Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Εφικτή η κβαντική τηλεμεταφορά ενέργειας

Σύμφωνα με Ιάπωνα φυσικό
Εφικτή η κβαντική τηλεμεταφορά ενέργειας
Ακόμη και σε έτη φωτός από τη Γη

Ο Ιάπωνας φυσικός Μασαχίρο Χότα του πανεπιστημίου Τοχόκου θεωρεί εφικτή την αξιοποίηση της κβαντομηχανικής για την τηλεμεταφορά ενέργειας σε τεράστιες αποστάσεις, ακόμα και ετών φωτός από τη Γη!
 
Χρησιμοποιώντας τις ίδιες κβαντικές αρχές που επιτρέπουν την τηλεμεταφορά πληροφοριών (μέσω του μυστηριώδους φαινομένου του «κβαντικού εναγκαλισμού» στο οποίο «εμπλέκονται» τα σωματίδια της ύλης), ο Χότα πιστεύει ότι είναι δυνατό να εισαχθεί ενέργεια σε ένα σωματίδιο και αυτή, σχεδόν αυτόματα, να εξαχθεί από ένα άλλο σωματίδιο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση ακόμα και ετών φωτός μακριά από το πρώτο.
  
Η τολμηρή πρόταση, αν ποτέ καταστεί υλοποιήσιμη, θα φέρει πραγματική επανάσταση στην παραγωγή και διανομή της ενέργειας. Μέχρι στιγμής, οι φυσικοί έχουν δείξει ότι είναι δυνατή η τηλεμεταφορά των κβαντικών καταστάσεων φωτονίων, ατόμων και ιόντων. Αρκετοί ερευνητές εκτιμούν ότι ανάλογες αρχές τηλεμεταφοράς μπορούν να εφαρμοστούν σε μόρια, ιούς και άλλα πιο πολύπλοκα αντικείμενα.
Τον τελευταίο χρόνο, έχει αρχίσει πια να συζητείται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και η τηλεμεταφορά ενέργειας, με τον Ιάπωνα επιστήμονα να βρίσκεται στην πρωτοπορία του σχετικού προβληματισμού.
  
Όπως συμβαίνει γενικότερα με το φαινόμενο του «κβαντικού εναγκαλισμού», ουσιαστικά δεν τηλεμεταφέρονται τα ίδια τα σωματίδια, αφού αυτά κατά βάση είναι ταυτόσημα στο κβαντικό επίπεδο, όσο μακριά κι αν βρίσκονται μεταξύ τους. Μάλλον, η πληροφορία (άρα ίσως και η ενέργεια στο μέλλον) μπορεί να μεταφέρεται (μυστηριωδώς) από το ένα στο άλλο.
Με άλλα λόγια, οι φυσικοί μπορούν ήδη να στείλουν την πληροφορία αυτομάτως από το ένα σωματίδιο στο άλλο, αλλά όχι να τηλεμεταφέρουν το ίδιο το σωματίδιο. Κατά κάποιο τρόπο, το σωματίδιο-δέκτης δέχεται την πληροφορία που στέλνει το απομακρυσμένο σωματίδιο-πομπός και έτσι παίρνει την «ταυτότητα» του τελευταίου.
  
Η εργασία του Χότα εξερευνά τα θεμέλια της φυσικής και, ειδικότερα, τη σχέση ανάμεσα στην κβαντική πληροφορία και την κβαντική ενέργεια, στο πλαίσιο του «εναγκαλισμού» των σωματιδίων.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η επιθεώρηση «MIT Technology Review» του ομώνυμου αμερικανικού πανεπιστημίου, αυτές οι νέες ιδέες πάνω στη σχέση πληροφορίας και ενέργειας σε κβαντικό επίπεδο, μπορούν να έχουν καταλυτικές επιπτώσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας

enet.gr
Related Posts with Thumbnails