Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ιοί πίσω από μηνύματα για τον Άγιο Βαλεντίνο

Όσο πλησιάζει η 14η Φεβρουαρίου, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που «γιορτάζουν» οι ερωτευμένοι (αν και κανονικά αυτοί θα έπρεπε να γιορτάζουν κάθε μέρα του χρόνου!), τόσο αυξάνεται η απειλή από τα «fembots», κακόβουλα προγράμματα σαν τους ιούς, τα οποία «μασκαρεύονται» σαν μοναχικές γυναίκες (ή άνδρες…) που ψάχνουν για παρέα και αναζητούν να κάνουν chat ή instant messaging.

Κύριοι «στόχοι» του ύπουλου λογισμικού είναι μοναχικά άτομα που πείθονται να δώσουν προσωπικά δεδομένα τους, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα από τους χάκερ για απάτες, κλοπές (όχι μόνο χρημάτων αλλά και «προσωπικότητας») κ.α.

Το πρώτο fembot (που μερικοί εύστοχα ονομάζουν και flirtbot, επειδή ουσιαστικά αποτελεί μια «μηχανή φλερταρίσματος») εντοπίστηκε το 2007. Στη συνέχεια, το σχετικό λογισμικό αυτό φάνηκε να πέφτει σε «ύπνωση», αλλά τώρα επιστρέφει δριμύτερο, όπως διαπίστωσαν ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας, σύμφωνα με το BBC.

Όπως ανέφερε ο Ρίτσαρντ Κλουκ της εταιρίας PC Tools, τα fembots νέας γενιάς είναι ανησυχητικά μοντέρνα και πιο εξελιγμένα, ικανά να πιάσουν συζητήσεις προσαρμοσμένες στις εκάστοτε απαντήσεις που παίρνουν από τον (την) ανυποψίαστο(η) χρήστη.

Μπορούν να αλλάζουν τις ερωταπαντήσεις τους έτσι ώστε να ταιριάζουν με το προφίλ του χρήστη που συνομιλούν. Συνήθως ένα fembot/flirtbot κατευθύνει τον χρήστη σε μια «μολυσμένη» ιστοσελίδα, όπου μπορεί να γίνει υποκλοπή προσωπικών δεδομένων (π.χ. στοιχείων πιστωτικών καρτών) ή όπου μπορεί να «φορτωθεί» ένας ιός στον υπολογιστή του «θύματος» για τα…περαιτέρω.

Το 2007, μια ρωσική εταιρία με την ονομασία CyberLover.ru (Κυβερνο-Εραστής ή Κυβερνο-Ερωμένη) είχε ισχυριστεί ότι είχε αναπτύξει λογισμικό, το οποίο μπορούσε με επιτυχία να δημιουργήσει «προσωπικότητες» στο διαδίκτυο, που προσποιούνταν ότι ήσαν μέλος του αντίθετου φύλου από αυτό του χρήστη με τον οποίο «συνομιλούσαν».

Δεν υπάρχουν πάντως αποδείξεις ότι τα «δημιουργήματα» της ρωσικής εταιρίας ενεπλάκησαν σε online εικονικό φλερτ με εγκληματικές σκοπιμότητες.

Όμως οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας θεωρούν ότι ανάλογη τεχνολογία έχει αξιοποιηθεί στην τελευταία γενιά των flirtbots, που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, γι’ αυτό, όπως συμβουλεύουν, «μην ενδίδετε εύκολα στους πειρασμούς!».

http://www.enet.gr

Related Posts with Thumbnails