Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

GR : Ελληνική οικονομία με ευρωπαϊκό... κοστούμι


Με τη «βούλα» των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν αντίστοιχα σήμερα και αύριο ξεκινά η ασφυκτική περίοδος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν το απόγευμα τα μέτρα που ετοίμασε για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τρίτη οι «27» του Ecofin αναμένεται να δημοσιεύσουν τις αποφάσεις.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν για περικοπή του 14ου μισθού, αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο μονάδες, περαιτέρω μείωση των επιδομάτων, αλλά και πάγωμα των μισθών για την ερχόμενη τριετία.

«Θα συνδράμουμε την Ελλάδα, εφ'Α όσον σεβασθεί τις υποχρεώσεις της», διεμήνυσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επεσήμανε τις ελληνικές δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος κατά 4% και λήψη πρόσθετων μέτρων, αν αυτά κριθούν αναγκαία.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για καλύτερο έλεγχο και επαλήθευση των στατιστικών στοιχείων που αποστέλλει στη Eurostat», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, ζητά το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας «Bild Am Sonntag». Το 67% του δείγματος δηλώνει αντίθετο με την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, σημερινό δημοσίευμα της καθημερινής γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» αποκαλύπτει πως η ΕΚΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομίας να σκληρύνουν τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας, ωστόσο η πλειοψηφία τους αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο.

«Υπό τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ευρωπαϊκής Τράπεζας τα οικονομικά μέτρα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα από την ΕΕ θα διατυπωθούν ακόμα σκληρότερα», αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει «επιπρόσθετα» σταθεροποιητικά μέτρα, κυρίως στον προϋπολογισμό, με μια αύξηση των φόρων σε προϊόντα πολυτελείας και στην ενέργεια, επισημαίνει η εφημερίδα. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να επιτύχει τον καθορισμένο στόχο της ΕΕ να μειώσει δηλαδή το τρέχον έτος το δημόσιο χρέος κατά τέσσερις μονάδες στο 8,7% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, «η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αντιτίθεται σε μια τέτοια σκλήρυνση τη στάσης τους», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Related Posts with Thumbnails