Μισθωτοί και συνταξιούχοι, με ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ, αν και ελαφρύνονται φορολογικά με τη νέα κλίμακα, κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο μέχρι και 880 ευρώ εάν δεν μαζέψουν αποδείξεις. Κερδισμένοι των νέων φορολογικών ρυθμίσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες οι οποίοι είδαν το αφορολόγητό τους από τις 10.500 ευρώ να αυξάνεται στα 12.000 ευρώ.
Της Μαρίας Βουργάνα από την «Ημερησία».
Της Μαρίας Βουργάνα από την «Ημερησία».
Σε φορο-«παγίδα» για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ είναι πιθανόν να οδηγήσει η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους για να κερδίσουν το ατομικό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Όσοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούνται είτε γιατί διαθέτουν μεγάλο μέρος του μισθού τους στην εξόφληση δανείων, πιστωτικών καρτών, σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινητά τηλέφωνα ή γιατί διαμένουν σε χωριά όπου είναι περιορισμένη η κατανάλωση θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν μέχρι σήμερα για τα εισοδήματά τους.
Το ποσό
Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με αποδείξεις (σ.σ. εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), τότε δεν θα δικαιούνται ολόκληρο το αφορολόγητο όριο και θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 10% επί του ποσού που δεν καλύπτει το αφορολόγητο. Το μέτρο των αποδείξεων, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να εξουδετερώσει τις φοροελαφρύνσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ για να καλύψει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει ολόκληρο το ποσό των αποδείξεων, θα πληρώσει φόρο 2.940 ευρώ με τη νέα φορολογική κλίμακα και θα έχει όφελος 310 ευρώ. Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις π.χ. 6.000 ευρώ τότε η εφορία τον «τιμωρεί» με την επιβολή φόρου 10% στο ποσό που δεν καλύπτει το αφορολόγητο (1.500 Χ 10%= 150 ευρώ) και ο συνολικός φόρος ανεβαίνει στις 3.090 ευρώ με αποτέλεσμα η φοροελάφρυνση που προκύπτει με τη νέα κλίμακα να περιοριστεί στα 160 ευρώ.
Έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι, με ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ, αν και ελαφρύνονται φορολογικά με τη νέα κλίμακα, κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο μέχρι και 880 ευρώ εάν δεν μαζέψουν αποδείξεις.
Από την άλλη πλευρά, οι έχοντες υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικού ύψους 12.000 ευρώ ενώ εάν δεν μαζέψουν αποδείξεις και μειωθεί το αφορολόγητο, ο πρόσθετος φόρος που θα πληρώσουν δεν θα είναι και πολύ μεγάλος σε σύγκριση με τον συνολικό φόρο που ούτως ή άλλως θα κληθούν να πληρώσουν.
Κερδισμένοι των νέων φορολογικών ρυθμίσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες οι οποίοι είδαν το αφορολόγητό τους από τις 10.500 ευρώ να αυξάνεται στα 12.000 ευρώ.
Το τοπίο σχετικά με τις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει και θα ολοκληρωθεί πλήρως με τη διαβούλευση. Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, οι φορολογικές αλλαγές οδηγούν σε ελάφρυνση όλων των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ υπό τη βασική προϋπόθεση ότι όλοι θα καλύπτουν το αφορολόγητο με αποδείξεις. Από την άλλη πλευρά επιβαρύνσεις με ή χωρίς αποδείξεις προκύπτει για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα από 40.001 ευρώ και άνω. «Κλειδί» για τη διαμόρφωση του τελικού ύψους των φοροελαφρύνσεων ή επιβαρύνσεων αναμένεται να αποτελέσει, εκτός από το μέτρο των αποδείξεων, η περικοπή των φοροαπαλλαγών και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
Διευκρίνηση
Για το θέμα των αποδείξεων το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε τα εξής:
1. Λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις εκτός των δαπανών:
* τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών, αεροσκαφών κ.λπ.)
* λογαριασμοί που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του νοικοκυριού και του πολίτη (δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες σταθερά - κινητά)
* αυτών που καταβάλλονται για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ.)
* αυτών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή το φόρο (ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ασφάλιστρα, ιατρικά και δικηγορικά έξοδα).
* λογαριασμοί που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του νοικοκυριού και του πολίτη (δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες σταθερά - κινητά)
* αυτών που καταβάλλονται για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ.)
* αυτών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή το φόρο (ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ασφάλιστρα, ιατρικά και δικηγορικά έξοδα).
2. Το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό, το αφορολόγητο «χτίζεται» με τις αποδείξεις που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι.
3. Το ποσό των αποδείξεων είναι ανάλογο με το εισόδημα που δηλώνεται και ορίζεται ίσο:
* με το 10% του εισοδήματος για τους φορολογούμενους που το εισόδημά τους είναι από 6.000 - 12.000 ευρώ.
* με το 30% του εισοδήματος για τους φορολογούμενους που το εισόδημά τους είναι 12.000 ευρώ και άνω. Φορολογούμενοι με εισόδημα 40.000 ευρώ και άνω για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικού ύψους 12.000 ευρώ.
* με το 30% του εισοδήματος για τους φορολογούμενους που το εισόδημά τους είναι 12.000 ευρώ και άνω. Φορολογούμενοι με εισόδημα 40.000 ευρώ και άνω για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικού ύψους 12.000 ευρώ.
4. Αν δεν καλυφθεί το ποσό του αφορολογήτου της κλίμακας με αποδείξεις, το ποσό που απομένει θα φορολογείται με συντελεστή 10%. Για παράδειγμα αν οι απαιτούμενες αποδείξεις ανέρχονται σε 9.000 ευρώ και ο φορολογούμενος έχει συγκεντρώσει αποδείξεις 8.000 ευρώ, το ποσό των 1.000 ευρώ που δεν καλύπτει το αφορολόγητο φορολογείται με 10%.
5. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολογήτου παρέχεται έκπτωση φόρου 10%.
6. Το ανώτατο όριο των αποδείξεων για να χορηγείται η έκπτωση 10% ανέρχεται σε 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 30.000 ευρώ στους συζύγους ανεξάρτητα αν εργάζονται και οι δυο ή μόνο ο ένας. Για παράδειγμα άγαμος με εισόδημα 40.000 ευρώ συγκεντρώνει αποδείξεις 15.000 ευρώ. Με τις 12.000 ευρώ θα καλύψει το αφορολόγητο όριο και με τις υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 10% δηλαδή 300 ευρώ.
7. Eάν το εισόδημα της δήλωσης είναι κάτω των 6.000 ευρώ δεν ζητούνται καθόλου αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου.
Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ
Eξοντωτικό χαρακτηρίζουν τον ετήσιο Φόρο Mεγάλης Aκίνητης Περιουσίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η φορολόγηση ξεκινά από τις 400.000 ευρώ. «Eνώ ελπίζαμε ότι η οικονομική πολιτική θα δίνει όραμα και προοπτικές σε όλους, με οδύνη διαπιστώνουμε ότι η επιβολή για τέταρτη φορά του ΦMAΠ, με δημευτικούς αυτή τη φορά συντελεστές και προσχηματικό αφορολόγητο, που ανακοινώθηκε σήμερα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό τη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία», τονίζει η ΠOMIΔA.
«H καθιέρωση βαρύτατων φορολογικών συντελεστών, έως και 1% ετησίως από τα 800.000 ευρώ, εν γνώσει του ότι μέγας αριθμός υπαγομένων δεν έχει έσοδα για να τον καταβάλει, σημαίνει ότι η ακίνητη ιδιοκτησία φεύγει μοιραία από τα χέρια των εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων».
tvxs.gr