Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αποτυπώνουν με τον πιο σαφή τρόπο τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ του εύρωστου βορά και του προβληματικού δημοσιονομικά νότου.
Ακόμα όμως και στην ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία, στο τέλος του 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν οριακά θετικός και το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει εκτοξευτεί στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την ανεργία να ανεβαίνει - έφτασε στο 8,6% - και τις επενδύσεις να παγώνουν, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση Μέρκελ να αυξήσει τα επιδόματα των ανέργων, βάζει φωτιά στη συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων.
Το 53% των Γερμανών εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, αν χρειασθεί, να αποβάλει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Emnid και δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag».
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν η χώρα τους και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική της κρίση.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Γερμανία σημείωσε πέρυσι τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά, ενώ το τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε στασιμότητα στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κένεθ Ρόγκοφ, προειδοποίησε τη Γερμανία ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας προβλέπεται να φτάσει το 5,5% του ΑΕΠ το 2010 και η κυρία Μέρκελ έχει υποσχεθεί να το σταθεροποιήσει μόλις το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση.
Ο Ρόγκοφ πάντως θεωρεί ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη. «Όσο η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, πρέπει να βοηθήσει», λέει.
Στην Ισπανία, όπου η ανεργία έφτασε στο 19,5%, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας . Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κάτι που έχει βγάλει στο δρόμο τους συνδικαλιστές. Για να επιτύχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ως προς τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων παρενέβη ο ίδιος ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος.
Τόσο στην Ισπανία όσο και στη γειτονική Πορτογαλία, αυξάνονται οι ουρές ανέργων και αστέγων, όπου γίνονται συσσίτια. Πάντως, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επιχειρεί να δώσει διαβεβαιώσεις για τη δυνατότητα της κυβέρνησής του να μειώσει το έλλειμμα και θυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν όλες οι δυτικές χώρες. «Η αύξηση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας είναι κατά πολύ όμοια προς την αύξηση στο δημόσιο χρέος των G20 σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», δηλώνει.
Όλα αυτά, την ώρα που η ανεργία στην Πορτογαλία καταγράφεται στο 10,4% με έντονες και ανησυχητικά αυξητικές τάσεις.
http://news.pathfinder.gr
http://news.pathfinder.gr