Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Με προσφυγή στη Χάγη απειλεί η Αυστραλία την Ιαπωνία για τη φαλαινοθηρία



Με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν δεν σταματήσει τη φαλαινοθηρία απείλησε η Αυστραλία την Ιαπωνία, δίνοντάς της προθεσμία μέχρι το Νοέμβριο.
Ο Κέβιν Ράντ, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, δήλωσε πως ευελπιστεί οι συζητήσεις με την Ιαπωνία να οδηγήσουν στην εθελοντική παύση της φαλαινοθηρίας από μέρουςτης, παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα την παραπέμψει στη διεθνή δικαιοσύνη
Οι δηλώσεις του κ. Ραντ έχουν επιπλέον βάρος τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Κατσούγια Οκάντα αναμένεται να επισκεφτεί την Αυστραλία αυτή την εβδομάδα.
Η Ιαπωνία σκοτώνει εκατοντάδες φάλαινες κάθε χρόνο, με πρόσχημα την επιστημονική έρευνα, παρά το διεθνές μορατόριουμ του 1986 για την εμπορική φαλαινοθηρία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο: «Η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία γίνεται για επιστημονικούς σκοπούς, είναι νόμιμη και πραγματοποιείται σε διεθνή ύδατα, βάσει του διεθνούς συνθήκης».
«Θα εξηγήσω τη θέση της Ιαπωνίας όταν συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Ραντ. Η συζήτηση να γίνει σε ήρεμους τόνους, διότι οι διμερείς σχέσεις Ιαπωνίας-Αυστραλίας είναι πολύ σημαντικές», πρόσθεσε εν όψει της συνάντησης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό.
Διάφορες οικολογικές οργανώσεις με πρώτη τη «Sea Sepherd» αντιδρούν έντονα για τη φαλαινοθηρία και προσπαθούν να παρεμποδίσουν το κυνήγι με διάφορους τρόπους. Έχουν διασώσει μάλιστα εκατοντάδες κυνηγημένα κήτη παρεμβάλλοντας στα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά με δικά τους σκάφη.

tvxs.gr
Related Posts with Thumbnails