Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Πέθανε ο "πατέρας" του Φρίσμπι.

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε στη Γιούτα των ΗΠΑ, ο Γουόλτερ Φρέντερικ Μόρισον, ο εφευρέτης ενός από τα πιο δημοφιλή και απλά παιχνίδια, του Φρίσμπι.

Το φρίσμπι, το ελαφρύ αεροδυναμικό πλαστικό ιπτάμενο δισκάκι, το οποίο πετιέται από τον ένα παίκτη στον άλλον, ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Μόρισον στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και από τότε έχει κατακτήσει τον πλανήτη.

Η ανακάλυψη από τον Γουόλτερ Φρέντερικ Μόρισον, έγινε τυχαία όταν έπαιζε, με τη μέλλουσα τότε σύζυγό του Λου, με ένα κυκλικό μεταλλικό ταψάκι για ψήσιμο ποπ-κορν σε κάποια παραλία της Καλιφόρνιας.

Αντιλαμβανόμενος το ενδεχόμενο εμπορικής επιτυχίας ενός τέτοιου παιχνιδιού, προχώρησε σε μια πιο εξελιγμένη και πλαστική εκδοχή του και το ονόμασε «Ο δίσκος του Πλούτωνα», επηρεασμένος αλλά και εκμεταλλευόμενος της μανία με τους εξωγήινους και την ύπαρξη ιπτάμενων δίσκων που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή στην αμερικάνικη κουλτούρα.

Ο Φρέντερικ Μόρισον άρχισε να πουλάει την εφεύρεσή του σε διάφορα πανηγύρια και η επιτυχία του δίσκου που μπορούσε να διανύει μεγάλες αποστάσεις, με την εντυπωσιακή τροχιά που έπαιρνε ανάλογα με τη ρίψη, ήταν αναπάντεχη.

Το 1957 πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα στην εταιρεία παιγνιδιών, «Wham- O», που είχε λανσάρει μεταξύ άλλων το Χούλα-Χουπ. Η εταιρεία κατοχυρώνει το όνομα «Φρίσμπι» όπως και έμεινε γνωστό έως και τις μέρες μας.

Ο Γουόλτερ Φρέντερικ Μόρισον, περιγράφεται από τα τρία του παιδιά, ως ένας καλοκάγαθος άνθρωπος που πάντοτε σκεφτόταν να εφεύρει κάτι καινούργιο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=131668
Related Posts with Thumbnails