Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

House , Grey's Anatomy : Μην εφαρμόζετε ό,τι βλέπετε στα "ιατρικά" σίριαλ!

house series Pictures, Images and Photos

Μία ομάδα ιατρών από το Dalhousie University του Halifax των ΗΠΑ μελέτησε τα πιο δημοφιλή σήριαλ τα οποία έχουν ως κεντρικό θέμα την ζωή μέσα σε νοσοκομεία και τις σχέσεις των γιατρών μεταξύ τους!
Πρόκειται για το "House" , το "Grey's Anatomy", τις "Ιατρικές Υποθέσεις", και το "Στην Εντατική". Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο βοηθούν τους τηλεθεατές στο να εκπαιδευθούν στην παροχή πρώτων βοηθειών και ειδικά στις περιπτώσεις  επιληπτικών κρίσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

  Οι ερευνητές παρακολούθησαν 327 επεισόδια των τεσάρων σειρών. Σε αυτά κατέγαρψαν 59 περιστατικά επιληπτικών κρίσεων, εκ των οποίων τα 50 συνέβησαν μέσα στο νοσοκομείο. Άρα - σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις- οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από νοσηλευτές ή γιατρούς.
Kι όμως , στα 25 από τα 59 περιστατικά, προβλήθηκαν εντελώς λανθασμένες πρακτικές για την αντιμετώπιση της επιληπτικής κρίσης! Η παροχή των πρώτων βοηθειών ήταν σωστή σε 17 μόνο περιστατικά.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Andrew Moeller που συμμετείχε στην έρευνα, τα λάθη που γίνονται στις τηλεοπτικές αυτές σειρές , μερικές φορές είναι οφθαλμοφανέστατα! Είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται πάντα να ξαπλώνεις τον ασθενή στο πάτωμα και να τον σφίγγεις για να εμποδίσεις τις ακούσιες κινήσεις του! Επίσης δεν χρειάζεται να βάλεις αντικείμενα στο στόμα του για να του τραβήξεις τη γλώσσα και να τον βοηθήσεις να αναπνεύσει!
Εντελώς ανώφελο είναι και το να ξεκουμπώνει ο γιατρός τα ρούχα στην περιοχή του λαιμού και να κρατάει το χέρι του ασθενή μέχρι να περάσει η κρίση. Αν η κρίση κρατήσει πάνω από 5 λεπτα, το κράτημα του χεριού δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτα και καλό είναι να παρασχεθούν ιατρικές βοήθειες!

Γιατί έγινε η έρευνα αυτή.

 Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο αποφάσισαν οι γιατροί να κάνουν την πρωτότυπη αυτή έρευνα, ακούστε την απάντηση δια στόματος Andrew Moeller: " Oι τηλεοπτικές σειρές αποτελούν ενδεχομένως μια πολύ ισχυρή μέθοδο εκπαίδευσης του κοινού στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.Έτσι, το εύρημα ότι τις μισές φορές παρουσιάζουν λανθασμένες πρακτικές δημιουργεί ανησυχία. Οι σύλλογοι ασθενών με επιληψία θα πρέπει να πιέσουν τα τηλεοπτικά κανάλια να φροντίζουν να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων".

hbnews.gr
Related Posts with Thumbnails