Η Γέφυρα της Ευρώπης ενώνει τη Βούδα (κάτω) με την Πέστη στην Ουγγαρία
Ο «Αμαζόνιος της Ευρώπης»
Βιέννη: Οι κυβερνήσεις 14 χωρών που βρέχονται από τα νερά του Δούναβη υιοθέτησαν την Τρίτη συμφωνία για την απορρύπανση και την προστασία του ποταμού, τον οποίο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «Αμαζόνιο της Ευρώπης».
Το Σχέδιο Διαχείρισης της Λεκάνης του Δούναβη αποσκοπεί «στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του Δούναβη και των παραποτάμων του», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βιέννη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο.
Το σχέδιο απαιτεί τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των ανθρώπινων παρεμβάσεων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Προβλέπει επίσης την αποκατάσταση υγροτόπων, τη δημιουργία φυσικών αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, τη βελτίωση υφιστάμενων τάφρων και τη βελτίωση των συστημάτων πρόβλεψης και ενημέρωσης.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF και η BUND, το γερμανικό σκέλος των Φίλων της Γης, χαιρέτισαν μεν το σχέδιο, ζήτησαν όμως και αναστολή των σχεδίων για τη δημιουργία νέων υδροηλεκτρικών έργων στο ευρωπαϊκό ποτάμι.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της BUND Χούμπερτ Βάιγκερ, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρίνουν το σχέδιο για τα έργα εκτροπής που προγραμματίζονται στην περιοχή του Ανω Δούναβη, ανάμεσα στο Στράουμπινγκ και το Βιλσχόφεν της Γερμανίας.
Οι περιβαλλοντιστές ζήτησαν επίσης αναστολή κάθε επέμβασης στο ποτάμι για τη διευκόλυνση της ποταμοπλοΐας. «Θα έπρεπε να προσαρμόζουμε τα πλοία στο ποτάμι, όχι το ποτάμι στα πλοία» σχολίασε ο Βάιγκερ.
Η συνάντηση στη Βιέννη οργανώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία του Δούναβη (ICDPR), με τη συμμετοχή 14 χωρών όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Δούναβης είναι το δεύτερο μακρύτερο ποτάμι της Ευρώπης μετά τον Βόλγα, με μήκος 2.860 χλμ. Πηγάζει στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας και εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα στις ακτές της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.
pathfinder.gr