Σουηδοί και Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα καινοτομικό τύπο φωτισμού, που είναι φθηνός στην παραγωγή του και πλήρως ανακυκλώσιμος και ο οποίος βασίζεται στο σούπερ-υλικό του μέλλοντος, το γραφένιο.
Η εφεύρεση, που ανοίγει το δρόμο για εντυπωσιακές καινοτομίες, όπως π.χ. ταπετσαρίες τοίχου που θα λάμπουν και θα αποτελούνται τελείως από πλαστικό, παρουσιάστηκε στο περιοδικό νανοτεχνολογίας “ACS Nano” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, από επιστήμονες των σουηδικών πανεπιστημίων Λινκέπινγκ και Ουμέα και του πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές ουσιαστικά ανακάλυψαν μια εναλλακτική λύση στις οργανικές φωτοδιόδους (OLEDs), την οποία ονόμασαν «οργανικό ηλεκτροχημικό κύτταρο εκπομπής φωτός» (LEC).
Οι οργανικές φωτοδίοδοι είναι πολύ λεπτές και εξοικονομούν ενέργεια, γι’ αυτό τελευταία έχουν ενσωματωθεί σε κινητά τηλέφωνα, κάμερες και τηλεοράσεις. Μια OLED συνίσταται σε ένα στρώμα πλαστικού που παράγει φως και το οποίο είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια, εκ των οποίων το ένα είναι διαφανές.
Η νέα τεχνολογία από γραφένιο ξεπερνά τα παραπάνω προβλήματα. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, για την ανάπτυξη οργανικών συστατικών φωτισμού, φιλικών προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα οικονομικών στην παραγωγή τους. Χρησιμοποιώντας γραφένιο αντί για συμβατικά μεταλλικά ηλεκτρόδια, τα υλικά φωτισμού του μέλλοντος θα είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν.
Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για μια ποικιλία εντυπωσιακών πρακτικών εφαρμογών, επειδή όλα τα μέρη ενός LEC μπορούν να παραχθούν από υγρά διαλύματα. Έτσι, για παράδειγμα, θα είναι μελλοντικά εφικτή η φθηνή παραγωγή υλικών εκπομπής φωτός, με βάση το πλαστικό και με την μορφή μεγάλων ή μικρών εύκαμπτων φύλλων, που θα επιστρώνονται σε ένα τοίχο ή ένα ταβάνι, σε μια οθόνη κλπ.
Το γραφένιο αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα ατόμων άνθρακα και έχει εντυπωσιακές ιδιότητες ως ηλεκτρονικό υλικό. Έχει μεγάλη αγωγιμότητα στο ηλεκτρικό ρεύμα και μπορεί να παραχθεί ως διάλυμα με την μορφή οξειδίου του γραφενίου.
Ερευνητές από όλο τον κόσμο, εδώ και πάνω από 15 χρόνια, προσπαθούν να αντικαταστήσουν το σπάνιο και δύσκολα ανακυκλώσιμο οξείδιο κασσιτέρου-ινδίου που χρησιμοποιείται στις OLED. Αντίθετα, η πρώτη ύλη για τις LEC, που είναι πλήρως οργανικές και απαλλαγμένες από μέταλλα, είναι ανεξάντλητη στη φύση (άνθρακας) και εύκολα ανακυκλώνεται, π.χ. ως καύσιμα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=130704