και να αποφύγουν επιπλέον οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση των πειρατικών προγραμμάτων».

Η BSA ερευνά περιπτώσεις πειρατείας που προκύπτουν από αναφορές για χρήση παράνομου λογισμικού σε επιχειρήσεις ή μεμονωμένα άτομα και οργανισμούς που πωλούν πειρατικό λογισμικό στο Διαδίκτυο.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=103876&cid=36
www.bsa.org/hellas

YouTube με ...φίλτρο.

Τη δυνατότητα χρήσης φίλτρου που εμποδίζει την προβολή ταινιών με πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο καθώς και την εμφάνιση σχολίων με βωμολοχίες, αποφάσισε να προσφέρει στους χρήστες του το YouTube.




Η λειτουργία του φίλτρου θα είναι προαιρετική. Οι χρήστες θα μπορούν οι ίδιοι να επιλέγουν την ενεργοποίηση της λειτουργίας "Safety Mode".

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=130843

«Ραδιοφωνική Προσωπικότητα» ........... ο Τζίμης Πανούσης!!!!! (+Video)

http://www.klik.gr/141/panousis/2.jpg
Δεν είναι καιρός να παίρνουμε βραβεία, να παίρνουμε τα βουνά!!!




«Σύντροφοι, τηλεθεατές, δεν έχουμε δημοκρατία δυστυχώς…»

«Η δημοκρατία προϋποθέτει ισονομία μεταξύ πολιτικών και πολιτών, εδώ δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, κομματική χούντα έχουμε!»

«Είδατε εσείς καμιά ισονομία;»

«Αν εγώ καταθέσω πλαστά ψευδή στοιχεία στη δήλωση μου θα πάω φυλακή όμως ο Καραμάναλης, ο πρωθυπουργός, αυτός ο μπουχέσας το παχουλό ανιψάκι του εθνάρχη… τον είχαμε πρωθυπουργό τρομάρα του 5 χρόνια δήλωνε πλαστά στοιχεία στην Ευρώπη και αντί να πάει φυλακή είναι τώρα στα πίσω έδρανα της Βουλής και γελά σαν το χαχα μας κοροϊδεύει…»

«Αλλά και ο Γιωργάκης δεν κάνει μην τρελαθούμε δεν κάνει…»

«Έχει μαζέψει τους φίλους του και παίζει την κυβέρνηση, τους μπιμπιρογερουλάνους, αυτός ο Γιωργάκης πιστεύει ότι είναι πρόεδρος μη κυβερνητικής οργάνωσης, δεν ξέρει από αυτή τη δουλειά, θα μας καταστρέψει παιδιά»

«… Είναι ο λαπτοπάκιας, με το μουστάκι, μαμάκιας, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά, τον έβαζε υπουργό ο πατέρας του τόσα χρόνια και στο παιδείας…»

«Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα, δεν μας τρομάζει ο σοσιαλισμός, θα τον στείλουμε και τον Γιωργάκη στα αποδυτήρια με τον Κώστα τον χοντρόοοο»

http://postblogare.blogspot.com/

Αποζημίωση-μαμούθ για πειρατεία video game


Η Nintendo ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμβιβασμό με έναν 24χρονο Αυστραλό, ο οποίος κατηγορείται για πειρατεία ενός video game της γνωστής κονσόλας Wii. Ο James Burt θα αποζημιώσει τελικά την εταιρεία καταβάλλοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1,5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας [περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ] κι έτσι η υπόθεση δε θα καταλήξει στις αίθουσες των τοπικών δικαστηρίων.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Burt είδε στο ράφι ενός καταστήματος το νέο Super Mario Bros για Wii. Επρόκειτο για λάθος ενός υπαλλήλου, καθώς το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για παγκόσμια πρεμιέρα έξι μέρες μετά. Ο νεαρός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αγόρασε αμέσως το παιχνίδι, το "έσπασε" και το ανέβασε στο Internet. Η Nintendo ενημερώθηκε για τη διαρροή και κατέφυγε σε τεχνικές εντοπισμού προκειμένου να βρει το δράστη.

Αυτό που κανείς δεν έχει εξηγήσει μέχρι τώρα είναι πού θα βρει ο 24χρονος ένα εκατομμύριο ευρώ για να αποζημιώσει τη Nintendo.

http://e-pcmag.gr/news/63097

Google vs Facebook

Στέκι κοινωνικής δικτύωσης επιχειρεί να γίνει το Gmail


H Google δεν θέλει να χάσει για δεύτερη φορά το τρένο της κοινωνικής δικτύωσης: Ανακοίνωσε ότι ενσωματώνει στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείο Gmail λειτουργίες επικοινωνίας και ανταλλαγής πολυμέσων που θα μπορούσαν να αναμετρηθούν με το Facebook και το Twitter.

Το Google Buzz παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στα κεντρικά της εταιρείας στην Καλιφόρνια, θα περάσουν όμως αρκετές ημέρες μέχρι η νέα υπηρεσία να γίνει διαθέσιμη και στους 176 εκατομμύρια χρήστες του Gmail. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο σύνδεσμος «Buzz» στην κεντρική σελίδα του Gmail εμφανίζεται σε ορισμένους αλλά όχι όλους τους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Όπως το Facebook, το Buzz επιτρέπει στα μέλη του να αναρτούν ενημερώσεις για το πού βρίσκονται και τι κάνουν, να μοιράζονται φωτογραφίες, βίντεο και συνδέσμους. Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν ποια μηνύματα θα είναι ορατά μόνο για τους φίλους τους ή για οποιονδήποτε χρήστη στο Διαδίκτυο (θα εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησης της Google).

Επιπλέον, τα μέλη του Buzz θα μπορούν να συνδέουν στο προφίλ τους τους λογαριασμούς τους στο Twitter, το Picassa και το Flickr, ώστε να βλέπουν τις πληροφορίες που αναρτούν οι φίλοι τους σε αυτά τα δίκτυα. Μηνύματα από το Facebook δεν είναι δυνατό να προβληθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως εξήγησαν στελέχη της εταιρείας, η Google είναι η ιδανική λύση για την οργάνωση του χαοτικού περιεχομένου που παράγεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Πάντα υπήρχε ένα γιγάντιο κοινωνικό δίκτυο κάτω από το Gmail» σχολίασε ο Τοντ Τζάκσον, διευθυντής παραγωγής της Google.

Μεταξύ άλλων το Buzz αξιοποιεί εξελιγμένους αλγόριθμους οι οποίοι εκπαιδεύονται από τους χρήστες στο να επιλέγουν και να προβάλλουν ενδιαφέρον περιεχόμενο από φίλους φίλων.

Η παρουσίαση του Buzz έρχεται σχεδόν έξι χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της Google να επεκταθεί στην αγορά κοινωνικής δικτύωσης με το Orkut, μια υπηρεσία που έγινε δημοφιλής μόνο στη Βραζιλία.

Ο ανταγωνισμός της Google με την εταιρεία του Facebook εντάθηκε μετά την εξαγορά ποσοστού 1,6% του κοινωνικού δικτύου από τη Microsoft. Η Facebook αργότερα κλιμάκωσε την ένταση δελεάζοντας ένα στέλεχος της Google, τη Σέριλ Σάντμπεργκ, να γίνει διευθύνων σύμβουλός της.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη την Τρίτη, η Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει ανάρτηση του ιστολογίου TechCrunch, σύμφωνα με την οποία ετοιμάζει τη δική της υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία φυσικά θα ανταγωνιζόταν τo Gmail.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1104808

Το λεωφορείο… αμφίβιο!

Ένα νέο μέσο μεταφοράς απέκτησε η Γλασκόβη. Πρόκειται για το λεωφορείο-αμφίβιο, το οποίο μπορεί να κινηθεί τόσο στη στεριά όσο και στο νερό.

Η πρώτη απόπειρα να ενταχθεί στις συγκοινωνίες της πόλης, τη Δευτέρα, απέτυχε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η δεύτερη, όμως, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το 700.000 λιρών κόστους όχημα μπορεί να μεταφέρει έως και 45 επιβάτες. Τρέχει σαν φυσιολογικό λεωφορείο, όταν είναι στον δρόμο και σαν… πλεούμενο, όταν μπει στα νερά του ποταμού River Clyde.

Οι Αρχές της πόλης ευελπιστούν να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες ferry boat που συνδέουν τις περιοχές Renfrew και Yoker.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=103760&cid=25

cartoon: Ο καλός μου γείτονας, ο Μπιντού


stef000.blogspot.com/

Φθηνότερη και ανακυκλώσιμη τεχνολογία φωτισμού χάρη στο γραφένιο

Σουηδοί και Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα καινοτομικό τύπο φωτισμού, που είναι φθηνός στην παραγωγή του και πλήρως ανακυκλώσιμος και ο οποίος βασίζεται στο σούπερ-υλικό του μέλλοντος, το γραφένιο.

Η εφεύρεση, που ανοίγει το δρόμο για εντυπωσιακές καινοτομίες, όπως π.χ. ταπετσαρίες τοίχου που θα λάμπουν και θα αποτελούνται τελείως από πλαστικό, παρουσιάστηκε στο περιοδικό νανοτεχνολογίας “ACS Nano” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, από επιστήμονες των σουηδικών πανεπιστημίων Λινκέπινγκ και Ουμέα και του πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ουσιαστικά ανακάλυψαν μια εναλλακτική λύση στις οργανικές φωτοδιόδους (OLEDs), την οποία ονόμασαν «οργανικό ηλεκτροχημικό κύτταρο εκπομπής φωτός» (LEC).

Οι οργανικές φωτοδίοδοι είναι πολύ λεπτές και εξοικονομούν ενέργεια, γι’ αυτό τελευταία έχουν ενσωματωθεί σε κινητά τηλέφωνα, κάμερες και τηλεοράσεις. Μια OLED συνίσταται σε ένα στρώμα πλαστικού που παράγει φως και το οποίο είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια, εκ των οποίων το ένα είναι διαφανές.

Όμως η τεχνολογία των OLEDs έχει δύο μειονεκτήματα: είναι σχετικά ακριβές στην παραγωγή και το διαφανές ηλεκτρόδιο αποτελείται από ένα συγκεκριμένο κράμα μετάλλων, κασσίτερου και ινδίου. Όμως το ίνδιο είναι ένα μέταλλο σπάνιο και ακριβό και πολύπλοκο στην ανακύκλωσή του.

Η νέα τεχνολογία από γραφένιο ξεπερνά τα παραπάνω προβλήματα. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, για την ανάπτυξη οργανικών συστατικών φωτισμού, φιλικών προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα οικονομικών στην παραγωγή τους. Χρησιμοποιώντας γραφένιο αντί για συμβατικά μεταλλικά ηλεκτρόδια, τα υλικά φωτισμού του μέλλοντος θα είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν.

Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για μια ποικιλία εντυπωσιακών πρακτικών εφαρμογών, επειδή όλα τα μέρη ενός LEC μπορούν να παραχθούν από υγρά διαλύματα. Έτσι, για παράδειγμα, θα είναι μελλοντικά εφικτή η φθηνή παραγωγή υλικών εκπομπής φωτός, με βάση το πλαστικό και με την μορφή μεγάλων ή μικρών εύκαμπτων φύλλων, που θα επιστρώνονται σε ένα τοίχο ή ένα ταβάνι, σε μια οθόνη κλπ.

Το γραφένιο αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα ατόμων άνθρακα και έχει εντυπωσιακές ιδιότητες ως ηλεκτρονικό υλικό. Έχει μεγάλη αγωγιμότητα στο ηλεκτρικό ρεύμα και μπορεί να παραχθεί ως διάλυμα με την μορφή οξειδίου του γραφενίου.

Ερευνητές από όλο τον κόσμο, εδώ και πάνω από 15 χρόνια, προσπαθούν να αντικαταστήσουν το σπάνιο και δύσκολα ανακυκλώσιμο οξείδιο κασσιτέρου-ινδίου που χρησιμοποιείται στις OLED. Αντίθετα, η πρώτη ύλη για τις LEC, που είναι πλήρως οργανικές και απαλλαγμένες από μέταλλα, είναι ανεξάντλητη στη φύση (άνθρακας) και εύκολα ανακυκλώνεται, π.χ. ως καύσιμα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=130704

Ρομπότ ταξιδεύει πρώτη θέση

Η πτήση ΕΚ817 Ντουμπάι-Ριάντ της Emirates Airlines είχε προ ημερών για πρώτη φορά έναν επιβάτη λίγο... διαφορετικό από τους άλλους: τον «Ιμπν Σίνα». Το ανθρωποειδές αραβικό ρομπότ με έλληνα «πατέρα» και ένα από τα πιο εξελιγμένα ρομπότ στον κόσμο.

Ο "Ιμπν Σίνα", που φέρει το πλήρες όνομα του διάσημου μουσουλμάνου φιλοσόφου και επιστήμονα του 11ου αιώνα, Αβικέννα, ταξίδεψε σαν… κύριος στην πρώτη θέση και εντυπωσίασε τους συνεπιβάτες του με την ικανότητά του να συνομιλεί μαζί τους.



Το σούσουρο με τον διαφορετικό επιβάτη είχε ήδη ξεκινήσει από το "τσεκ-ιν" στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι και στη συνέχεια, στην αίθουσα αναμονής για "vip", όπου ο "Ιμπν Σίνα" αναπαυόταν μέχρι να έρθει η ώρα να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Πρόσφερε, έτσι, μια κλεφτή ματιά στο μέλλον των αεροπορικών πτήσεων, όταν ενδεχομένως οι άνθρωποι θα συνταξιδεύουν με τους μηχανικούς σωσίες τους. Είναι ενδεικτικό, εν προκειμένω, πως διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας και του αεροδρομίου δήλωσε: "έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να παρέχουμε σε κάθε επιβάτη, άνθρωπο ή όχι, το καλύτερο δυνατό επίπεδο φροντίδας και εξυπηρέτησης".


Το ρομπότ μπορούσε να αναγνωρίζει πρόσωπα, να πιάνει κουβέντες με τους διπλανούς του στα αραβικά, να κάνει χειρονομίες, να συνδέεται στο διαδίκτυο και να "κατεβάζει" τις τελευταίες πληροφορίες για τον καιρό.


Ο σύγχρονος μηχανικός Αβικέννας συνοδευόταν από τον περήφανο δημιουργό του, τον έλληνα καθηγητή στην επιστήμη των υπολογιστών Νικόλαο Μαυρίδη, ο οποίος, με τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει αναπτύξει το προηγμένο λογισμικό και το υλικό του ρομπότ.


Ο "Ιμπν Σίνα" ταξίδεψε στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, για να αποτελέσει το σημαντικότερο έκθεμα σε μια συνδιάσκεψη και έκθεση για την ανώτερη εκπαίδευση.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=130708

Ψηφιακή τηλεόραση: On τα κανάλια, Off η πολιτεία


Παράταση στην παράταση φαίνεται ότι παίρνει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο όχι για το 2012, αλλά «έως το 2015».

Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, μέσω της Digea της εταιρείας που έχουν συστήσει για την μετάβαση από το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα στην ψηφιακή εκπομπή, δηλώνουν έτοιμα για το switschover και μάλιστα όχι στην ημερομηνία που η χώρα έχει δεσμευτεί, δηλαδή σε δύο χρόνια από τώρα, αλλά ακόμη και εντός του 2011. Αρκεί να κλείσουν νομοθετικά οι εκκρεμότητες όπως η χωροθέτηση των σημείων εκπομπής, ο χάρτης των συχνοτήτων και η αδειοδότηση των πομπών, ζητήματα που πρέπει να καθορίσει με προεδρικά διατάγματα η κυβέρνηση.

Ο κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Καναλιών Πανελλαδικής Εμβέλειας, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr ανέφερε ότι «η επιχειρηματικότητα πρέπει να έχει ορισμένο θεσμικό περιβάλλον για να μπορεί να αναπτυχθεί, συμπληρώνοντας ότι τα κανάλια αναλαμβάνουν το επενδυτικό ρίσκο της μετάβασης «γιατί όσοι τα εκπροσωπούν έχουν την φιλοδοξία να υπάρχουν και στην ψηφιακή εποχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση για την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση για τους 7 ιδιωτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στα 40 εκατ. ευρώ. Ο τελικός προϋπολογισμός εξαρτάται από το πόσοι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, περιφερειακοί και μη, θα επιλέξουν να «πατήσουν» στις υποδομές της για να εκπέμψουν ψηφιακά πριν ή μετά το 2012, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει μέχρι και διπλάσιο το ποσό της επένδυσης.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η νέα -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αφήνουν αυτές τις εκκρεμότητες να παραμένουν, αλλά όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Digea «η επιχειρηματική βούληση υπάρχει αλλά θα πρέπει να ξέρει και πού να επενδύσει».

Χωρίς να έχει εγκαταλειφτεί ο στόχος του 2012 -τουλάχιστον τα κανάλια δεν έχουν κάποια σχετική ενημέρωση- πρόσφατα ο υφυπουργός υποδομών κ. Ν. Σηφουνάκης μιλώντας για το ψηφιακό μέρισμα (οι συχνότητες που θα απελευθερωθούν μετά το switschover στην ψηφιακή TV και για το οποίο «ερίζουν» τηλεπικοινωνιακοί και τηλεοπτικοί πάροχοι) έκανε λόγο για την μετάβαση «από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση ως το 2015».

Γιατί είναι σημαντική η ψηφιακή τηλεόραση; Αφενός γιατί η ποιότητα της εικόνας είναι σημαντικά καλύτερη από την υφιστάμενη στην αναλογική και αφετέρου γιατί απελευθερώνεται φάσμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά προηγμένων υπηρεσιών, από τηλεόραση high definition μέχρι payTV, διαδραστικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες κλπ.

Η μετάβαση μέχρι τώρα

Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Digea έχουν ήδη ανατραπεί, αφού στη μεν Θεσσαλονίκη η ψηφιακή εκπομπή από τα κέντρα του Χορτιάτη και Φιλίππειου ξεκίνησε με ένα μήνα καθυστέρηση (τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου 2009). Αλλά και στην Αθήνα ο προγραμματισμός πλέον οριοθετείται γενικά εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους (με την περίοδο κοντά το Πάσχα να θεωρείται πιο πιθανή), αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί να «κλείσει» η αναλογική μετάδοση στην Αίγινα εντός του Φεβρουάριο του 2010. Ο αναμεταδότης της Αίγινας τροφοδοτεί με τηλεοπτικό σήμα τα νότια προάστια της Αθήνας.

Η πρώτη περιοχή όπου οι κάτοικοι είδαν ψηφιακή τηλεόραση ήταν το Ξυλόκαστρο

Η Digea εκτιμά ότι τουλάχιστον το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού η πολιτεία θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά. Σε χώρες όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετάβασης, οι κυβερνήσεις διέθεσαν σημαντικούς πόρους για την ενημέρωση των τηλεθεατών: περί τα 650 εκατ. λίρες η Βρετανία, ανάλογα ποσά σε ευρώ η Γαλλία, ενώ στις ΗΠΑ η κυβέρνηση δαπάνησε 2,5 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης και οικονομικής ενίσχυσης 20 δολαρίων (κουπόνι) σε κάθε οικογένεια για την προμήθεια του αποκωδικοποιητή.
Της Ρόης Χάικου http://www.capital.gr/Articles.asp?id=904494

Νέες ασύρματες τεχνολογίες από την Airties

Η αμερικανική εταιρία AirTies παρουσίασε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, δύο νέες ασύρματες τεχνολογίες: την τεχνολογία AirTouch που προσφέρει ασύρματη εγκατάσταση δικτύου με το πάτημα ενός κουμπιού και τη νέα ‘Plug & Share’ τεχνολογία για ασύρματη πρόσβαση σε αρχεία φωνής, βίντεο και δεδομένων.

Αναλυτικότερα:

• Η τεχνολογία AirTouch απλοποιεί και αυτοματοποιεί τη σύνδεση και τις παραμέτρους ασφάλειας των ασύρματων δικτύων, προκειμένου να προσφέρει στον τελικό χρήστη τη δυνατότητα να εγκαταστήσει το δίκτυο συσκευών του χωρίς τη βοήθεια ειδικού.

• Η τεχνολογία Plug & Share επιτρέπει στους χρήστες σε περιβάλλοντα με περισσότερους από έναν Η/Υ να συνδεθούν, χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό δίσκο USB και να μοιράζονται αρχεία δεδομένων μέσω των AirTies IP gateways και σημείων πρόσβασης.

Τα πρώτα προϊόντα που θα ενσωματώνουν το AirTouch button, είναι το Air 5450 και το Air 4450, που θα είναι διαθέσιμα σε καταστήματα λιανικής πώλησης και μέσω του δικτύου συνεργατών της AirTies άμεσα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airties, Bulent Celebi, δήλωσε ότι κατά το τελευταίο έτος η Airties έχει ισχυροποιήσει τη θέση της στην ελληνική αγορά, έχοντας επιτύχει αύξηση εσόδων της τάξης του 300% το 2008, ενώ με τη διάθεση των νέων προϊόντων στοχεύει στον διπλασιασμό της αγοράς της στην Ελλάδα.

Η AirTies αναπτύσσει και προσφέρει προϊόντα ασύρματης τεχνολογίας για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτές στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2004 από μια ομάδα διοικητικών και τεχνικών στελεχών από τη Silicon Valley των ΗΠΑ (με πρωτοβουλία ενός μηχανικού τουρκικής καταγωγής), έχοντας ως στρατηγικό στόχο να αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη της περιοχής ΕΜΕΑ. Ήδη αποτελεί βασικό προμηθευτή στην τουρκική αγορά, ενώ πραγματοποιεί επίσης εξαγωγές σε Ελλάδα, Ρωσία και Ουκρανία. Η εταιρεία στοχεύει να επεκταθεί στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ευρυζωνική αγορά.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=130466

Related Posts with Thumbnails