Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

drugs : Πρόταση της Κούβας για συνεργασία με τις ΗΠΑ



Η κυβέρνηση της Κούβας αναμένει απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις προτάσεις της για συνεργασία στα πεδία της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κουβανικής βουλής Ρικάρδο Αλαρκόν.
Διπλωμάτες από τις δύο χώρες είχαν την Παρασκευή συνάντηση για ζητήματα μετανάστευσης στην Αβάνα. Ο Αλαρκόν δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης της Κούβας προς την Ουάσινγκτον.
Η εφημερίδα Granma, όργανο του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας, ανέφερε στο χθεσινό της φύλλο ότι η ποσότητα ναρκωτικών που κατασχέθηκε το 2009 υπερδιπλασιάστηκε συγκρινόμενη με το 2008, φθάνοντας συνολικά τους 3,1 τόνους.
Οι συνομιλίες της Παρασκευής αποτέλεσαν τον δεύτερο γύρο των διμερών διαπραγματεύσεων για θέματα μετανάστευσης αφότου ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2009, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Οι επαφές για την μετανάστευση μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας λάμβαναν χώρα δυο φορές κάθε χρόνο από το 1994 ως το 2003--όταν τις είχε καταργήσει ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους. Ο Ομπάμα τις ξανάρχισε τον Ιούλιο.
Οι συναντήσεις έγιναν σε μυστική τοποθεσία, στην οποία δεν έλαβαν άδεια να παραστούν δημοσιογράφοι. Στην πρώτη συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο, της αμερικανικής αντιπροσωπείας είχε ηγηθεί ο Κρεγκ Κέλι, ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα δυτικού ημισφαιρίου.
Ο Ομπάμα χαλάρωσε ορισμένους από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα μέτρα όσον αφορά τα εμβάσματα που επιβάλλονται σε βάρος της Κούβας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αλλά η κυβέρνησή του δεν μοιάζει να προτίθεται να άρει το εμπορικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1962.
Στο περιθώριο των συνομιλιών για το θέμα της μετανάστευσης, η αμερικανική αντιπροσωπεία ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» ενός Αμερικανού που κρατείται στη νήσο από τον Δεκέμβριο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε άλλη μια εξέλιξη όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, αμερικάνικες εταιρίες αναμένεται να συζητήσουν με τις αρχές στην Αβάνα τουριστικά θέματα για την περίπτωση που αρθεί το εμπάργκο ή καταργηθεί η απαγόρευση της μετάβασης πολιτών των ΗΠΑ στη χώρα.
Η Αμερικανική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων εκτιμά ότι περίπου 850.000 πολίτες των ΗΠΑ θα ταξίδευαν στην Κούβα  τα επόμενα δυο χρόνια εάν η Ουάσινγκτον καταργούσε το εμπάργκο. Το 2009, στη χώρα της Καραϊβικής ταξίδεψαν περίπου 2,5 εκατ. ξένοι, με την πλειοψηφία τους (915.000) να είναι Καναδοί, ενώ Βρετανοί (172.000) και Ισπανοί (130.000) ακολούθησαν.
Χάρη σε εξαιρέσεις που υπάρχουν στο εμπάργκο, για οικογενειακούς, ακαδημαϊκούς και θρησκευτικούς λόγους, περίπου 50.000 Αμερικανοί επισκέφθηκαν την Κούβα πέρυσι.

pathfinder.gr
Related Posts with Thumbnails