Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Philips: Γεννηθήτω… LED!


Πάνω από ένα αιώνα μετά την ίδρυσή του, πριν 119 χρόνια (το 1891), ο ολλανδικός κολοσσός Philips «ποντάρει» για μια ακόμη φορά σοβαρά στους ημιαγωγούς. Αυτή την φορά όμως φιλοδοξεί να τους αξιοποιήσει ως πηγή φωτός.

 

Η εταιρία, που σήμερα παράγει περίπου μια στις τέσσερις λάμπες και άλλες πηγές φωτός που υπάρχουν στον κόσμο, είχε πωλήσει τη μονάδα των ημιαγωγών της το 2006, λόγω σκληρού ανταγωνισμού από την Ασία. Όμως αυτή τη φορά έχει επενδύσει πάνω από 4 δισ. ευρώ για να υπερασπιστεί την ηγετική θέση της διεθνώς, με αιχμή τις φωτοδιόδους LED (Light-Emitting Diodes), τις οποίες θεωρεί ότι αποτελούν το μέλλον του φωτισμού παγκοσμίως, καθώς εξοικονομούν ενέργεια και βοηθούν στην μείωση της εκπομπής «αερίων του θερμοκηπίου», άρα μετριάζουν την κλιματική αλλαγή.
Η εταιρία θεωρεί δεδομένη στην παγκόσμια αγορά φωτισμού τη σταδιακή μετάβαση από τις λάμπες πυράκτωσης στις LED. Οι τελευταίες έχουν ήδη γίνει γνωστές ως δείκτες (λαμπάκια) που αναβοσβήνουν στις περισσότερες ηλεκτρονικές καταναλωτικές συσκευές.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Philips Νιλς Χάβερκορν, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ως το 2015 η αγορά φωτισμού LED θα έχει ξεπεράσει σε αξία τις συμβατικές πηγές φωτός.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, τα προϊόντα LED για πρώτη φορά ξεπέρασαν το 10% των συνολικών πωλήσεών της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, το 2009 οι LED αποτέλεσαν το 6% - 8% των παγκόσμιων πωλήσεων προϊόντων φωτισμού, συνολικής αξίας 45 – 50 δισ. ευρώ (από αυτές τα 6,5 δισ. ευρώ ήσαν πωλήσεις της Philips).
Το πρώτο LED, φτιαγμένο από δίοδο (τσιπάκι) κατασκευάστηκε το 1962 και ήταν ουσιαστικά ένα κόκκινο φωτάκι. Τώρα πια η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί, ώστε να παράγει χρωματιστό φως σε όλη τη χρωματική γκάμα. Τα πλεονεκτήματα των φωτοδιόδων περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις κοινές λάμπες, την μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα (μέχρι και 80% σε σχέση με τις κοινές λάμπες), καθώς και την φιλικότητα προς το περιβάλλον (δεν περιέχουν υδράργυρο).
Οι συμβατικές λάμπες πυράκτωσης θα απαγορευτούν σταδιακά από την ΕΕ ως το 2012. Περίπου 16 δισεκατομμύρια συμβατικοί λαμπτήρες αναμένεται να αντικατασταθούν διεθνώς με LED μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η εταιρία iSuppli εκτιμά ότι ως το 2013, παρά την οικονομική κρίση, οι παγκόσμιες πωλήσεις LED θα έχουν φτάσει τα 15 δισ. ευρώ. Οι βασικοί ανταγωνιστές της Philips είναι η γερμανική Osram (θυγατρική της Siemens), η αμερικανική General Electric, η ιαπωνική Sharp και η κορεατική Samsung.
Μια ποιοτική LED που μπορεί να βγάλει «θερμό» φως (το οποίο προτιμούν οι πιο πολλοί καταναλωτές), μπορεί να παραχθεί μόνο από μεγάλες εταιρίες όπως η Philips και είναι ακριβή υπόθεση: κοστίζει περίπου 46 δολάρια για να παραχθούν 1.000 «λούμεν» (μονάδα έντασης του φωτός) έναντι μόλις 25 δολ. για 1.000 λούμεν «ψυχρού» φωτός. Έως το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το κόστος παραγωγής LED «θερμού» φωτός αναμένεται να έχει μειωθεί δραστικά στα 4 δολάρια ανά 1.000 λούμεν, έναντι 2 δολαρίων ανά 1.000 λούμεν για τις «ψυχρές» LEE, που θα έχουν περίπου το μισό κόστος.
Σήμερα, για μια κοινή λάμπα πυράκτωσης, το κόστος είναι μόνο 0,29 δολ. ανά 1.000 λούμεν. Μέχρι το 2013 αναμένεται ότι το κόστος παραγωγής μιας LED θα είναι χαμηλότερο από το κόστος κατασκευής μιας λάμπας φθορισμού, οι οποίες από τη δεκαετία του ΄80 αποτέλεσαν την πρώτη εναλλακτική λύση στις λάμπες πυράκτωσης.
Το κόστος αντικατάστασης μιας τέτοιας κοινής λάμπας με μια LED αναμένεται να αποσβεστεί σε περίπου δύο χρόνια. Ήδη οι LED χρησιμοποιούνται περισσότερο σε εστιατόρια και λόμπι ξενοδοχείων, χάρη στη διακοσμητική χρησιμότητά τους επειδή αλλάζουν χρώμα φωτός, αλλά στα εργοστάσια οι συμβατικές λάμπες καλά κρατούν ακόμα.
Για τα νοικοκυριά υπάρχει ήδη μια μεγάλη ποικιλία επιλογών από λάμπες πυράκτωσης, φθορισμού, αλογόνου, φωτοδιόδους κ.α. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης λαμπτήρων διεθνώς υιοθετούν με αργό ρυθμό τις LED και αναμένεται ότι θα χρειαστούν πέντε έως έξι χρόνια μέχρι οι φωτοδίοδοι να έχουν ευρεία κυκλοφορία.

enet.gr
Related Posts with Thumbnails