Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Pro Evolution Soccer : Οδηγός στημένων φάσεων στο PES 2010

 

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα Pro Evolution Soccer άρχισε ήδη στη βόρεια Ελλάδα (και σιγά σιγά κατεβαίνει) και πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε ακόμα να εκτελούμε στημένες φάσεις. Γι αυτό και το sport-fm.gr αποφάσισε να δημοσιεύσει έναν πολύ χρήσιμο οδηγό σε video που θα ξεκαθαρίσει μερικά βασικά σημεία στην πολύπλοκη διαδικασία των στημένων φάσεων.

Γενικά τα φάουλ είναι δύσκολα και παραβλέπονται, άλλα μπορεί να κρίνουν τον αγώνα μεταξύ ενός προπονημένου και ενός που δεν ξέρει να παίζει. Κάποιοι παίκτες αν συνειδητοποιήσουν ότι ο αντίπαλός τους δεν ξέρει πώς να εκτελέσει στημένες φάσεις και πέναλτι, μπορεί να καταλήξουν να διακόπτουν όλες τις επιθέσεις του με φάουλ.

Όλη η φιλοσοφία είναι συνδυασμοί κουμπιών:

Κανονικό: Σουτ
Πολύ δυνατό: Σουτ και Πάνω
Πολύ αδύναμο: Σουτ και Κάτω
Δυνατό: Σουτ και μετά Τρίγωνο
Αδύναμο: Σουτ και μετά Χ
Φάλτσο: αφού έχουμε πατήσει το Σουτ και ο παίκτης κινείται προς την μπάλα, πατάμε δεξιά ή αριστερά και τελευταία στιγμή Χ
Δεύτερος Παίκτης:
Αλλάζουμε παίκτες με το L1 και R1
Ο δεύτερος παίκτης δίνει πάσα: L1 και X
Ο δεύτερος παίκτης σουτάρει: L1 και Σουτ

Το βίντεο αυτό δείχνει πώς να εκτελέσετε ένα φάουλ από διαφορετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου το πώς θα σουτάρετε κάτω από το τοίχος των παιχτών, πώς να βρείτε το «Γάμα» του διχτυού, να σουτάρετε από απόσταση και πώς να χρησιμοποιήσετε έναν δεύτερο συμπαίχτη σας και να τον κάνετε να σουτάρει αυτός, επίσης και ένα ψεύτικο φάουλ με δύο συμπαίχτες. Επειδή δεν φαίνονται καθόλου εύκολα με την πρώτη, δίνουμε παρακάτω μερικά παραδείγματα.


Παραδείγματα για Στημένες Φάσεις:

Κάτω απ το τείχος:

Πρόκειται για τρικ που μπορεί να πιάσει, σίγουρα θα εντυπωσιάσει, αλλά εγκυμονεί τεράστιο ρίσκο. Απλά κρατάμε το Κάτω πατημένο, και μετά πατάμε τον Κύκλο. Η μπάλα θα περάσει κάτω απ το τείχος την ώρα που οι παίκτες του βρίσκονται στον αέρα.

Πάσα σε δεύτερο παίκτη:

Πρόκειται για τρικ που είναι δύσκολο στην εκτέλεση αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό (αν το μάθετε) ειδικά στις κοντινές αποστάσεις. Κρατήστε το L1 πατημένο και πατήστε το Χ. μετά σουτάρετε κανονικά μαζί με κάποια κατεύθυνση.

Και τρία παραδείγματα που δεν είναι τρικ, αλλά κανονικές σωστές εκτελέσεις.

Εκτέλεση από κοντινή απόσταση:

Μιλάμε για πολύ κοντινή απόσταση, 19 με 22 μέτρα. Στοχεύουμε στον πιο ακριανό παίκτη του τείχους. Κρατάμε το Κάτω πατημένο και βάζουμε στο Σουτ 50% δύναμη. Το αφήνουμε και ο παίκτης ξεκινά την πορεία του. Έπειτα για να δώσουμε φάλτσο κρατάμε το Δεξιά ή το Αριστερά πατημένο και τελευταία στιγμή μόλις πάει να σουτάρει πατάμε το Χ.

Εκτέλεση από μέση απόσταση:

Στα 25 με 28 μέτρα όταν το τείχος είναι μικρό και μόλις που πατάει μέσα στη μεγάλη περιοχή. Βάζουμε στο Σουτ 50% δύναμη. Το αφήνουμε και ο παίκτης ξεκινά την πορεία του. Έπειτα για να δώσουμε φάλτσο κρατάμε το Δεξιά ή το Αριστερά πατημένο και τελευταία στιγμή μόλις πάει να σουτάρει πατάμε το Χ.

Εκτέλεση από μακρινή απόσταση:

Στα 30 μέτρα και πάνω, όταν το τείχος αποτελείται από 3 παίκτες μακριά πλέον από τη μεγάλη περιοχή. Κρατάμε το Πάνω πατημένο και βάζουμε στο Σουτ 50% δύναμη. Το αφήνουμε και ο παίκτης ξεκινά την πορεία του. Έπειτα για να δώσουμε φάλτσο κρατάμε το Δεξιά ή το Αριστερά πατημένο και τελευταία στιγμή μόλις πάει να σουτάρει πατάμε το Χ.

Καλό είναι να βάλετε “mode” προπόνηση και να τα δοκιμάσετε όλα αυτά γιατί και ενδιαφέροντα είναι και πολύ χρήσιμα μπορεί να σας φανούν.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Pro Evolution Soccer δείτε εδώ/

Για παρόμοιο οδηγό εκτέλεσης Πέναλτι στο PES 2010 δείτε εδώ.

sport-fm.gr 
Related Posts with Thumbnails