Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πριμ για εξοικονόμηση ενέργειας, στα σπίτια ! (greece)


Πριμ ύψους 2.000 – 3.000 ανα δικαιούχο προβλέπει στην τελική μορφή του το νομοσχέδιο για την εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός των επόμενων ημερών ενώ στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στους δικαιούχους να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους, λαμβάνοντας είτε απευθείας επιδότηση για το κόστος των προτεινόμενων εργασιών (με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) είτε ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση του επιτοκίου που μπορεί να φθάσει και το 100%.
Και στις δυο περιπτώσεις, το σπίτι θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή. Το κόστος της επιθεώρησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίζει από ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να επωφεληθούν περίπου 45.000- 50.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000- 40.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες, γράφουν τα σημερινά Νέα, επικαλούμενα πηγές τους. Ως στόχος έχει τεθεί το να ικανοποιηθούν περίπου 100.000 δικαιούχοι (είτε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είτε ολόκληρα κτίρια), αντί για τους μόλις 15.000 του αρχικού σχεδιασμού, σκοπός για τον οποίο, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, εκτός των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, επιπλέον κονδύλια, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το σχέδιο νόμου οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες, ενσωματώνοντας ορισμένες αλλαγές μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.

Εργασίες που θα λαμβάνουν επιδότηση
Οι εργασίες οι οποίες θα επιδοτούνται, θα είναι εκείνες που θα προτείνουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όπως θερμομόνωση κελύφους, αλλαγές κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρα και λέβητα, καθώς επίσης τοποθέτηση σκιάστρων για την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση κλιματιστικών συσκευών και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα κίνητρα θα ανακοινωθούν μαζί με το τελικό σχέδιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πρόκειται να πωληθούν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται τα Νέα, τα ενεργειακά όρια που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό είναι ελαστικά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων για παρεμβάσεις μεγάλου κόστους. Έτσι, ένα νεόδμητο, για παράδειγμα, ακίνητο θα μπορεί σχετικά εύκολα να λάβει θετική αξιολόγηση (να καταταγεί, για παράδειγμα, στην κλάση Β), ώστε εν συνεχεία να μην απαιτούνται πολύ κοστοβόρες παρεμβάσεις για να ανέβει κατηγορία (Α ή Α+).

Τον Μάιο οι πρώτες επιθεωρήσεις
Εντός του ερχόμενου Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επιθεωρήσεις από επιθεωρητές ενέργειας, αφού μαζί με τον ΚΕΝΑΚ θα ανακοινωθεί και το προεδρικό διάταγμα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, που θα ορίζει τι προσόντα θα πρέπει να διαθέτουν. Πολλοί είναι οι μηχανικοί και οι απόφοιτοι ΤΕΙ (από το σύνολο των 300.000 πανελλαδικά) που περιμένουν με ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο νέο πεδίο.
Το νέο καθεστώς θα έχει μια μεταβατική περίοδο 8 μηνών από την ισχύ του, κατά την οποία δυνατότητα να κάνουν επιθεωρήσεις θα έχουν μόνο μηχανικοί, εφόσον έχουν εμπειρία 10 ετών και άνω. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν διεξαχθεί τα σχετικά σεμινάρια που ετοιμάζει το ΤΕΕ, ώστε να εκπαιδευθούν όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 

tvxs.gr
Related Posts with Thumbnails