Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

«Κατασκευαστικά λάθη» στον επιταχυντή CERN

Θα ξανακλείσει για ένα χρόνο στο τέλος του 2011

Ένα διευθυντικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) παραδέχτηκε, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο BBC, ότι έχουν γίνει ορισμένα λάθη στην κατασκευή του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων, τα οποία αναγκαστικά θα καθυστερήσουν επί διετία το μηχάνημα να φτάσει στο απόγειο της ενεργειακής ισχύος του. 


Έτσι, ο επιταχυντής θα υποχρεωθεί στο τέλος του 2011 να ξανακλείσει για ένα ολόκληρο χρόνο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε το υπόγειο τούνελ του να γίνει απολύτως ασφαλές για τις συγκρούσεις πρωτονίων με την μέγιστη δυνατή ισχύ, οι οποίες θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2013.
  
Ο επιταχυντής, το μεγαλύτερο επιστημονικό μηχάνημα στον κόσμο, που βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη, θα φτάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου φέτος στην ενεργειακή ισχύ των 7 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), που αποτελεί μακράν παγκόσμιο ρεκόρ σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο επιταχυντή στο παρελθόν.
Για να φτάσει όμως το μέγιστο της απόδοσής του, δηλαδή στο διπλάσιο ενεργειακό επίπεδο των 14 TeV, οπότε και αναμένεται να αναδημιουργηθούν παρόμοιες συνθήκες με αυτές του αρχικού «Μπινγκ Μπανγκ» στο σύμπαν, θα πρέπει να προηγηθούν νέες βελτιώσεις και διορθώσεις στο μηχάνημα.
  
Ο επιταχυντής ξαναλειτούργησε πρόσφατα, μετά από την απρόσμενη διακοπή λειτουργίας του, λόγω σοβαρής βλάβης, λίγο μετά τα εγκαίνιά του, το Σεπτέμβριο του 2008.
  
Ο εκ των διευθυντών του CERN δρ Στιβ Μάγιερς δήλωσε ότι ο επιταχυντής «αποτελεί ένα πρωτότυπο. Σπρώχνουμε τις τεχνολογίες στα όριά τους…Όταν πρόκειται για ένα μηχάνημα σαν τον επιταχυντή, φτιάχνεις ένα μόνο και μόνο μια φορά». Είπε ακόμα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τις επενδύσεις χαλκού γύρω από τις υπεραγώγιμες συνδέσεις στο υπόγειο τούνελ.
  
Οι μηχανικοί πιστεύουν ότι το μηχάνημα είναι ασφαλές για να πραγματοποιήσει συγκρούσεις σωματιδίων με την μισή από την μέγιστη ισχύ του (7 TeV), όμως φοβούνται μήπως συμβεί νέα τεχνική βλάβη στον επιταχυντή, αν τον σπρώξουν στο μάξιμουμ των 14 TeV.
Γι’ αυτό, τεχνικοί και φυσικοί του CERN από κοινού έχουν αποφασίσει να τον «τρέξουν» (συγκρατημένα!) επί 18 έως 24 μήνες ως το τέλος του 2011 περίπου και μετά να τον κλείσουν και πάλι για ένα χρόνο, ώστε να κάνουν τις τεχνικές βελτιώσεις που κρίνουν αναγκαίες.

enet.gr
Related Posts with Thumbnails