Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

BitTorrent αγοράζει μTorrent

BittorrentH BitTorrent Inc., η εταιρεία που δημιούργησε το πρωτόκολλο BitTorrent, αλλά και το ομώνυμο πρόγραμμα, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το δημοφιλές πρόγραμμα μTorrent, αναγνωρίζοντας τις "αρετές του καλογραμμένου κώδικά του και της σθεναρής κοινότητας χρηστών του". Η εταιρεία σκοπεύει να συνενώσει το ακαταμάχητο -όπως το χαρακτηρίζει- user interface του μTorrent με την εμπειρία της BitTorrent σε πρωτόκολλα δικτύου για να δημιουργήσει τον καλύτερο BitTorrent client.

Το μTorrent είναι ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από το μικρό του μέγεθος και την ελάχιστη επιβάρυνση τους συστήματος. Σύμφωνα με posts στα fora του προγράμματος, η νέα συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκδόσεων για Mac και Linux, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει να προσφέρεται δωρεάν μέσω του ίδιου site.

Το BitTorrent αποτελεί σήμερα το ντε φάκτο τρόπο διαμοιρασμού μεγάλων σε μέγεθος αρχείων στο Internet, προκαλώντας τη δέσμευση μεγάλου μέρους του διαθέσιμου bandwidth των ISPs και κατ’ επέκταση συνεχή πονοκέφαλο σε αυτούς.

Πολλοί πιστεύουν ότι απώτερος σκοπός της συμφωνίας είναι η χρήση από την BitTorrent ενός πιο "ελαφρού" client, για πιθανές εφαρμογές σε άλλα πεδία εκτός υπολογιστών (π.χ. στην κινητή τηλεφωνία), έπειτα από τη σύναψη συμφωνίας με κινηματογραφικούς κολοσσούς του Χόλιγουντ. Η συνεργασία με εταιρείες όπως οι 20th Century Fox, MTV Networks και Paramount Pictures αποσκοπεί όλο και περισσότεροι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν με νόμιμο τρόπο και πολύ χαμηλές χρεώσεις ταινίες και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν videos για να τα γράψουν σε DVD (download-to-burn) ή να τα νοικιάζουν (on-demand rental) σε τιμές που θα ξεκινούν από 1 δολάριο, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή BitTorrent.

Πηγή: Otenet.gr

Related Posts with Thumbnails