Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Τουρκία: Ίμβρος και Τένεδος Ελληνικές (...απο λάθος)

Στο σχολικό  βοήθημα της Δ' τάξης του  Δημοτικού, που εξέδωσε ιδιωτικός  εκδοτικός οίκος στο Ικόνιο, η Ίμβρος και η Τένεδος εμφανίζονται ως ελληνικά νησιά. Επίσης η Ελλάδα αναγράφεται ως HELLAS αντί για YUNANISTAN. 

Στον ίδιο χάρτη  ένα μεγάλο τμήμα της Νοτιοανατολικής  Τουρκίας εμφανίζεται ως Κουρδιστάν και μάλιστα με ευκρινή οριογραμμή σα να πρόκειται για αυτόνομο κράτος.


Ήδη υπάρχουν έντονες  αντιδράσεις και ο τουρκικός τύπος χαρακτηρίζει γκαφατζήδες τους εκδότες που έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη από το τουρκικό έθνος για το λάθος τους το οποίο απέδωσαν σε αμέλεια κατά την εκτύπωση του εγχειριδίου. 

Η εφημερίδα "Χουριέτ" σε άρθρο με τίτλο "Okul Kitabinda Harita Skandali"  αποκαλεί την υπόθεση "σκάνδαλο" για την τουρκική παιδεία και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να πάρει έκταση το θέμα στην Τουρκία, ανάλογη με εκείνη που ζήσαμε στην Ελλάδα με τη διατύπωση "συνωστισμός" σε σχολικό βιβλίο, που αναφερόταν στους Μικρασιάτες που ξεριζώνονταν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες κι έφευγαν όπως-όπως από το λιμάνι της Σμύρνης το 1922.

www.sport24.gr
Related Posts with Thumbnails