Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Έρχεται η οθόνη αφής πάνω στο μπράτσο σας!

Αν βρίσκετε κάπως στριμωγμένο το πληκτρολόγιο του κινητού τηλεφώνου σας, ήρθε η ώρα να…επεκταθείτε στο μπράτσο σας. Το νέο σύστημα Skinput, που εφηύραν Αμερικανοί ερευνητές, μετατρέπει το δέρμα σας σε οθόνη αφής!



Το καινοτομικό σύστημα αποτελεί σύνθεση δύο τεχνολογιών: αφενός της ικανότητας ανίχνευσης των ήχων πολύ χαμηλής συχνότητας που παράγονται όταν κάποιος «πληκτρολογήσει» πάνω στο δέρμα του με τα δάχτυλά του και, αφετέρου, των νέων μικροσκοπικών -μεγέθους μικροτσίπ- προβολέων (pico) που ήδη διαθέτουν μερικά κινητά.

Το Skinput προβάλλει πάνω στο βραχίονα του χρήστη (δηλαδή στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου του) ένα εικονικό πληκτρολόγιο ή μενού. Ένας ακουστικός ανιχνευτής (αισθητήρας), που επίσης βρίσκεται στο μπράτσο, υπολογίζει ποιο τμήμα της οθόνης θέλετε να ενεργοποιήσετε, αντιλαμβανόμενος το χτύπημα των δαχτύλων πάνω στην οθόνη από δέρμα.

Οι δημιουργοί του συστήματος Κρις Χάρισον του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον και Ντάν Μόρις και Ντέσνεϊ Ταν των ερευνητικών εργαστηρίων της Microsoft, σύμφωνα με το New Scientist, αξιοποίησαν το γεγονός ότι το δέρμα μας, οι μύες και ο σκελετός μας συνδυάζονται για να βγάλουν ελαφρώς διαφορετικούς ήχους, ανάλογα με το σημείο του δέρματος που χτυπάμε («πληκτρολογούμε»).

Ο ακουστικός ανιχνευτής στο μπράτσο διαθέτει πέντε πιεζοηλεκτρικούς προβόλους, ο καθένας εκ των οποίων έχει ρυθμιστεί να αντιδρά σε συγκεκριμένες συχνότητες ήχου. Οι διαφορετικοί συνδυασμοί ήχων που συλλαμβάνει ο ανιχνευτής, ανταποκρίνονται στα διαφορετικά σημεία στο δέρμα όπου ο χρήστης ακουμπάει την «οθόνη».

Τα πειράματα με εθελοντές έδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα εικονικά πλήκτρα στο μπράτσο τους και να δώσουν εντολές, ακόμα και εν κινήσει. Το σύστημα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιήσει ασύρματη τεχνολογία όπως το Bluetooth για να μεταβιβάσει εντολές σε πολλούς τύπους συσκευών, όπως κινητά, iPods, ακόμα και προσωπικούς υπολογιστές.

Το Skinput θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά επισήμως τον Απρίλιο, σε συνάντηση στις ΗΠΑ για τη Διαδραστική Επικοινωνία ανάμεσα στον Άνθρωπο και τους Υπολογιστές.

Άλλοι επιστήμονες σχολίασαν ότι η νέα εφεύρεση δείχνει μια πολλά υποσχόμενη ιδέα, καθώς επιτρέπει στο ίδιο το σώμα μας να χρησιμοποιηθεί σαν συσκευή εισαγωγής δεδομένων.

enet.gr
Related Posts with Thumbnails